fbpx

Login

Sådan lægger du et budget!

At lægge et budget er alfa omega, når man skal have en økonomi til at hænge sammen. Jeg anbefaler, at man laver det i Excel (hvis man ikke har det til rådighed, eller ikke kan finde ud af det, så kan papir og blyant sagtens klare det).

Jeg er en ung kvinde på 24 år med lidelsen skizotypisk sindslidelse. Jeg står på nippet til at skulle flytte hjemmefra (igen, igen) her om en lille måneds tid. Lige nu studerer jeg på Niels Brock på detail-linjen.

En gang i 2013 læste jeg en fantastisk økonomibog, der hedder ”Pæne piger scorer ikke kassen” skrevet af Lois P. Frankel. Den indeholder ikke decideret sparetips, men mere hvilke fejl, man som kvinde ofte begår i forhold til økonomi.

Jeg vil gennemgå den pointe, som jeg synes er vigtigst, når man skal opretholde en nogenlunde god økonomi på fx SU.

Fejl Nr. 33 kvinder begår, når det handler om økonomi:

Ikke at lægge budget

At lægge et budget er alfa omega, når man skal have en økonomi til at hænge sammen. Jeg anbefaler, at man laver det i Excel (hvis man ikke har det til rådighed, eller ikke kan finde ud af det, så kan papir og blyant sagtens klare det).

Man starter med at skrive alle sine indtægter ned, og dernæst skriver man sine faste udgifter ned, og trækker man de faste udgifter fra indtægterne, så har man sit rådighedsbeløb. Ens rådighedsbeløb er de penge, der skal gå til mad, fornøjelser, gaver og en opsparing.

Da jeg boede med min ekskæreste, havde vi et kuvertsystem. D.v.s., at hver måned delte vi vores madpenge ud i 4 kuverter, og brugte kun de penge der var adresseret til den pågældende uge. Der var altid lidt mønter tilbage når ugen var gået, og de røg så i vores sparegris.

Denne metode gjorde os meget bevidste omkring, hvad vi brugte vores penge på. Man skal dog passe på, at man ikke kommer til at ”låne” fra næste uges madpenge, fordi så går systemet i stykker.

En anden måde vi holdt styr på budgettet var at gemme bonerne, og når ugen var omme så lavede jeg et lille regnskab over, hvad der var blevet brugt, og hvad der var røget i sparegrisen.

De penge der så røg i sparegrisen, blev brugt som en lille buffer til når vi sidst på ugen fx ville have en sodavand.

Personligt skal jeg helt sikkert i gang med kuvertsystemet igen, når jeg lige om snart flytter.