fbpx

Login

Mine forældre skal skilles, hvad gør jeg?

Jeg husker dagen, hvor mine forældre fortalte mig og min lillebror, at de skulle skilles, som var det i går. Jeg husker synet af min mor og lillebror, der græd i hinandens arme, mens min far og jeg stod, hvad føltes som flere meter fra dem, men i virkeligheden var vi lige ved siden af.

Jeg husker dagen, hvor mine forældre fortalte mig og min lillebror, at de skulle skilles, som var det i går. Jeg husker synet af min mor og lillebror, der græd i hinandens arme, mens min far og jeg stod, hvad føltes som flere meter fra dem, men i virkeligheden var vi lige ved siden af. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at jeg nok også skulle græde, men da jeg ikke kunne finde nogle tårer, krammede jeg blot min far i stedet. Til sidst byttede min lillebror og jeg forælder. Jeg sagde ”det havde jeg ikke forventet”, selvom det var en stor fed løgn.


Ville fremstå stærk


Der gik lang tid, hvor jeg som sådan ikke havde en reaktion på skilsmissen. Simpelthen fordi jeg ikke ville have, at folk skulle tro, at jeg var skrøbelig. Jeg skulle begynde i gymnasiet og havde ingen intention om at fremstå svag. Selvom jeg selvfølgelig var det – mere end nogensinde før.

Skilsmissen var ikke noget, jeg snakkede om, medmindre jeg blev spurgt, og selv dér var svarene korte og afvisende. Det var min største fejl. For jeg havde brug for at snakke om det, jeg havde brug for at forklare, hvor ked af det og sur jeg var. Jeg havde brug for at føle mig mindre alene.

 

Gode råd

Så her er mine råd til dig, hvis dine forældre skal skilles eller måske er blevet skilt.

  1. Glem alle andre. Hvad folk tænker er fuldstændig ligegyldigt. Det vigtigste, efter sådan et chok, er at komme sig. Det vil sige, at du ikke skal gemme dig og dine følelser væk. Hvilket bringer mig til punkt to.
  2. Føl dine følelser. Græd når du er ked af det, lige såvel som du smiler, når du er glad. Det er den sikreste måde at håndtere følelser på. For hvis du pakker dem væk, ved du aldrig hvornår, og hvordan de viser sig.
  3. Svar ærligt. De spørger dig jo af interesse, og fordi de vil dig det bedste. Så vær ikke bange for at dele dine følelser og tårer med dem.
  4. Snak med dine forældre. Har du nogle spørgsmål eller bekymringer angående, hvad skilsmissen vil indebære, så har dine forældre sikkert svarene. I hvert fald kan de give et praj om, hvad fremtiden bringer dig og dem.
  5. Spørg om hjælp. Føler du, at du har brug for professionel hjælp? Så vær ikke bange for at spørge. Eksempelvis kan du gå til din studievejleder, en lærer, en forælder, venner eller lægen. Personligt gik jeg selv til lægen og fik en henvisning til psykolog. Jeg gik også til min studievejleder, der blandt andet hjalp mig med at skemalægge og organisere lektier.

Du kan altid kontakte os på UngTilUng. Vi vil meget gerne hjælpe dig, uanset dine problematikker.
Vi sidder klar til at lytte til dig på vores chat: https://ungtilung.com/chat/ eller i den åbne mentorsamtale: https://ungtilung.com/mentorsamtale/