fbpx

Login

Bekymringer, kontrol og travle tanker

Der er enormt mange udfordringer ved at have et sind, der løber afsted med én. Som teenager sloges jeg med præstationsangst og et utal af bekymringer. Der var mange tanker om “hvad nu hvis” og nok også et generelt behov for kontrol. Jeg kunne bruge enormt meget tid og energi på at tænke alting igennem, forberede mig på flere forskellige scenarier og gruble over ting, som alligevel var ude af min kontrol. Hvis det lyder som dig, kan du måske bruge, hvad der endte med at blive mit mantra: det nytter ikke noget at bekymre sig, for du giver bare samme ting mulighed for at gøre dig ondt to gange.

Jeg ved ikke, hvor jeg læste det første gang, men da først jeg virkelig anerkendte det som en sandhed, blev det meget nemmere at give slip på bekymringerne. For hvad end fremtiden bringer, kommer vi til at opleve det, og hvis noget er ude af vores kontrol, nytter det ikke noget at have ondt i maven over det på forhånd. Så er det trods alt bedre at forsøge at lægge bekymringerne på hylden i nutiden og i stedet nøjes med at have en negativ oplevelse én gang i stedet for to.

Nogle gange er der noget, vi har kontrol over og kan handle på, og i disse tilfælde har vores bekymringer måske et budskab. Hvis man er nervøs op til en eksamen, kan man lytte til sine bekymringer og forberede sig bedre. Hvis man er bekymret for en ven, kan man prøve at række ud til dem. Men hvis dine bekymringer omhandler noget, som du ikke kan gøre noget ved, er de ikke til gavn – og så er det godt at øve sig på at skubbe dem fra sig og leve i nuet.

Over de sidste par år har mine tanker haft enormt travlt. Jeg har lært mig selv at arbejde med bekymringer, men er stadig ved at lære at håndtere andre former for tankemylder. Min hjerne prøver f.eks. at hjælpe mig med at huske alle de ting, jeg skal have styr på. Du har stadig ikke svaret på den besked. Vi skal lige have købt friske blomster til vaserne. Måske du skulle få tjekket den skønhedsplet. Husk at snakke med din kæreste om den ting, han fik sagt i går, som gjorde dig lidt ked af det – kan du huske den følelse? Pas på du ikke glemmer den, så bliver det svært at snakke om. Min hjerne kan også godt lide at høre den samme sang på repeat eller at lave baggrundsstøj, når jeg prøver at koncentrere mig eller at byde ind med 283 variable, jeg skal overveje, når jeg prøver at tage en beslutning – også hvis det er en lille beslutning. Det er enormt drænende og pisse irriterende, og jeg har desværre ikke fundet en mirakelkur endnu. Men jeg har et par tips som i hvert fald hjælper mig:

Skriv tingene ned – få tankerne ud af hovedet og ned på skrift. Jeg har taget inspiration fra bullet journaling og har et system, hvori jeg lægger ugeplan, holder styr på ting, jeg skal gøre og noterer aftaler, jeg skal huske. Jeg kan også få en pause fra svære følelser ved at sætte ord på.

Træn dit fokus – øv dig i at henrette opmærksomheden på de ting, du gerne vil have til at fylde mere i dine tanker. Gør en bevidst indsats for at lægge mærke til gode ting.

Prøv meditation – selvom jeg ikke er særlig god til at meditere, oplever jeg alligevel, at det nulstiller mine tanker for en stund, især hvis jeg har siddet fast et stykke tid. Jeg finder som regel en kort guidet meditation.