fbpx

Login

Tænk konstruktivt og mindre

Der var engang, hvor jeg troede, at det hjalp mig at tænke og bekymre mig meget. Jeg havde en idé om, at det ville beskytte mig mod det ukendte, hvis jeg havde udtænkt alle mulige skrækscenarier og katastrofer, inden de skete.

Der var engang, hvor jeg troede, at det hjalp mig at tænke og bekymre mig meget. Jeg havde en idé om, at det ville beskytte mig mod det ukendte, hvis jeg havde udtænkt alle mulige skrækscenarier og katastrofer, inden de skete. På den måde ville jeg være forberedt, hvis det værste skulle ske. Sandheden er, at det eneste, jeg fik ud af denne tankegang, var dårligt humør, depressive tanker og modløshed.

Du bliver IKKE bedre rustet til modgang ved at udtænke potentielle fremtidige scenarier. Det, der ruster dig bedst til modgang, er positivitet og håb. Hvis dit udgangspunkt er glæde, er det lettere at modstå de svære tider og at komme på konstruktive løsninger. Med andre ord: Det er lettere at se i mørke, hvis dit udgangspunkt er en lommelygte frem for et bind for øjnene. Desuden vil jeg vove at påstå, at langt størstedelen af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed.

Er denne tanke nyttig?

Hvordan lærer du så at få skåret bekymringer og negative tanker fra? Tja, nogle gange kan det være svært at finde hoved og hale i det virvar af tanker, der myldrer rundt i ens hoved. Jeg plejer at sige, at jeg har for mange tanker til ét hoved. Et meget simpelt spørgsmål, du kan stille dig selv, når du får en tanke, er: ”Er denne tanke nyttig?”

Okay, lad os f.eks. sige, at du skal til fest, og du tænker: ”Åh nej, hvad nu hvis de andre ikke kan lide mig? Hvad nu hvis jeg kommer til at sidde alene hele aftenen?” Så spørger du dig selv: ”Er det nyttigt at tænke sådan?” Altså – hjælper det dig i dit mål om at få en god aften? Nej, vel? Hvad kan du så tænke, som er nyttigt i denne sammenhæng?

Eksempler på nyttig og konstruktiv tænkning:

·         Find nogle gode, aktuelle emner eller nyheder, som du kan bruge ved smalltalk

·         Tænk på nogle sjove/interessante ting, du har lavet i ugens løb, som du kan bringe på banen

·         Find på nogle gode spørgsmål at stille folk, du ikke kender – og dem, du kender

·         Sig til dig selv, at det bliver en god aften (= fake it ’till you make it! J)

·         Tænk: ”Hvad nu hvis de andre synes, at jeg er rigtig flink? Hvad nu hvis jeg lærer en masse nye mennesker at kende?”

·         Lyt til god musik, som får dig i godt humør

Vær løsningsorienteret

Det er vigtigt, at du bliver løsningsorienteret. Bekymringer er ikke løsningsorienterede – de er hæmmende og fører til handlingslammelse. Tænk i muligheder. Hvad kan DU gøre for at opnå det, du ønsker? Er der en løsning, så skrid til handling. Er der ingen løsning, så acceptér, at der er nogle ting, der er uden for din kontrol, og at det er okay. Fokusér på det, du kan gøre noget ved – og gør så noget ved det.

Held og lykke.