fbpx

Login

Vinterdepression

Jeg har et helt andet energiniveau om sommeren, når der er lyst udenfor, og derfor har jeg automatisk overskud til at kaste mig over flere projekter eller være mere social. Det har jeg måtte acceptere ikke er tilfældet om vinteren. Jeg begynder at føle mig trist, nedtrykt og oplever hurtigt, at mit humør bliver dårligere
Kulden og mørket sætter sine spor

Efterhånden som vi går en mørkere og koldere tid i møde, er der sikkert nogen af jer derude, der, ligesom mig selv, kan mærke, at vinterdepressionen kommer snigende. Jeg har fundet ud af, at årstiderne påvirker mit humør, min energi og mit overskud utrolig meget. Jeg har et helt andet energiniveau om sommeren, når der er lyst udenfor, og derfor har jeg automatisk overskud til at kaste mig over flere projekter eller være mere social. Det har jeg måtte acceptere ikke er tilfældet om vinteren. Jeg begynder at føle mig trist, nedtrykt og oplever hurtigt, at mit humør bliver dårligere, og jeg har brug for flere timers søvn for at føle mig udhvilet og frisk igen. Nogen dage skal jeg tvinge mig selv ud ad døren til fritidsaktiviteter, som jeg før elskede at komme afsted til.. Det er vigtigt, at du ikke bebrejder dig selv eller får skyldfølelse overfor dine nærmeste. Det er helt i orden at have det svært.

Det er vigtigt at finde en balance, man har det godt med, hvor man ikke er helt udkørt hver dag, fordi man prøver at nå for meget og presser sig selv unødigt, men heller ikke isolerer sig fuldstændig fra sin omverden. Det handler om at mærke efter inde i sig selv og finde ud af, hvad DU har brug for, da vi alle er forskellige. Det vigtigste er, at du ikke overbelaster dig selv, så du bliver stresset.

Det bedste redskab, jeg kan anbefale, er kommunikation. Vær ærlig overfor familie og venner og fortæl dem, hvis du mangler overskud eller oplever at være deprimeret om vinteren. Det skaber en bedre forståelse for, hvorfor du måske melder afbud mere end du plejer eller har perioder, hvor du har brug for at trække dig for at finde energi igen.

Udnyt de lyse timer

Hvis du oplever at blive trist hver vinter så sørg gerne for at spise sundt og være aktiv i din fritid. Gå eller cykel gerne en tur midt på dagen, så du får masser af lys. Træk gardinerne fra, så du får masser af det naturlige lys udefra, og tænd godt med lys indenfor, når det er mørkt udenfor. Undgå at sove om dagen, da det kan forstærke din nedtrykthed og ødelægge din nattesøvn. Det er også altid en mulighed at opsøge din læge, som kan hjælpe dig med at få den rette behandling, for der findes heldigvis en række løsninger på problemet såsom lysterapi eller samtaleterapi. Det er ikke meningen, at du skal gå rundt og være trist hver vinter, så opsøg endelig de muligheder for hjælp, der er. Du er også altid velkommen til at bruge chatten her på UngtilUng, hvis du har brug for at snakke med nogen, om dine følelser. Jo tidligere du får gjort noget ved det jo bedre. Erkend, at du har mindre energi om vinteren. Hvis du kan, så udskyd store projekter til foråret, når du har flere kræfter igen.