Bloggen

Hjælp, mine forældre skal skilles!

Igennem min barndom blev mange af mine venners forældre skilt. Jeg oplevede, hvordan de skulle holde juleaften to gange, og at deres forældre tit ikke kunne kommunikere, uden det endte i skænderier. Jeg er psykisk sårbar og har svært ved forandringer – forandringer, som ethvert liv er fuldt af. Derfor har jeg altid været lykkelig for at have min trygge base, som mit barndomshjem har været. Selv efter jeg er blevet voksen, er det her, jeg har søgt hen, hvis tilværelsen har presset for hårdt på. Men et telefonopkald endte med at vende fuldstændigt rundt på mit liv.

Identitetskrise

Jeg er 27 år, og har siden teenageårene været psykisk sårbar. Det er kommet til udtryk ved lavt selvværd, depressioner og utryghed ved forandringer. For et år siden ringede jeg til min mor, jeg ville høre om hun kunne passe mine børn, som hun har gjort mange gange før, når jeg har haft brug for et pusterum. Men i stedet for at sammenholde vores kalendere, fortalte hun, at hun ville skilles – i løbet af få sekunder braste hele min verden sammen. Jeg skreg, smed røret på og kunne ikke gøre andet end at sidde og græde. Min treårige søn kiggede på mig med store øjne og aede mig på hovedet, men det var umuligt for mig at holde tårerne tilbage. Min mors valg gjorde, at jeg pludselig ikke længere vidste, hvem jeg var! Jeg prøvede at tale med mine brødre om det, men kunne mærke, at det kun gjorde situationen værre. Mine veninder fortalte jeg ingenting – jeg følte mig skamfuld over at være ”skilsmissebarn”, selvom mange at mine veninder selv er det.

Tegn på depressionen

I ugerne der fulgte, oplevede jeg tegn på en begyndende depression. Hvis jeg ikke græd, sad jeg helt apatisk. Min kæreste måtte overtage alle de huslige pligter. Jeg begyndte at lide af søvnløshed, og når jeg lagde mig i sengen, kredsede mine tanker om de akavede møder mellem mine forældre, som fremtiden ville byde på. Jeg var rasende på min mor, fordi det var hendes valg, og havde lyst til at såre hende så dybt, som hun havde såret mig og min far.

Tog sagen i egen hånd
Til sidst gik det op for mig, at jeg ikke kunne lave om på situationen. Det eneste jeg kunne gøre, var at passe på mig selv og min egen familie. Jeg besluttede mig for, med opbakning fra min kæreste at stoppe kontakten med min mor i et stykke tid, indtil jeg havde fået mere styr på mine følelser. I halvanden år lod jeg som om, mine forældre og deres problemer ikke fandtes. Det var nok til at hjælpe mig udenom en regulær depression.

Nye traditioner 

Alt gik nogenlunde, indtil julen stod for døren. Jeg sætter traditioner utrolig højt, og julen skal helst være lige som den plejer hvert år. Derfor har jeg altid holdt jul hjemme hos mine forældre, og tanken om nu at skulle vælge imellem dem var ubærlig. Jeg blev ved med at udskyde beslutningen, indtil min kæreste foreslog, at vi lavede vores egen familietradition. Det endte med, at min kæreste, mine børn og jeg holdt den dejligste jul fyldt med nye traditioner.

Situationen nu 

Mine forældre har fundet ud af det igen og er kærester, men bor dog hver for sig. Jeg kan godt mærke usikkerheden ved, om det nu også går godt. Men jeg har frigjort mig fra dem og gjort mine børn og min kæreste til min kernefamilie, og det hjælper mig igennem.

Relaterede artikler

Mine forældre er skilt

Mine forældre har været skilt, siden jeg var 6 år gammel. Jeg har ikke rigtig nogle minder fra dengang, mine forældre var sammen. Det at mine forældre blev skilt, da jeg var i en så ung alder, har nok været med til at forme mig, som den jeg er i dag. Både på en god og dårlig måde. Alle skilsmissehistorier er forskellige, men her er nogle gode råd, som du måske kan bruge, hvis dine forældre er skilt.

Tude-marie

Da jeg var færdig, føltes det som om, at flere tons blev fjernet fra mine skuldre. Jeg følte mig let som en fjer. Der slog det mig. Hold da op, det er jo faktisk helt okay, når man lige får sine følelser ud af kroppen.

Skilsmisse sker altid for naboen

Skilsmisse ville aldrig ske for min familie, selvom mine forældre de sidste år de boede sammen skændtes næsten hver aften, så højt jeg nogle gange kunne høre det ovenfra mit værelse. Nogle gange kunne jeg høre min søster græde, fordi hun var så bange når de skændtes.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.