fbpx

Login

Sådan kan du tackle jul og nytår: At balancere familiekonflikter, økonomi, sociale sammenkomster og egenomsorg

Julen og nytåret er en sæson, der kan være fyldt med festligheder, men for mange – unge som gamle – kan det også være en tid med udfordringer. Ensomhedsfølelser kan forstærkes, familiekonflikter kan begynde, pres over at deltage i sociale sammenkomster og økonomisk pres kan fylde og det kan derfor være svært at navigere gennem højtiderne.

I UngTilUng sætter vi i løbet af december måned fokus på jul og nytår, og hvad disse højtider kan indebære. Det er en måned, hvor det måske kan være ekstra vigtigt at tage sig af sit eget velvære. Følg derfor med på vores hjemmeside, vores Instagram og TikTok i løbet af måneden, når vi guider dig til, hvordan du kan huske egenomsorg i en travl juletid 🧡

I denne artikel udforsker vi nogle af de dilemmaer, som unge kan stå overfor i juletiden, og hvorfor det er så vigtigt at huske egenomsorgen.

 

Familiekonflikter: Sådan kan du håndtere det ekstra samvær

Julen er en tid, hvor mange ofte er mere sammen med dele af familien, end hvad man plejer. Det kan for nogle være rigtig rart, men for andre kan det også være svært. Der kan næsten være et forventningspres om, at man skal hygge sig, ligegyldigt hvad. For nogle kan familiekonflikter blusse op i juletiden, da man bare er mere sammen, og man kan måske hurtigt komme til at trykke på hinandens knapper. Der kan være spændinger mellem nogle familiemedlemmer, eller man kan opleve at føle sig misforstået. Det er vigtigt at huske, at det er okay at sætte grænser og trække sig tilbage, hvis samværet bliver overvældende. Du kan fx sige til dine forældre: “Nu vil jeg lige bruge lidt tid på bare at være mig, så jeg går lige ud og går en tur (/læser en bog/snakker i telefon med en ven/ser en film – eller hvad du har lyst til). Åben kommunikation og forsøg på at forstå hinandens perspektiver kan også hjælpe med at minimere konflikter.

Økonomisk pres: Budgetter og kreativitet

Mange unge står over for økonomisk pres i juletiden, især når ønskelister og gaveudvekslinger dominerer. Det er ikke altid sjovt at stå i situationer, hvor man føler sig nødsaget til at give for mere, end man har råd til eller har ondt i maven over at tænke på alle de julegaver, der skal købes. Det kan være en god idé at oprette et budget for de udgifter, du kan bruge på gaver, og så kan du tænke ind i, om du på nogen måde kan være kreativ med dem. Husk, at det er tanken, der tæller. En af UngTilUngs bloggere har skrevet et indlæg om, hvad hun har gjort ifbm. julegaveindkøb og stress over ens økonomiske situation. Læs blogindlægget “Gode råd til julegavestressen” og få ideer til, hvordan du kan være kreativ med dine gaver.

 

Egenomsorg: Husk at trække dig og reflekter

I jagten på at indfri alle andres forventninger og ønsker kan det være nemt at glemme egenomsorgen. Vi kan ikke understrege nok, at det er helt okay at trække sig tilbage og kun bruge lidt tid på dig selv. Hvis du skal bruge nogle dage med din familie, kan du evt. inden du tager af sted, lave en liste over aktiviteter, der bringer dig glæde. Planlæg herefter tid til at udføre dem. Det kan fx være at læse, gå en tur, høre noget musik, tegne, danse eller hvad end du godt kan lide at lave. I blogindlægget “Egenomsorg – selv om vinteren” oplister en af vores frivillige bloggere en række ting, som du kan gøre for at dyrke egenomsorg – hvis du vil have lidt mere inspiration til egenomsorg. Husk at prioritere din mentale sundhed og brug tid på dig selv 🧡

Juledilemmaer: At finde balancen

Jul og nytår bringer ofte dilemmaer med sig. Skal du deltage i alle begivenheder? Er det okay at sige nej til din kærestes mormors julefrokost? Hvordan siger du nej uden at føle skyld? Balancen mellem sociale forpligtelser og egensomorg kan være udfordrende. Lyt til dine egne behov, vær ærlig om dine grænser og find kompromisser, der passer til både dig og dine kære.

Lad os aftale, at du denne jul og nytår husker dig selv. Brug tid på egenomsorg, for det er du mere end tilladt til at gøre. Det er vigtigt at finde balancen mellem julehygge, sociale forpligtelser og personlig velvære. Ved at huske på dette, bliver det nok også meget nemmere at opleve ægte glæde og skabe gode juleminder.

Husk at vi her i UngTilUng også er her i løbet af julen. Du kan følge med på vores hjemmeside eller bruge chatrådgivningen.