fbpx

Login

Selvironi på godt og ondt

Vi sætter fokus på SELVIRONI. Hvorfor? Fordi det er vigtigt at kunne grine af sig selv. Men, hvorfor egentlig? Og kan man få for meget af det gode? Vi tager emnerne til diskussion de næste to uger. Følg med her eller på vores Facebookside.

Med en sund portion selvironi er du til en vis grad selv herre over, hvor pinlig en situation er, da du ved at lave sjov med dig selv kommer potentielle drillerier i forkøbet. I Danmark er vi store fans af satirens uhøjtidelige stil, men bag morsomme anekdoter og kommentarer om egne fejl og mangler gemmer der sig ofte lavt selvværd.

Der kan være mange grunde til, at vi vælger at lave sjov på egen bekostning. Blandt andet kan selvironi være med til at signalere, at vi er i stand til at vurdere os selv på en kritisk og humoristisk måde – at vi hverken er perfekte eller selvhøjtidelige. På samme vis kan man anskue selvironien som et skjold hvormed vi beskytter vores stolthed, når vi jokker i spinaten. Hvis du allerede selv har fremhævet noget uheldigt, akavet eller direkte pinligt, så slipper du sandsynligvis for, at andre gør det.

Hvis vi eksempelvis forstiller os en overvægtig kollega der netop har annonceret, at han er påbegyndt en ny striks slankekur, men alligevel tager lystigt for sig i frokoststuens kagedåse. De øvrige ansatte vil formentlig løfte øjenbrynene, nogle vil udveksle sigende blikke, mens andre vil få medlidenhed for vedkommende. Her kan en kæk kommentar à la ”Nårh ja, det er i det mindste god isolering til vinteren” knække den ubekvemme stilhed, føre til et lille fnis, og så er der ligesom lagt låg på den sag.

På den anden side kan det være tåkrummende, hvis en person konsekvent piller sig selv ned bag et påtaget grin, og især hvis vedkommende underdrive sig selv for at fiske efter komplimenter. Når selvironi tydeligt bærer præg af selvlede, så er det pludselig ikke så sjovt længere.

Lad os igen se på et eksempel: Venindegruppen er ude at fejre en af pigernes forlovelse, da den eneste single i selskabet udbryder “…og så så man lige mig skifte kærester som andre skifter strømper! Høhø!” De øvrige piger ved godt, at deres singleveninde – den selvproklamerede Crazy Cat Lady – faktisk er smadderked af at være alene. Hun vil imidlertid ikke være ved det, og derfor gemmer hun sig bag en skærm af humor. Omend veninderne føler for hende, bliver de frustrerede, da ”jokes” af denne type putter dem i en penibel situation. Kan man tillade sig at grine? …kan man tillade sig at lade være?

Ligesom så meget andet her i livet kan selvironi gå hen og blive for meget af det gode. Danskerne er vilde med komikere der tør være grænsesøgende, og til mange udlændinges undren kan vi godt lide at grine af det pinagtige, det skæve og det lidt mørke her i livet. Der skal efterhåndend en del til, at gøre os forargede! Selvironien er vejen frem, hvis du har opført dig dumt eller pinligt, og det kan føles som en lettelse at grine af dig selv sammen med andre. Et råd herfra lyder imidlertid på at undgå direkte nedsættende jokes på egen bekostning.

 

Tip! Er du også træt af Photoshop og diverse uopnåelige skønhedsidealer på Instagram, så gør dig selv og dine lattermuskler en tjeneste og følg @celestebarber. Den ukronede dronning af selvironi låner billeder af smukke kendisser som Kendall Jenner og Beyoncé samt en række topmodeller og rekreerer dem på yderst underholdende vis med sin naturlige ”jeg har født to børn”-krop.

Lav sjov med dig selv, grin af dig selv, men husk at være sød ved dig selv.