fbpx

Login

Når ensomhed opstår samtidig med andre svære følelser

Der er nok ikke en eneste person der kan leve et liv uden at føle sig ensom – så der er jo faktisk garanti for, at en anden kan sætte sig i dit sted. Det er ikke sikkert, der er en nem løsning, men det er heller ikke målet.

Ensomhed er et almindeligt fænomen, som mange unge oplever i højere eller lavere grad. Men ensomhed opstår ikke kun som en isoleret følelse. Den kan også opstå samtidig med andre svære følelser – eller måske netop grundet andre svære følelser. Her er  seks ting, du kan gøre, hvis du oplever det.

1)Vær bevidst om årsagen til følelsen af ensomhed

Der kan sagtens være forskel på egentlig ensomhed – altså hvorvidt man er ensom og følelsen af ensomhed. Og det er netop, når der er en følelse af ensomhed, at der kan være risiko for, at den opstår som følge af andre svære følelser. Det kan eksempelvis være, at man føler sig mere ensom hvis man også oplever FOMO – fear of missing out – fordi der jo så netop allerede er en ’base’ for følelsen af, at der er et sted man burde være hvor man ikke er.

Det kan også være i forbindelse med angst eller ængstelighed, at følelsen af ensomhed sætter sig ekstra godt fast. Når man er ængstelig eller angst, har man tendens til at isolere sig og orientere sig indad mod sig selv. Hovedet fortæller, at det er vigtigt at passe på sig selv, for der er noget der er farligt, og det kan lede til en skamfuld følelse, som isolerer endnu mere.

I sådanne situationer er det nemt at komme til at føle sig endnu mere alene med problemerne. Derfor er det vigtigt at være bevidst om hvad årsagen til følelsen af ensomhed stammer fra, så man kan tage næste skridt for at afhjælpe følelsen af ensomhed oveni resten af de svære følelser.

2) Log følelsen i en ensomhedsdagbog

I forlængelse af, at det er vigtigt at være bevidst om årsagen til ensomheden, så kan det være en god ide at ‘logge’ følelsen. Læg mærke til, hvornår følelsen af ensomhed opstår og skriv omstændighederne ned i en notesbog eller i dine noter på mobilen. I starten kan det måske føles meningsløst eller svært, men det kan give et overblik over det mønster, der er i følelsen.

Opstår følelsen af ensomhed for eksempel altid fredag aften? Måske før en vigtig præsentation? Eller mandag morgen? Ved at se mønsteret kan man begynde at se de omstændigheder, der kan forsage eller forstærke følelsen af ensomhed på disse tidspunkter og dermed være bevidst om, at det ’bare’ er derfor, næste gang det opstår.

3) Sig STOP til negative tankemønstre

En strategi der også virker godt mod angst og ængstelighed er at øve sig i at sige ’STOP’ til negative tankemønstre. Hvis man eksempelvis ofte føler sig ensom søndag aften (og man er opmærksom på dette adfærdsmønster, fordi man har logget det i sin ensomhedsdagbog), kan man sige ’STOP’ så snart man fornemmer, at negative tanker sniger sig ind i hovedet. Simpelthen bare stoppe dem.

Ideen bag er, at tankerne ikke afføder noget positivt alligevel, og at de højst sandsynligt ikke er sande. Det kan være bedre at fokusere på at skabe en hyggelig stemning i stedet, fordi man ved, at man har ekstra behov for det. Man kan også genlæse en god bog, fordi der ganske enkelt ikke er plads til andre tanker i hovedet, når man lever sig ind i en anden verden, man ved er god.

4) Dybe vejrtrækninger og guidet meditation

Dybe vejrtrækninger og guidede meditationer kan føles lidt vildt at begive sig ud i, men de kan være enormt hjælpsomme i forhold til svære følelser, og derfor også følelsen af ensomhed. I forbindelse med tidspunkter hvor følelsen kan forekomme, kan det derfor være godt at komme det i forskud ved at meditere eller lave vejrtrækningsøvelser inden følelsen opstår, fordi man så kan centrere sine tanker og sin krop præventivt.

Det kan hjælpe med at give ro, fokus og perspektiv på situationen. Der findes masser af apps og videoer, der laver guidede meditationer eller hjælper med gode vejrtrækningsøvelser, så find et par stykker du godt kan lide og læn dig tilbage.

5) Lav noget andet

En klassiker. De andre råd har centreret sig om at omfavne følelsen af ensomhed, acceptere den og blidt skubbe den fra sig. Men sommetider kan man have brug for noget andet. Det er i øvrigt en god pointe i sig selv; hvad der virker på ét tidspunkt, virker ikke nødvendigvis i en anden.

Og i de tilfælde kan man i stedet omfavne en smule distraktion og lave noget andet. Bevæge kroppen, få noget frisk luft, tid med venner, familie eller kæledyr. Sommetider er det bedste man kan gøre for sig selv at flytte sig selv fra situationen og lade omgivelser og aktiviteter centrere en igen.

6) Tal om det

Denne er også en klassiker, og det er den af en årsag. Noget af det, der virkelig kan lette på følelsen af ensomhed, er at tale om det. Alene det at tale med en anden om det flytter jo faktisk en lidt ud af ensomheden, hvis følelsen er opstået, fordi man er alene.

Men man kan jo også sagtens føle sig ensom i et rum fyldt med mennesker. Så det kan være ligeså hjælpsomt at sætte ord på den følelse over for et andet menneske. Den, du betror dig til, kan helt sikkert genkende din følelse. Og hvis du synes det føles lidt skamfuldt at tale om at føle sig ensom, så husk, at du ikke er den eneste der føler sig ensom.

Der er nok ikke en eneste person der kan leve et liv uden at føle sig ensom – så der er jo faktisk garanti for, at en anden kan sætte sig i dit sted. Det er ikke sikkert, der er en nem løsning, men det er heller ikke målet. Alene det at sige det højt, anerkende følelsen, dele den med en anden, som genkender den, er måske den proces der hjælper allermest. Ensomhed føles af alle, og det er helt normalt. Så tal om det og prøv de andre steps også – du er ikke alene og følelsen skal nok aftage igen.