fbpx

Login

Jalousi er angsten for sammenligning

”It’s hard for me to say, I’m jealous of the way you’re happy without me.” Sådan synger Labrinth i sit hit fra 2014. Som så mange andre kunstnere behandler han emnet: Jalousi. En følelse, som er genkendelig for de fleste mennesker, men som kan komme til udtryk meget forskelligt og i varieret grad. Jalousi udspiller sig nemlig i adskillige former – jalousi overfor kærester, venner, andres succes og mange flere.

”It’s hard for me to say, I’m jealous of the way you’re happy without me” Sådan synger Labrinth i sit hit fra 2014. Som så mange andre kunstnere behandler han emnet: Jalousi. En følelse, som er genkendelig for de fleste mennesker, men som kan komme til udtryk meget forskelligt og i varieret grad. Jalousi udspiller sig nemlig i adskillige former – jalousi overfor kærester, venner, andres succes og mange flere.

Køn og jalousi

Jalousi er en følelse, som oftest bunder i usikkerhed, frygt og ængstelighed overfor sig selv – men i høj grad også overfor personer, man holder af og værdsætter. Som nævnt, så er jalousi en ganske almindelig følelse og, som titlen indikerer, angsten for sammenligning, som de fleste oplever gennem livet.

Randy J. Larsen og David M. Buss skriver dog i deres bog, “Personality Psychology”, at mænd og kvinder reagerer forskelligt på jalousi. Dette grundet kønnenes natur, som blandt andet bunder i mænd og kvinders forskellige, reproduktive muligheder.

Ifølge Randy og David centrerer mænds jalousi sig omkring frygten for en partners utroskab, hvorimod kvinder frygter for deres partners emotionelle involvering med en anden. Selvom begge køn bekymrer sig om begge former, så er det en universel tendens, at kvinder og mænd i højere grad oplever følelsen af jalousi ved henholdsvis emotionel og fysisk utroskab. Begge køn oplever dog også jalousi ved potentielle rivalers tiltrækningskraft. Hvorfor kvinder er opmærksomme på andre kvinders krop og femininitet, og hvor mænd er opmærksomme på andre mænds maskuline karaktertræk, såsom bredden på rivalernes skuldre.

En uhensigtsmæssig tilstand

Jalousi er altså noget, de fleste mennesker oplever i nogen eller højere grad. Dog kan jalousi gå hånd i hånd med flere psykiske sygdomme. Det er blandt andet et gennemgående tema at opleve følelsen af jalousi for den paranoide personlighedsforstyrrede.

Jalousi kan også udspille sig i mange andre tilfælde blandt psykisk sårbare mennesker, hvor spørgsmål og tanker som: Hvorfor er jeg sådan her? Hvorfor er jeg ikke så sjov? Eller: Gid jeg var som hende, gør sig gældende.

Selvom jalousi generelt er en udfordring, som kan være dræbende for kærlighed og venskaber, så er jalousi mulig at kontrollere. Helene Rosendahl Hillersdal er kvinden bag Rosendahl Coaching, som netop koncentrerer sig om utilfredshed, jalousi, lavt selvværd og selvtillid. Ifølge hende er jalousi et problem, da dette er et tabu, og fordi jalousi fører til større konflikter, mistillid og en risiko for at fremstå kontrollerende og styrende. Allervigtigst er det, at jalousi, for mange, er pinligt at erkende og derfor dræner personens selvtillid og selvværd. Helene Rosendahl kalder dette for en uhensigtsmæssig tilstand.

Åbenhed, ærlighed og selvindsigt

Flere og flere forskellige platforme udforsker temaet, og der findes blandt andet mange podcasts, der behandler emnet på en autentisk og ærlig måde. Fries Before Guys, som er et samtalepodcast bestående af veninderne af Nanna Hovgaard og Josephine Kuhn, er et godt eksempel på dette. Veninderne deler deres erfaringer med jalousi og misundelse, og sammen finder de ud af, i hvilken grad og hvor forskelligt de oplever følelsen.

Som et friskt pust sætter Nanna og Josephine fokus på jalousi i venskaber fremfor kærlighedsforhold, hvor de sammen finder ud af, at jalousi i venskaber oftest bunder i en uhensigtsmæssig sammenligning. Nanna og Josephine er ikke bange for at indrømme, i hvor høj og hvilken grad de er ”uperfekte”, og gennem det 45 minutters samtaleunivers finder veninderne ud af, hvordan det er muligt at kunne unde andre folk succes, at kunne glæde sig på andres vegne, samt stole på sig selv nok til, at man mener, man er god nok.

Jalousi er ikke en unormal følelse

Jalousi er altså et urinstinkt, som er gemt indeni os, og som ikke bør være et tabu. Det er noget, den gængse dansker og verdensborger oplever, og lige meget hvad jalousien centrerer sig omkring, så er det en yderst universel følelse.

Hvis følelsen på den mindste måde går ind og hæmmer livets eksistens samt spænder ben for en videre udvikling, så er det et vigtigt tema at rette fokus mod samt lære at beherske – ikke mindst overfor dig selv, men også overfor menneskerne omkring dig. Find ro og accept i, at det ikke er en unormal følelse, og at den er til at kontrollere.

Vær ærlig overfor dig selv, og som veninderne Nanna og Josephine bliver enige om, så er det nogle gange nemmere at håndtere livet og dets følelser med en lille smule humor. I stedet for at spørge dig selv: Hvorfor er jeg ikke så trænet som ham? – Så spørg dig selv om: Hvorfor er han så dårlig til at slappe af, spise slik og se en film, som jeg er så god til?

Læs mere om jalousi og misundelse på bloggen