Mit selvværd er rigtig dårligt – hvad skal jeg gøre?

09/07/2022 web

Mit selvværd er rigtig dårligt – hvad skal jeg gøre?

0

Hej

Jeg har rigtig mange problemer med at sammenligne mig med andre. Jeg ligger altid en time om aftenen og kigger på Insta, og føler bare at jeg er mega grim når jeg sammenligner mig med dem jeg følger. Jeg får det helt vildt dårligt med mig selv og kan slet ikke finde ro bagefter. Det er en dårlig vane som jeg bare ikke ved hvordan jeg skal stoppe med. Jeg kan også få det skidt hvis jeg går på gaden og ser en smuk pige.

Hvad skal jeg gøre for ikke at have det sådan her?

Jannik Ændret status for at udgive 3 dage siden

Svar fra Pernille

0

Hej Tanja111

Tusind tak for dit spørgsmål. Det lyder virkelig svært at ligge hver aften og få det dårligt med dig selv, når du kigger på Insta. Det er jeg først og fremmest ked af at høre. Det er så utrolig vanedannende at kigge på Insta og telefonen, så det er et rigtig flot skridt i den rigtige retning, at du er opmærksom på at det er en vane, du gerne vil bryde.

Instagram kan virkelig indbyde til en usund kultur, hvor vi bruger rigtig meget tid på at sammenligne os selv med andre. Og det får vi det tit rigtig dårligt over! Når vi ser billeder af smukke mennesker, tænker vi tit ikke over, at der går meget tid og energi med at se så smuk ud som muligt og at ingen er så smukke hele tiden eller fra alle vinkler. Det er helt vildt nemt at glemme!

En måde at bryde vaner på er at erstatte din vane med noget andet. Hvad kan du godt lide at lave? Måske kan du bruge den tid, du sidder på Insta på noget andet? Fx se film/serier, spille, strikke, meditere, sidde med perler eller andre hyggelige ting? Det er nemlig helt vildt svært bare at stoppe med noget, uden at gå ind i noget andet.

Jeg tror også at det vil kunne hjælpe dig aktivt at arbejde med dit selvværd. Vores følelse af værd kommer tit helt fra barndommen og gør, at vi har svært ved at have det godt med os selv – det kan også være tab af forhold, der har givet et bump på selvværdet. Uanset hvor det kommer fra, kan vi altid gå hen og arbejde med selvværdet ved at kigge på flere forskellige aspekter. Selvværdet har nemlig med mange ting at gøre – fx at sætte grænser, at mærke behov, udtrykke behov, at lave egenomsorg, vores indre kritiker (hvordan du taler grimt til dig selv), vores værdier og mange flere. Jeg vil anbefale dig at kigge på nogle af disse aspekter og spørge dig selv om du går op i disse ting – hvis du vil vide mere om dem, kan du låne bøger om selvværd fx ‘Kort & godt om selvtillid og selvværd’ af Irene Oestrich eller ‘Bolsjefilosofi’ af Marie Brixtofte.

Du kan også få en forløb hos os, vi kalder ‘Styrk dit selvværd’. Der får du hjælp af en frivillig mentor til at kigge på disse aspekter og få mestringsstrategier til af højne dit selvværd.

Jeg håber du kan bruge dette til noget

Kærligst

Pernille, rådgivningskoordinator

Pernille Besvarede spørgsmål 09/03/2022

DIT SVAR

Du har ikke tilladelse til at besvare dette spørgsmål.

LÆS OGSÅ

Er selvværd og selvtillid det samme?

Hej UngTilUng Jeg vil rigtig gerne vide om der er forskel på selvværd og selvtillid eller om det er det samme?

Mit selvværd er rigtig dårligt - hvad skal jeg gøre?

Hej Jeg har rigtig mange problemer med at sammenligne mig med andre. Jeg ligger altid en time om aftenen og kigger på Insta, og føler bare at jeg er mega grim når jeg sammenligner mig med dem jeg f...

Mine bekymringer

Hej Ungtilungs brevkasse Jeg skriver til jer, fordi jeg døjer meget med altid at bekymre mig om forskellige ting. Jeg har mange “hvad-nu-hvis” tanker, som kan dreje sig om alt fra stort...