fbpx

Login

November, november, november, november

Dagene bliver kortere, sommertøjer bliver pakket væk og humøret daler. Men behøver efteråret at være så dyster? Nej, mener vi og sætter hermed fokus på de skønne og smukke sider af efteråret.

I vores del af verden, nærmere betegnet på den nordlige halvkugle, løber efteråret fra den første september til slutningen af november måned. Ja løber er måske så meget sagt, da det føles som om denne årstid snegler sig af sted, hvorimod sommeren altid kommer og går alt for hurtigt. Denne sommer har været præget af ustadigt vejr med ganske små odds for sol, hvilket har gjort det svært at planlægge havefest, camping og sommerhustur, ligesom det har været en våd fornøjelse at være på Roskilde Festival. Meteorologerne gav os et spinkelt håb om et mere stabilt og lidt varmere sommervejr hen mod slutningen af juli, men ak og ve…fuld sol og klar himmel har igen-igen været et særsyn.

Året har 16 måneder: November, december, januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november!

I digtet ”Året har 16 måneder” formår Henrik Nordbrandt på enkel og elegant vis at fange essensen af efterårets mørke, kulde, regn og storm ved at gentage årets ellevte måned. Vintermånederne er selvsagt også træge at komme igennem, men her har vi i det mindste julehygge, frostklar himmel og – hvis vi er heldige – lidt sne til kælkebakken. Efteråret er bare surt, og november er særlig træls med gennemsnitstemperaturer på 4-5 grader, tidlig solnedgang og en hulens masse nedbør.

Forestil dig at bo i et land hvor du bare sådan uden videre kan smutte hjemmefra i shorts, sandaler og solbriller hele året igennem. Forestil dig at du aldrig behøver at medbringe ekstra jakke og paraply i tasken. Ah det ville være rart! Det eneste problem der umiddelbart springer i øjnene er, at vi ville mangle et centralt emne i vores small talk-kartotek. Danskerne elsker nemlig at tale om/klage over vejret, og dmi.dk (Dansk Meteorologisk Institut) er blandt befolkningens mest besøgte hjemmesider. Levede vi i et tropisk klima ville vi mangle denne kæphest, denne fællesnævner, og mon ikke også vores verdensberømte hygge ville tage skade? Det har jo bestemt sin charme at tænde stearinlys, tage dynen med ind i sofaen og drikke varm te foran fjernsynet. Desuden har det fesne klima den fordel, at vi sammen med vores nordiske naboer er blevet enormt skrappe til boligindretning og lysdesign!

Når vi i vinterhalvåret tilbringer mere tid inden døre, kan det desværre resultere i ensomhed, ligesom mange af os bøvler med vinterdepressioner, når solen leger gemmeleg. Skribenten her har planer om at få det bedste ud af de mørkere tider ved blandt andet at gå på svampejagt med hunden, beundre træernes smukke farveskift og afprøve en masse nye æblekageopskrifter. Hjemmet får en make-over med farverige plakater og malerier som opløftende kontrast til den grå himmel, og med abonnement på både HBO og Netflix har undertegnede rigelig med afledning, når ensomheden banker på.

September, oktober, november, november, november, november – I kan bare komme an!