fbpx

Du har sikkert hørt den før: ”Vi skal have de unge hurtigere igennem skolesystemet!” Men hvorfor skal vi det? Er der ikke nok pres på de unge, og alt det de skal opnå? Er det virkelig bedre at ræse igennem, end at stoppe op og tænke sig om? Jeg er selv i gang med mit andet sabbatår og nyder det i fulde drag! Personligt synes jeg nemlig, der er mere ved tilværelsen end skole. Dermed ikke sagt at skole ikke er vigtigt, for det er det. Men der er mange ting, man ikke lærer i skolen, som kun kan læres ved at komme ud i den store verden og stå på egne ben.

Jeg ”stak af”
Lige nu, mens jeg skriver dette, befinder jeg mig i mit midlertidige hjem i London, England. Og jeg kan med 100% sikkerhed sige, at jeg i de 5 måneder, jeg efterhånden har været her, er vokset som aldrig før. Derhjemme vidste jeg ikke med sikkerhed, hvad det næste skridt skulle være, det ved jeg faktisk stadig ikke, derfor valgte jeg at tage herover. For at slippe lidt væk fra faste rammer, sætte mig selv på prøve, lære mig selv bedre at kende, og forhåbentlig derigennem finde mit professionelle kald. Jeg venter stadig på at finde mit kald, men ind til da er jeg helt okay i uvisheden. Personligt vil jeg nemlig hellere vente lidt, og så faktisk ende ud med et job jeg gider og kan holde ud. I stedet for at vælge et i panik og stå tilbage med et diplom, jeg alligevel ikke vil bruge. Så ja, jeg ”stak af” fra det hele. For at få perspektiv. Jeg har de sidste måneder gjort ting, jeg aldrig havde prøvet før. Jeg blomstrer mentalt. Når det er sagt, har jeg også skulle bruge skolen herovre. Har du nogensinde skulle forklare brøkregning til en dreng på 8 – på engelsk? Det er en prøve over alle andre!

”Hvad vil jeg?”
Ved du ikke, hvad du vil efter 9., 10., STX eller HF? Måske har du en ide om hvilket område, du kan forestille dig selv arbejde inden for en dag, men ikke præcis hvad. Tag da chancen nu til at udforske de forskellige aspekter, prøv arbejdet som pædagog, arkitekt eller gymnasielærer. Måske har du mest af alt lyst til nye luftlag, ligesom mig. Det er da værd at overveje. Det er ikke det rigtige valg for alle, at flytte væk for en tid, men det var det for mig. Jeg kan kun opfordrer til, at man en gang i mellem stopper op og tænker: ”Hvad vil jeg?” Uddannelse og skole er grundlæggende vigtigt, og skaber bund for så mange evner og egenskaber, man senere skal bruge. Men hvorfor stresse? Fordi nogle politikere siger det? Det bliver et nej-tak herfra. Der er så meget at opleve her i livet, og skolen er kun en brøkdel af det. Så test dig selv, lad dig selv blive overrasket. Oplev nye steder, mennesker, ord. Udforsk dine interesser, inden du lander på én levevej. Det er i hvert fald rådet herfra.

Bare lov mig én ting. Lyt til din mavefornemmelse, er du ikke helt sikker på om sygeplejerske, eller politibetjent alligevel er dig? Så stop. Mærk efter, og tag en velovervejet beslutning – Søg evt. hjælp hos studievejleder, en ven eller familiemedlem.

Du skal nok ende lige der, hvor du hører til!

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly