fbpx

Dette blogindlæg er lidt en forlængelse af mit tidligere indlæg, hvor jeg fortalte om de overgreb, jeg har været udsat for af min far.

Det er ikke altid lige nemt at være et offer i dagens Danmark – det er ihvertfald den følelse, jeg sidder med. Jeg modtager ikke altid forståelse for de senfølger og problematikker, jeg har i min hverdag. Nogle bekendte til mig har blandt andet udtalt, at de kender en, som, til trods for de krænkelser personen tidligere blev udsat for, i dag lever uden senfølger og følelser efter. Det er så individuelt, hvordan man ‘kommer videre’ fra sin barske fortid. Jeg selv blev udsat for overgreb, da jeg blot var 12 år gammel, og jeg lever stadig med en masse følelser og senfølger deraf. 

Lisbeth Zornig skriver blandt andet i sin bog: “Fra vred til voksen”, at 60-80% af de mennesker, som har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen, har senfølger som voksen. Disse senfølger er meget individuelle. Hvis man googler senfølger, vil blandt andet dette dukke op:

Mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen er lige så forskellige som alle andre. Men fælles for de fleste senfølge ramte er en hverdag præget af svære følelser og tanker, der dukker op i tide og utide. 

Senfølger kan således være meget smertefulde og give både fysiske, psykiske og sociale problemer i livet som voksen. Ofte er problemerne efter seksuelle overgreb i barndommen så store, at mange voksne med senfølger lider af angst, depression, selvmordstanker, PTSD, personlighedsforstyrrelser eller en spiseforstyrrelse.” – CSM Danmark.”

Senfølger er forskellige fra menneske til menneske, om det er efter seksuelle overgreb, vold, sygdom, mobning osv. 

Ofte har jeg følt mig alene med mine selvfølger og følt mig forkert. Men da jeg blev henvist af en psykolog til CSM Odense, blev jeg tilbudt noget gruppeundervisning, imens jeg stod på venteliste til psykolog. Ved gruppeundervisningen blev jeg mødt af forstående psykologer, som underviste mig og 6-8 andre med lignende historier. Under forløbet lærte jeg blandt andet, at mine følelser og væremåde ikke var og er unormale. Nu føler jeg mig mindre alene og flov

Råd

Jeg vil derfor gerne råde jer, der har været udsat for lignende ting, til at kontakte fx CSM, hvis man har været udsat for seksuelle overgreb.

 

Esromgade 15, 3 - 2200 København N
kontakt@ungtilung.com