fbpx

Login

Hvad er sorg?

Sorg er en reaktion på tab. Her kan du finde råd til, hvordan du kan håndtere sorg. Læs mere om sorg her.

Har du oplevet at miste en, du holder af, miste kontakten til en ven eller ikke at komme ind på dømmeuddannelsen? Så er det en helt naturlig del af livet at opleve at miste og føle sorg.

Hvad er sorg? En reaktion på tab

Sorg er en reaktion på tab. Du kan opleve både psykiske og fysiske sorgreaktioner, og dine symptomer kan være en sammensætning af mange forskellige sociale, fysiske og følelsesmæssige symptomer. En sorgreaktion kan være forskellig fra person til person alt efter relationen til den eller det, du har tabt, erfaringer med tab og hvor du er i livet.

Hvilke former for tab kan udløse sorg?

Det der opleves som tab for en person, kan udløse en sorgreaktion. Der er ikke nogen rigtige eller forkerte former for tab. En af de mest typiske former for tab, der udløser sorg, er at miste en du elsker ved dødsfald eller tab af kontakt. Du kan også opleve sorg ved at miste dit arbejde eller ikke at komme ind på det studie du ønskede eller af alle mulige andre grunde. Det er også helt okay at opleve sorg i forbindelse med tab, der ikke er ligeså store som de er ved dødsfald. Du kan også stadig have behov for at bearbejde tabet og tale om det med andre.

chatten/mentor]

Eksempler på symptomer på sorg

Her kan du finde nogle eksempler på symptomer, du kan opleve ved tab og sorg. Det er normalt at opleve symptomer udover dem, der findes på denne liste.

 • Chok og uvirkelighedsfølelse
 • Angst og bekymringer om fremtiden
 • Tristhed og håbløshed
 • Savn og ensomhed
 • Mindre overskud og modløshed
 • Aggression
 • Skyldfølelse
 • Selvmordstanker
 • Hukommelsesbesvær
 • Hovedpine, mavesmerter, kvalme
 • Ændringer i appetit
 • Træthed
 • Uro og hyperaktivitet
 • Misbrugsadfærd

Tryk her, hvis du vil have råd til at hjælpe en ven i sorg

Hvordan kan du håndtere sorg?

Mange som har oplevet store tab fx en nærtståendes død, fortæller at man aldrig kommer helt over sorgen. At du aldrig helt kommer over en sorg, betyder ikke at du aldrig kommer til at opleve glæde igen. Sorgen kan glemmes i perioder og være meget stærk i andre perioder. En sorgproces er ofte meget individuel, og derfor kan det være meget forskelligt, hvad forskellige personer har brug for i deres sorgprocesser. Det er ikke sikkert at sorgen forsvinder, eller at det er meningen, at sorgen skal forsvinde helt, men nogle ting du kan prøve for bedre at kunne være i sorgen er:

–       Give følelsen af sorg plads

Giv dig selv lov til at være ked af det og sørge. Det er krævende mentalt at undertrykke følelser, og så snart du holder en pause fra at undertrykke dem, vil de komme op igen. Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke må distrahere dig selv, men det handler om at acceptere, at følelsen af sorg er der.

–       Tale med nogen om det

For mange kan det hjælpe at tale med nogen om sorgen. Ved at tale om sorgen, når du er klar til det, kan der være mulighed for, at du kan udvikle dig som person i det, som sorgen lærer dig. Det er ikke alle der har behov eller lyst til at tale med en psykolog. Det kan også sagtens være det rigtige at tale med en ven, et familiemedlem eller nogen, der har prøvet det samme. Der findes fx sorggrupper for personer der har mistet søskende, forældre eller børn. Sorggrupper kan give mulighed for at tale med andre, der forstår hvordan du har det, fordi de selv har oplevet det.

–       Kom ud med det på en eller anden måde

Det kan være, du er et sted, hvor du ikke helt har mod på at tale om det endnu, eller måske har du talt om det, men har brug for en anden måde at komme ud med det på. Nogle personer har stor gavn af at bearbejde følelser ved at være kreativ ved fx at skrive, male eller danse. Det kan også være, du har brug for at være fysisk aktiv. Prøv dig frem og find ud, hvad der virker for dig.

–       Ikke at være alene med sorgen

Det kan hjælpe ikke at være helt alene med sorgen, men det kan også være meget uoverskueligt at være social, når du er i sorg. Det kan være en hjælp at være sammen med personer, der ved at du er i sorg og derfor kan tage hensyn. Nogle gange kan du have behov for en pause fra sorgen, og her kan en ven eller et familiemedlem hjælpe med at distrahere dig fra sorgen.

Har du brug for mere hjælp?