fbpx

Login

Sociale udfordringer ved studiestart

Nogle har nemmere ved at danne relationer end andre, og det kan være svært, hvis man samtidig er psykisk sårbar. Da jeg startede på universitetet med 100 nye mennesker, jeg ikke kendte, tog det tid at skabe relationerne.
Udfordrende studiestart

Rigtig mange unge skal efterhånden til at starte på nye studier. Måske er du én af dem, som skal til at flytte hjemmefra og bygge en ny tilværelse op. Det kan virke skræmmende at forlade alt det, man kender. Da jeg skulle flytte væk fra den lille by, jeg kommer fra og efterlade både kæreste, familie og venner, var det en stor omvæltning. Især den første nat alene i min lejlighed efter, at mine forældre var kørt hjem var svær, men med tiden begyndte jeg at føle mig hjemme. Når man er ny et sted, kan man, ligesom jeg, være bekymret for, hvordan man skal skabe det nye netværk. Nogle har nemmere ved at danne relationer end andre, og det kan være svært, hvis man samtidig er psykisk sårbar. Da jeg startede på universitetet med 100 nye mennesker, jeg ikke kendte, tog det tid at skabe relationerne. Der foregik meget socialt det første halve år i rusperioden, men derefter gled det ud. Det var svært at få etableret venskaberne, når man ofte kun havde undervisning få timer i ugen, og jeg følte alle andre havde fået venner undtagen mig. Selvom det føles sådan, så er det sjældent tilfældet. Jeg fandt ud af, at rigtig mange gik rundt og var ensomme ligesom mig.

At komme videre

Mit vendepunkt kom, da jeg begyndte på mit sidefag. Jeg havde lært at begå mig i universitetsmiljøet, og det hele var ikke så nyt længere. Derfor kunne jeg pludselig finde overskuddet til at være social. Selvom det var nervepirrende at dukke op alene til alle de sociale arrangementer og snakke til folk, jeg ikke kendte i timen, så var det vejen frem. Lige pludselig havde jeg fået en god studiegruppe og nogle søde veninder at ses med i fritiden, så jeg ikke længere sad alene derhjemme og var isoleret fra omverdenen. Jeg startede på et gymnastikhold i min fritid, hvor jeg langsomt kom i snak med folk og begyndte at blive mere udadvendt. Det hele blev nemmere og nemmere med tiden. Undervejs i min studietid fik jeg også udvidet mit netværk gennem ting såsom frivilligt arbejde og studiejob. Hvis du føler dig ensom eller, ligesom mig, har svært ved at danne relationer, så lad være at give op med det samme. Undersøg hvilke muligheder din by tilbyder. Det tog nogle år, men jeg er begyndt at føle mig hjemme i min nye by og har slet ikke lyst til at flytte tilbage til min hjemby igen. Selvom det føles svært, så er der håb forude. Når folk møder mig i dag, siger de ofte, at jeg virker meget udadvendt, men de skulle bare vide, hvor genert jeg har været. Det at starte en ny tilværelse op har lært mig rigtig meget, og jeg er kommet stærkere ud på den anden side ved at komme ud af min komfortzone. Tag endelig fat i din underviser, vejleder eller brug vores tilbud her på UngtilUng, hvis du mangler nogen at snakke med. Der findes steder rundt omkring i de store byer, såsom Ventilen, hvor man kan møde andre unge, der har det ligesom dig. Det handler bare om at tage det første skridt, så lover jeg, det bliver nemmere med tiden.