Bloggen

Angst – en emotionel rutschebanetur uden sikkerhedssele

”Hvorfor kan du ikke gøre det? Jeg forstår det ikke”

”Det kan jeg bare ikke…” 

Det spørgsmål er noget af det sværeste at svare på, når man lider af angst. Nogle ting kan bare ikke lade sig gøre for en. Jeg kan for eksempel ikke føntørre mit hår, hvis jeg er alene hjemme, og det har jeg bare accepteret. Mit bedste bud på grunden til det er, at jeg ikke kan høre noget for føntørreren, og heller ikke kan se noget, hvis jeg har hovedet ned ad. I perioder, kan jeg godt gøre det, og så er det en kæmpe sejr for mig, som jeg virkelig bliver stolt af. Dog går der ofte ikke længe før, jeg går i panik midt i at føntørre igen, og det er bare en del af det.

Angst er for mange tæt forbundet med stress, og jeg kan også godt genkende, at mit angst bliver værre i perioder, hvor jeg har meget om ørerne.
Min erfaring fortæller mig efterhånden, at der er nogle ting, jeg selv kan gøre for at enten undgå angstanfald, eller i det mindste gøre dem mildere.

1: Træk vejret

Det lyder enkelt og lige til, men alle med angst kan fortælle dig, at det er ikke bare lige sådan. Når følelsen af frit fald dukker op i maven, begynder ens vejrtrækning typisk at blive hurtigere og mere overfladisk, hvilket ikke i sig selv er farligt, men det kan føre til hyperventilation, som kan få en til at besvime, og det kan være farligt, da man nemt kan falde uheldigt. Hvis du mærker suset i maven, der får dig til at næsten kaste op og græde samtidigt, så fokuser på din vejrtrækning. Sæt en hånd øverst på din mave, luk øjnene og tæl til 5 i din vejrtrækning både ind og ud. Det vil forebygge hyperventilation, og få dit blodtryk og puls til at falde.

2: Fortæl nogen om det

Jeg har selv været så heldig at have en fantastisk kæreste og en bedste veninde, jeg kan snakke åbent omkring angst med, men det er ikke alle der har det, det ved jeg godt. Under alle omstændigheder, er det vigtigt at have nogen, man kan snakke åbent omkring angst med, og hvilke problemer og følelser, der kommer fra det. Det kan hjælpe bare at sige ordene ”Jeg får angst af det her” til nogen, som så ved det, og kan tage hensyn til dig og din situation.

3: Sæt dig ned

Mange har foreslået mig at sætte mig ned med hovedet mellem mine knæ, men det har aldrig virket for mig. Jeg får det endnu værre af det. Dog har jeg god erfaring med at finde et hjørne for mig selv og så sætte mig ned og trække vejret dybt og forsøge at lukke alt andet ude.

4: Fysisk kontakt

Når jeg får et slemt anfald, kan jeg ikke lide at blive rørt af nogen som helst, da fysisk kontakt er en af mine triggere, men jeg kan lige overkomme at blive aet op og ned af ryggen med et let pres. Forskning viser også, at et kram udløser endorfiner i hjernen, som kroppens egen smertestillende hormon. Udover det, så sænker det også din puls, og alt det er angstnedsættende. Når jeg er over det værste i et anfald, er et kram også det første, jeg skal have, for det hjælper mere, end man lige regner med.

5: Accepter det, og dig selv

Angst er ikke bare en ting. Det er en del af en hel person, som man også skal forholde sig til. Én af de ting, jeg har haft svært ved at indse er, at jeg faktisk har haft angst omkring at få angst. Jeg kunne ligge vågen om natten og være urolig over muligheden for, at jeg kunne få angst ved en bestemt ting. Hvis du gør det samme, så læg det fra dig med det samme! Det gør bare dit angst værre, da du er helt anspændt, når du så skal til at gøre den ting, du har grublet over at skulle. Det er en selvopfyldende profeti.

Jeg håber, nogle af mine råd og erfaring kan hjælpe, og hvis du sidder derude med et råd eller en erfaring, så skriv det gerne i kommentarerne.

Relaterede artikler

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.