fbpx

Login

Tag ejerskab over din arbejdsglæde

Vi ved alle, at arbejdsglæde er vigtigt for, at vi trives både på arbejdet og derhjemme. Men ofte lader vi os selv være ofre for omstændigheder, og lader dem ødelægge vores arbejdsglæde. Så er det den ”sure chefs”, ”den irriterende kollegas”, ”de presserende deadlines’s” eller ”de kedelige arbejdsopgavers” skyld. Men du har også selv et ansvar. Tag din arbejdsglæde alvorligt. En stor del af dit liv bruger du på dit arbejde. Spild ikke den tid, så du kun bliver en slave af din månedslån.

Hvad er arbejdsglæde?

Arbejdsglæde er når du vågner op om morgenen og glæder dig til at gå på arbejde. Det er når du møder ind, og dine kolleger hilser på dig, og du hilser tilbage. Det er når du glæder dig til at gå i gang med nye opgaver eller arbejde mere med gamle. Det er når du føler, at dit arbejde er vigtigt og gør en forskel. Det er når du føler dig hjemme, og at din stemme betyder noget på arbejdspladsen.

Hvad kan du selv gøre?

Jeg er ikke nogen ekspert, men har haft mine erfaringer med arbejdsglæde og mangel på samme. Så føler mig alligevel fri til at give lidt tips:

  • Engager dig socialt i dine kolleger: Det er ikke fordi I skal være bedste venner, men spørg med personlig interesse ind til dine kolleger og deltag så vidt mulig i sociale arrangementer. Så føler du dig mere hjemme, og så er det også mere sandsynligt, at de vil være der for dig, hvis chefen behandler dig uretfærdigt eller en arbejdsopgave/deadline synes uoverkommelig.
  • Vær tydelig og sæt grænser: Vær tydelig over for ledelsen, hvornår du synes, arbejdsbyrden bliver for stor, du ikke synes, du bliver lyttet til eller der er noget andet, som ikke fungerer. Hvis de ikke tager det, du kommer med, alvorligt, overvej så om det er det rette sted for dig.
  • Pral om dine styrker og fortæl om dine faglige passioner: Vær tydelig over for ledelsen hvor dine faglige styrker er, og hvilke arbejdsopgaver, du synes, er mest spændende. Så er det mere sandsynligt, at du får dem. Hold dig ikke i baggrunden.

 

Selvfølgelig findes der dårlige dage og mere kedelige og rutineprægede opgaver, men der skal bare ikke være en overvægt. Og så til sidst: Hæng ikke for længe fast et sted hvor du ikke føler dig hjemme, hvor din stemme ikke bliver hørt og dine evner ikke brugt. Manglende arbejdsglæde påvirker dit overskud og dermed også din familie og omgivelser. Søg videre. Der er helt sikkert en arbejdsplads derude, som sætter pris på lige præcis det, du kan, og lige præcis den du er.