fbpx

Login

SoMe-Skal skal ikke

Jeg er ret sikker på, at når det er svært for os at vælge SoMe fra, så er det ikke så anderledes end med hvilken som helst andre ting, vi vælger fra, som flertallet har valgt til. Vi føler os udenfor, vi føler vi burde gøre som de andre. Der er sikkert også andre faktorer, som at skærm giver os store mængder af dopamin, som vi bliver afhængige af. Men jeg tror også det andet har betydning. For shit altså hvor er det somme tider grænseoverskridende ikke at være så meget med som de andre.

For mig er sociale medier og nyhederne ofte alt for overvældende. Mit hoved bliver simpelthen fyldt helt op, så jeg ikke har plads til andet. Så derfor begrænser jeg det en del.

 

Hvordan jeg har skåret ned

Jeg slettede min instagram for flere år siden, og jeg følger ikke nogen venner og bekendte på facebook længere. Ikke engang min mand 😊 Jeg kan huske, at jeg i starten tænkte, at det ville være svært, og ville jeg ikke også blive udelukket af en masse sjovt. Men sådan tænker jeg aldrig om det mere. Jeg savner det virkelig ikke.

En af fordelene er helt klart, at man får nogle langt federe samtaler med folk, når jeg møder dem, for jeg ved jo ikke allerede alt, hvad der er sket i deres liv. Og jeg syntes faktisk også, at det er lidt sjovt, når folk ser undrende på mig, når jeg spørger, hvad de så har lavet i sommerferien. Alle er så vant til at vide alt om alle, så at møde en som mig, der ikke ved noget som helst, er lidt skørt. Men virkelig også befriende for mig, at jeg ikke skal have alle mine SoMe venners liv inde i mit hoved.

 

Hvad bruger jeg egentlig SoMe til

Det jeg bruger facebook til nu, er at være i div. grupper som f.eks. en gruppe for nogle veninder jeg har, en gruppe i forbindelse med en uddannelse jeg tager, eller en gruppe for bloggere fra ung til ung. Det skaber værdi for mig. Der er en dybere mening med, at jeg er i de grupper. Det er noget jeg aktivt har valgt til.

Jeg kan også godt lide at følge et par udvalgte mennesker, som inspirerer mig. Men jeg kommer ofte til et punkt, hvor jeg har brug for en pause, fordi jeg lige pludselig er kommet til at tro, at jeg skal lave en masse ændringer i mit liv og mit mindset lige her og nu. Jeg bliver så inspireret, at jeg vil det hele på en gang, og det skal jeg jo ikke. Så jeg hopper af for en tid eller for altid, hvis det er det, der giver mening. Så kan jeg bedre mærke, hvilke små skridt, jeg skal tage, og mærke at det er helt okay, at tingene går langsomt. Det bliver lidt tydeligere, når jeg lige trykker på pauseknappen.

Jeg poster aldrig noget selv. Men måske jeg kommer til det med tiden, men så vil det være noget arbejdsrelateret.

 

Min afhængighedstest

Jeg ved, at det påvirker mit humør, mit overskud, mit selvværd og meget andet, når jeg bruger for meget tid på de sociale medier. Og det påvirker især, hvor langt jeg når med de mål og drømme, jeg har. Altså i negativ retning. For det sluger min tid. Det er en befrielse at lade det ligge lidt. Og hvis jeg bliver i tvivl, om jeg i en given periode har et sundt forhold til det, laver jeg en lille test. Hvis jeg ikke kan være okay med at tage en uge uden sociale medier, så har jeg gjort mig selv for afhængig af det. Jeg tager også af og til en periode, hvor jeg sætter 20 min af om dagen til at se på SoMe, og så når jeg at se det jeg gør. Resten lader jeg ligge. For det skaber tid til, at jeg kan gøre noget af det, jeg går og bilder mig selv ind, jeg ikke har tid til. Det samme gælder faktisk TV.

 

Hvorfor det er svært at vælge fra

Jeg er ret sikker på, at når det er svært for os at vælge SoMe fra, så er det ikke så anderledes end med hvilken som helst andre ting, vi vælger fra, som flertallet har valgt til. Vi føler os udenfor, vi føler vi burde gøre som de andre. Der er sikkert også andre faktorer, som at skærm giver os store mængder af dopamin, som vi bliver afhængige af. Men jeg tror også det andet har betydning. For shit altså hvor er det somme tider grænseoverskridende ikke at være så meget med som de andre. Og det er også grænseoverskridende for mig at vælge en kost uden sukker og alkohol, eller at opdrage mine børn anderledes end min familie og venner, eller at købe et nyt hus, der er mindre frem for et større osv. Jeg kunne nævne uendelig mange beslutninger, der først var lidt svære at stå ved. Men som nu bare er en del af mig, og som jeg er okay med andre ikke forstår.

For at holde fast i at jeg ikke vil bruge så meget tid på SoMe, gør jeg det, at jeg spørger mig selv, hver gang jeg er ved at tage min telefon frem, om det er det her jeg vil bruge min tid på. Får det mig tættere på det jeg vil i livet eller længere væk? Jeg kan både svare ja og nej, men det virker rigtig godt for mig at være bevidst omkring det, så tiden ikke bare flyder afsted. Jeg vil ikke bruge SoMe, hvis jeg bare føler, at jeg skal følge med, det skal altså være fordi, det giver mig noget værdifuldt.

Malena

Husk at du kan du kan kan få hjælp til og svar på alt mellem himmel og jord på UngtilUngs chat eller i mentorordningen