fbpx

Login

Pårørende til transkønnede

Kender du en der er transkønnet ? Ved du ikke, hvordan du skal forholde dig, og hvordan du viser bedst muligt at du respektere, hvem personen er? Så er der her nogle råd.

Måske du kender en, som er transkønnet, hvilket vil sige, at de føler sig som et andet køn, end det de er født som. Men hvordan forholder du dig til det? Og hvordan håndterer man det på den bedste måde? Der vil her i artiklen komme lidt råd med på vejen.

Stor omvæltning

Det kan være forvirrende og svært at kende en transkønnet. Her er det bare vigtigt, at du ikke får læsset frustrationerne af på den transkønnede. Brug i stedet venner, familie eller andre til at snakke med det om. Måske er det en person tæt på dig, der nu viser sig at være transkønnet og måske du savner deres tidligere kønsidentitet. Det kan være svært og forvirrende, når man før har holdt meget af den tidligere kønsidentitet. Men lad ikke den transkønnede vide dette, da det køn personen nu identificere sig som og den måde de er nu, måske er den måde de altid har været, men bare har holdt tilbage.

Vis respekt og forståelse

Man skal ikke bebrejde, at de ikke tidligere har åbnet op og fortalt det. Det kan være svært at få sagt, og de har sagt det, når de har haft modet og overskuddet. Hvis du får det at vide nu, viser det, at du er en ven de tør åbne op for, så husk at give udtryk tilbage for, at de også stadigvæk er din ven. 

Det kan være hårdt at være trans, og man kan møde meget modstand på sin vej. Noget af det vigtigste man kan gøre som pårørende er at respektere den, de er, og det valg de har taget. Det kan man gøre ved at kalde personen det, som de identificere sig med (Det de gerne vil være). Er man fx. født i en mandekrop, men har ønsket om,at være en kvinde, så kan man fx. sige ‘’hun’’ ‘’kvinde’’ ‘’hendes’’ osv.

Hvis personen har valgt at kalde sig noget andet end sit fødenavn, så er det også det navn du skal bruge.  Måske du ikke synes, at personen ligner det køn, de selv identificere sig som, men det ændrer ikke på, hvordan de ser sig selv og gerne vil være. Det er også vigtigt at respektere personens grænser, så vær ekstra opmærksom på at spørge ind til intime ting som ændring af kønsdele og kroppe. Nogen har måske meget lyst til at dele ud, mens andre hellere vil holde det for sig selv.

Du behøver heller ikke bekymre dig om, om de er sikre på deres valg, og om de kender konsekvenserne bag, for når en transperson springer ud, har de gennemtænkt alt.

Det vigtigste i sidste ende er bare at behandle transkønnede på præcis samme måde som alle andre. De er stadig de samme mennesker som du har kendt hele tiden.