fbpx

Login

Selvværdets evige krig; Sammenligningen

Det kan være svært at bedømme selvværdet set udefra. Derfor kommer man nemt til at sammenligne sit eget selvværd med sin egen illusion af andres selvværd.

Selvværd og selvtillid bruges ofte i flæng, og langt hen ad vejen følges disse to begreber også ganske godt ad, men det betyder ikke det samme, og ikke mindst er det to forskellige følelser. Selvtillid er troen på sine færdigheder og evner, hvor selvværd er individets anerkendelse af sin egen værdi, der blot består af at være til. Igennem livets mange rejser er selvværdet en evig kompagnon, som vi skal lære at samarbejde med. Samarbejdet med det sunde selvværd er ubesværet, tillidsfuldt og enormt problemløsende, hvor samarbejdet med det lave selvværd er opslidende, fyldt med misforståelser og ikke mindst konfliktfyldt. 

Der er utroligt mange mennesker, der udstråler, at de har tjek på tilværelsen og kan opnå, hvad end de sætter sig for. Det kan mange såmænd også, men til trods for deres overskudsagtige fremtoning og evne til at gennemføre mange ting i livet, kan der ofte gemme sig en grim selvværdsfølelse. Hermed sagt, at et dårligt selvværd sjældent er synligt, og man kan dermed hurtigt føle sig alene med sit, hvilket leder mig til det råd, jeg vil lægge vægt på i dette indlæg; DU SKAL IKKE SAMMENLIGNE DIG SELV MED ANDRE!!! 

Vi gør det allesammen, men det gør det ikke mere gavnligt, især ikke når man bruger sammenligningen til at give sig selv en mindreværdsfølelse og en generel følelse af utilfredshed med ens situation. Det er simpelthen kropumuligt at lave en objektiv vurdering af andres situation sammenlignet med sin egen. Man sammenligner som regel med et øjebliksbillede og tager ikke højde for hver persons unikke historie. I stedet sammenligner vi vores eget liv, som vi kender det indefra uden den fjerneste ide om, hvordan andres liv føles på indersiden. Så når du sammenligner dig selv med andre, så prøv at husk på, at du i virkeligheden sammenligner dig selv med din egen illusion om et andet menneske, som har ingenting at gøre med virkeligheden. 

Måske lyder det corny, men husk på, at dit liv er helt unikt, og det skal leves på din helt egen måde med dit helt eget udseende, dine helt egne kvaliteter og evner, der fører dig dine egne veje. Dine kampe og din historie har formet dit liv, og det kan ikke sammenlignes med noget.