fbpx

Login

Ung, økonomi og pengestress 🙌

Maj måned er over os og hos UngTilUng betyder det et nyt fokustema! Denne gang tager vi fat i økonomi og pengestress 🤯

 

Vores økonomi har helt naturligt en stor betydning for os og vores hverdag – og særligt også når vi er unge. Det er her, vi flytter hjemmefra for første gang, skal til at betale regninger, lægger et budget, laver en opsparing, og det er helt naturligt, hvis man synes, at det er svært at få det hele til at hænge sammen. Der kan også være mange flere ting på spil, når det gælder ens økonomi – skiftes man til at give, når man er ude med sine venner? Må man gerne sige nej tak til en social aftale, hvis man ikke har råd? Hvad hvis man ikke har ligeså meget råd til at tage ud og spise, feste eller rejse som ens venner? Kan man risikere at miste dem over det? 🤯 Det er ikke for sjov, at begreber som pengestress eller økonomiskam bliver mere og mere velkendte.

 

Økonomisk mistrivsel giver også mental mistrivsel

Og det skal faktisk også tages seriøst. Tal fra Forbrugerrådet Tænk og deres projekt “Plus på kontoen” viser, at 56% af alle unge med betalingsproblemer undlader at tale om det på grund af skam. Og det viser sig også, at dét at have svært ved at få økonomien til at hænge sammen kan gå ud over ens trivsel – det kan give søvnløse nætter, maveproblemer, ondt i hovedet og generelt have en negativ indflydelse på ens glæde og hverdagslige trivsel.

Og selvom du måske ikke føler, at du har svært ved at få din økonomi til at række til de ting, der skal styr på (husleje, togkort, madindkøb, regninger, osv.), har du måske haft oplevelser med dine venner, hvor det har været synligt, at der er forskel på jeres økonomi. De vælger måske altid de dyreste restauranter, er ude at rejse tit eller rocker de nyeste modetendenser fra dyre mærker. Ofte ser vi også forskelligt på økonomi, og hvad vi gerne vil bruge penge på, og det kan komme til udtryk, når vi er ude med vores venner – for nogle er det naturligt, at man skiftes til at give, og andre har det bedst med, at alt deles ligeligt 💚

Det kan være, at du føler dig helt alene om at opleve pengestress, men det er du ikke. Det er en helt naturlig del af unges liv, at man skal lære sin økonomi at kende, og det kan tage lidt tid 🍀

 

Derfor kan økonomien give pengestress

En af grundene til, at det for mange unge kan være svært at balancere økonomi og dermed skabe pengestress, er, at når vi er unge, er det en tid, hvor vi oplever store skift i livet (som fx flytte hjemmefra, starte på studie), ofte har en relativt lav indtægt ift. hvad vi vil have senere i livet, men samtidig har et stort socialt behov. Fristelserne kan være mange, og det kan være svært at føle, at man “falder” udenfor, hvis man ikke går i det nyeste tøj eller siger nej til alle restaurantaftaler. Derudover er der heller ikke så meget fokus på deciderede fag i folkeskolen, hvor man lærer det basale omkring opsparing, budget, planlægning, huskeråd, SKAT, regninger, løn osv. osv. Det kan være svært at blive kastet ind i det og skulle navigere i det selv 🤯

 

Sæt ord på din økonomi – tal om det!

Så selvom der kan synes at være et tabu omkringliggende økonomi generelt, vil vi opfordre til at tale om det! Tal om økonomi med dine venner, familie, klassekammerater, ræk ud efter hjælp, hvis du skal lægge et budget eller har brug for et godt tip til at få pengene til at række eller komme i gang med en opsparing. Vi tør godt love dig, at du ikke er den eneste unge, der på det ene eller andet tidspunkt har oplevet, at det er svært at få pengene til at række til de ting, man gerne vil.

Vi vil derfor hos UngTilUng i løbet af måneden guide dig til, hvordan du kan slippe din økonomiskam og måske føle dig lidt mindre pengestresset. Det vil vi bl.a. med gode tips og tricks på vores hjemmeside, Instagram og TikTok, men også ved hjælp af personlige erfaringer fra vores seje og ærlige frivillige, der sætter ord på, hvordan de lige har håndteret det der med økonomi og penge mellem venner. Det bliver helt sikkert en spændende og lærerig måned!

Og vi håber, at du har lyst til at følge med 🤩

 

… Og du kan faktisk allerede starte nu!

Skal du måske flytte hjemmefra? Så har en af vores bloggere samlet sin liste til gode ting, du kan huske – både når det gælder møbler og indretning, men hun giver også sine råd til, hvordan du kan kigge på dit budget og sørge for at få god, men billig mad hver dag 🤩 Læs blogindlægget “At flytte hjemmefra” her!

Måske du – som vi også nævner i artiklen her – oplever forskel mellem din økonomi og dine venners. Det kan være virkelig svært at stå i, men endnu en af vores seje bloggere giver her sine tips til, hvordan du kan tale med dine venner om det eller foreslå nogle ting I kan lave, der ikke koster alverden. Bliv klædt på til venne-økonomi-snakken ved at læse blogindlægget “Færre penge end dine venner? Her er mine tips”