Mine bekymringer

05/01/2022 julie

Mine bekymringer

0

Hej Ungtilungs brevkasse

Jeg skriver til jer, fordi jeg døjer meget med altid at bekymre mig om forskellige ting. Jeg har mange “hvad-nu-hvis” tanker, som kan dreje sig om alt fra stort til småt, det kan være alt fra fx “hvad nu hvis jeg en dag ikke har nogle veninder” til fx “hvad nu hvis jeg er mega træt i morgen og ikke kan nå det, jeg gerne vil”. Det påvirker mig en del og kan være meget irriterende og hårdt for mig at bekymre mig så meget og ofte. Det gør også, at jeg kan have mange søvnproblemer, da jeg kan have meget tankemylder om aftenen, så jeg ikke kan falde i søvn. Jeg synes, at det kan være svært at stoppe tankerne, når først de kører i ring. Jeg har hele tiden gerne villet være bedre til at leve mere i nuet, men jeg synes det er svært, hvordan man gør. Kan I evt. give mig nogle råd til, hvordan jeg lettere slipper bekymringerne?

Hilsen

26-årig kvinde

Søren Ændret status for at udgive 25/07/2022

Svar fra Pernille

0

Hej Julie 🙂

Tusind tak for dit spørgsmål – jeg tror vi er rigtig mange som kender tankemylder og bekymringer alt for godt.

For det første vil jeg sige til dig, at det er meget normalt at opleve bekymrende tanker og tankemylder – især i den tid vi lever i lige nu. Vores hjerner er programmeret til at kunne forudtænke alle mulige scenarier så vi bedst muligt kan tage beslutninger. Når det så er sagt, kan det også tage overhånd for os, og disse tanker kan fylde alt for meget så det går ud over vores hverdag – præcis som jeg også kan læse mig til at du beskriver, når du ikke kan falde i søvn eller er bange for at du en dag ikke har veninder. Det lyder virkelig hårdt, og det må tage så meget af din tid og energi – og ikke mindst overskud.

Jeg har et par forskellige forslag til dig som du kan prøve af – og hvis ikke det hjælper vil jeg anbefale dig at gå til din egen læge og høre hvad dine muligheder er.

  1. Mit første råd er, at tænke på disse bekymringstanker som en indre lille kritiker, der prøver at passe på dig, men på en dårlig måde. Vi kan nemlig alle gå og have en indre kritiker, der påminder os om hvad der kan gå galt, hele tiden skælder os ud eller den kan fx fortælle os, at vi måske en dag ikke har nogle veninder tilbage. Denne indre stemme har det formål at passe på os og lære os at være i verden uden at slå os for meget – men det kan også invalidere os, når det tager overhånd og fx i dit tilfælde, går ud over søvnen også. En måde at tackle din indre kritiker kan være, at visualisere den. Spørge dig selv, hvem er det der går og fylder mit hoved med bekymringer? hvordan ser den ud? (fx en lille sur trold, en gammel vred udgave af dig selv, en skygge eller en djævel) og spørg så også hvordan den lyder (fx pibestemme, uhyggelig eller skinger). Når du har et billede af kritikeren, kan du så lave sjov med den. Måske tilføje et ballerinaskørt eller en sjov hat – altså gøre lidt grin med den og gøre det lettere for dig at ryste på hovedet af den.
  2. En anden ting du kan gøre er, at prøve at øve dig i at stoppe tankerne når de raser afsted. Første skridt er nemlig at blive opmærksom på, at du lige nu har bekymringstanker. Dernæst kan du prøve at distrahere dig selv, ved fx at lave noget du synes er sjovt, stå op fra sengen og gå lidt rundt, tage et glas vand eller lytte til lidt musik. En anden strategi kan være at aftale med dig selv, at du må udskyde bekymringerne til senere på dagen eller en anden dag, men gerne tidsbestemt (fx ‘på torsdag kl 10-11 må jeg bekymre mig så tosset jeg vil’). Både det at distrahere sig selv og at udskyde tankerne kan hjælpe med at minimere bekymringstankerne, så de fylder mindre og mindre i hverdagen. Det kan nemlig være en ond spiral, som påvirker dig negativt – og jo mere positivt eller bare ikke-negativt du bruger tid på i dit hoved, jo mere af det får du også.
  3. En sidste ting jeg gerne vil forslå dig er, at prøve meditation eller mindfulness. Det er noget jeg selv gør regelmæssigt og har virkelig hjulpet mig meget, men husk på, at alle er forskellige og at det der virker for mig ikke nødvendigvis virker for dig – og det gør ikke nogen af os forkerte. Men mindfulness har hjulpet mig ved at træne min hjerne til ro og jeg har meget mere kontrol over hvad jeg tænker – det ville måske også kunne være gavnligt for dig. Jeg bruger selv disse apps: ‘Headspace: Meditation’ og ‘Calm: Sleep & Meditation’ og derudover har vi i UngTilUng 2 mindfulness-videoer med kropscanninger på 6- og 10 minutter. Bare det at bruge 5-10 min. hver dag (eller næsten hver dag) gør en stor forskel i det lange løb!

Hvis du stadig har brug for mere fra os i UngTilUng, kan du også tilmelde dig vores mentorforløb om angst, nervøsitet og tankemylder – der kan du få et forløb med en fast mentor over 12 samtaler, der kan hjælpe dig med disse problematikker også. Gå ind under fanen ‘Få hjælp’ øverst oppe og tjek det ud, hvis du har lyst 🙂

Håber at du kan bruge mine forslag til noget.

Kærligst Pernille

Rådgiver hos UngTilUng

Pernille Fravalgte et svar 05/01/2022

DIT SVAR

Du har ikke tilladelse til at besvare dette spørgsmål.

LÆS OGSÅ

Mit selvværd er rigtig dårligt - hvad skal jeg gøre?

Hej Jeg har rigtig mange problemer med at sammenligne mig med andre. Jeg ligger altid en time om aftenen og kigger på Insta, og føler bare at jeg er mega grim når jeg sammenligner mig med dem jeg f...

Mine bekymringer

Hej Ungtilungs brevkasse Jeg skriver til jer, fordi jeg døjer meget med altid at bekymre mig om forskellige ting. Jeg har mange “hvad-nu-hvis” tanker, som kan dreje sig om alt fra stort...