fbpx

Login

4 gode råd til din selvmedlidenhed

Er du ved at være træt af at have ondt af dig selv? Her giver vi dig 4 gode råd til, hvordan du kan tage hånden om din selvmedlidenhed.

På en dårlig dag, hvor du er træt, trist eller dine udfordringer er særligt udmattende, er det let at forfalde til selvmedlidenhed. Det hele er uretfærdigt, det er hårdt, uoverskueligt, udmattende og hvorfor slipper alle andre så let, når du har så meget at slås med? På sådanne dage kan selvmedlidenhed være som et tæppe man putter sig ned i, for det kan være rart at have ondt af sig selv. Selvmedlidenhed er helt normalt, og så længe det er for en enkelt aften eller to er det også helt okay – hvis det derimod er en mere permanent følelse, så bliver det til en livsanskuelse, som ikke er okay. Det ødelægger ens eget humør, det spænder ben for ens muligheder og så er det faktisk både irriterende og hårdt for andre at være sammen med en, der hele tiden har ondt af sig selv. Der er derfor mange gode grunde til at lægge selvmedlidenheden på hylden, og her kommer 3 gode råd til hvordan du gør det.

Grib følelsen og kom videre
Det er som sagt helt okay, at vi har ondt af os selv ind i mellem, men der er forskel på at gribe den følelse og omfavne den i øjeblikket, og at holde fast på den. Lad være med at dyrke den! De fleste af os er rigtig gode til at sukke, stønne og klage over den situation, som udløser vores selvmedlidenhed, og tit taler vi også med folk om det, som bekræfter os i, at ja, det er synd for os. Lad være med det. Tal med en enkelt om det, hvis du har brug for luft – sæt en grænse, der hedder, at du kun må have ondt af dig selv resten af dagen.

Få et perspektiv
Der er intet værre end en komplet sympatiforladt person, der efter at have lyttet til dit problem svarer noget i stil med ”Der er mange, der har det meget værre end dig” – men de har måske ret. Man skal selvfølgelig ikke sætte forskellige problemer op mod hinanden, eller negligere sit eget, men det kan være sundt at se ud over sig selv og huske på, at der ganske rigtigt er andre, der også har det svært. Måske er der endda nogen, der har problemer, som får dig til at tænke, at så vil du egentlig hellere have dine end deres. Den form for perspektiv kan ind i mellem gøre byrden lettere at bære og inspirere en til det, som er det næste gode råd:

Gør noget ved det
Det bliver ikke bedre af, at vi klynker over situationen og bekræfter hinanden i, hvor uretfærdigt og ulideligt det hele er, så vi er nødt til selv at gøre noget. Flyt dig rent fysisk fra en ubehagelig situation, sæt ord på og fasthold dine grænser. Sæt dig selv små, overskuelige mål, der kan gøre dig i bedre humør eller hjælpe dig med at fokusere på noget andet end det, som får selvmedlidenheden frem i dig. Du kan også forsøge at ændre dit syn på det – har dine udfordringer gjort dig stærkere, mere empatisk, mere åben, mere forstående, givet dig gode venner eller en god selvindsigt? Måske har du trods alt fået noget godt ud af en svær situation.