fbpx

Login

Psykisk vold i hjemmet

Har du også fået at vide gennem dit liv, at du er dum, dårlig og uduelig? Denne artikel omhandler psykisk vold, og de konsekvenser det bringer med sig.

Der findes flere former for psykisk vold. Det kan både være ens partner, der udøver psykisk vold, det kan være ens forældre, ens søskende osv. Det kan også være, at man er vidne til psykisk vold. Lev Uden Vold definerer psykisk vold som gentagne handlinger der nedgør, ydmyger, krænker, manipulerer eller isolerer en person med det formål at kontrollere eller begrænse personen. Denne artikel omhandler psykisk vold, og de konsekvenser det bringer med sig.

Hvornår er der tale om psykisk vold?

Psykisk vold er systematisk nedbrydning af barnets selvværd, hvor barnet kan få følelsen af at det er uønsket, uelsket og til besvær.

Her er en liste med eksempler på, hvad psykisk vold mod et barn kan være:

 • At barnet bliver skældt voldsomt ud.
 • At barnet bliver udsat for kontinuerlig kritik og nedladende udtalelser. F.eks. om sit udseende, sine følelser eller adfærd.
 • At barnet bliver omtalt, som om det ikke er noget værd.
 • At barnet i perioder bliver ignoreret, ydmyget eller latterliggjort, eller bliver udsat for svingende og uforudsigelig adfærd.
 • At barnet får placeret uberettiget eller overdreven skyld på sig.
 • At barnet bliver truet om at blive forladt eller straffet.
 • At forælderen ødelægger barnets ting, såsom et sovedyr eller en computer. Det er også slemt, hvis forælderen truer med at ødelægge tingene.
 • At barnet bedes om at tage stilling til forældrenes konflikt, eller at man som forældre konstant taler dårligt om den anden forældre over for barnet.
 • At barnet overværer fysisk, psykisk eller seksuel vold mod den ene forældre.
 • At barnet bliver forhindret i at have kontakt med vigtige personer, såsom bedsteforældre, venner eller den anden forældre.
 • At barnets modenhed og alder ikke bliver respekteret. Såsom når der bliver stillet krav til et 2-årigt barn om at spise uden at spilde, eller at man taler med barnet om ’voksenting’.
 • At barnet bliver overvåget med GPS-udstyr eller mobilen.

 

Hvordan påvirker psykisk vold barnet?

Ens forældre er dem, man bør kunne komme til, når man har brug for hjælp. Men er det dem, der er psykisk voldelige, så er barnet i en særlig sårbar situation, hvor det er ude af stand til at skærme sig fra volden og søge trøst. Børn har brug for omsorg og kontakt til sine forældre. Men er der vold i hjemmet så skaber det en utryg relation mellem barnet og forælderen, hvilket kan få konsekvenser for barnets mentale-, følelsesmæssige- og sociale udvikling. Børnene er utrygge, usikre og forvirrede. De har oftest svært ved at stole på andre og kan føle sig forkerte og være i tvivl om det de siger, gør, tænker og føler. Et barn der konsekvent får at vide, at det er dumt, dårligt og udueligt, kan have svært ved at danne et positivt selvbillede og have et normalt selvværd.

Det er først da jeg læste listen igennem, at det virkelig gik op for mig, at jeg selv både har været udsat for psykisk vold, men også har været vidne til det igennem hele mit liv. Hvilket gjorde, at den faktisk var lidt svær at skrive. Men jeg har valgt at skrive det, da der er alt for mange andre i samme situation, både nogen der ved de er udsat for psykisk vold, men også nogen som måske ikke er klar over, hvor slemt det egentlig står til – og det er ikke et liv, jeg ønsker for nogen. For jeg har både selv følt konsekvenserne af det, og været vidne til nogen, der har følt konsekvenserne meget værre. Jeg har levet med, at jeg konstant afbrød, hvad end jeg lavede, fordi jeg hørte de specifikke fodtrin nærme sig min værelsesdør. Jeg har levet med at være bange for at gøre ting i tilfælde af, at jeg ikke gjorde det godt nok, og jeg har vokset op med altid at få at vide, at man var dum, dårlig og uduelig. Så er listen også en øjenåbner for dig, så se om du kan få snakket med nogen om det – venner, en psykolog, familien hvis det er din kæreste, der er psykisk voldelig overfor dig – eller hvis du hellere vil snakke om det anonymt, så er du mere end velkommen til at skrive til vores chattere her hos ungtilung. For problemet med psykisk vold er, at de blå mærker er indvendig, så det er ikke sikkert, at ens omgangskreds faktisk ved, hvor slemt det står til. Men det er vigtigt, at man får talt om det, så man får sat ord på, hvordan man virkelig har det.