fbpx

Login

Når du savner ekstra meget i juletiden

Julemåneden rummer mange forskellige følelser - Det kan både være årets hyggeligste måned og den sværeste at komme igennem. Det kan få en til at tænke over alle de ting, man ville ønske var anderledes - alle de ting eller mennesker, man savner. Her er tre ting at huske på, hvis det er tanker, der kan snige sig ind hos dig.

Julemåneden rummer mange forskellige følelser – Det kan både være årets hyggeligste måned og den sværeste at komme igennem. Det kan få en til at tænke over alle de ting, man ville ønske var anderledes – alle de ting eller mennesker, man savner. Her er tre ting at huske på, hvis det er tanker, der kan snige sig ind hos dig.

1. Du er ikke alene

Det er allervigtigst at huske på, at selvom det kan føles som om, at alle andre har den perfekte jul, så kan jeg love dig, at du ikke er den første, der oplever december som en måned, der kan rumme mange forskellige og svære følelser. Et af de mest populære temaer i julen er jo faktisk alt den tristhed den også rummer, fordi de hyggeligste stunder naturligt står i kontrast til det mest triste. De fleste julefilm og julesange har jo faktisk både elementer af alt det hyggelige og alt det svære. Ligesom man kan være rigtig glad og blive mindet om noget trist, kan man også være rigtig trist og blive mindet om noget dejligt.

Det er altså naturligt, at der er forskellige følelser på spil, og alle mennesker oplever dem i en eller anden grad. December kan dog føles ekstra hård, hvis man kæmper med at få de økonomiske ender til at mødes, hvis man føler sig presset over skole eller arbejde eller begge dele, eller hvis man har oplevet en personlig nedtur lige op til december. Sorgen fylder også ofte mere i december. Hvis man har mistet, kan man opleve sorg på alle tidspunkter i løbet af året, og sorgen bor til en vis grad altid i en, men december giver ofte anledning til ekstra tanker om den eller de mennesker, der mangler i ens liv. Har man mistet nogen, kan det fylde ekstra meget i juletiden, fordi der er så meget fokus på familien.

At opleve et ekstra skud af sorg i december er altså helt normalt, men det kan være rigtig svært. Det er vigtigt at give de svære følelser plads og ikke blot forsøge at pakke dem væk, så ’den gode stemning’, julehyggen eller ’perfektheden’ vender retur – ignorerede følelser bliver kun stærkere. Sid i stedet med følelserne og reflekter over, hvad der gør, at du savner ekstra i juletiden og tænk på personen, du savner. For nogle hjælper det at gøre noget symbolsk såsom at tænde et lys eller tage i kirke. For andre kan det hjælpe at skrive følelserne og tankerne ned eller at snakke med nogen om, at det er ekstra hårdt at mangle nogen til jul. Det kan de fleste mennesker sætte sig ind i – du er nemlig ikke alene med følelsen. Uanset hvad du føler, så husk, at det er hundrede procent okay.

2. Modsatte følelser er ikke modsætninger

De glade og de svære følelser er måske nok modsatte følelser, men de er ikke modsætninger. De hører sammen og har brug for hinanden, for at vi er hele mennesker, der har styr på følelsesregistret. Det er altså et sundhedstegn at kunne opleve og tackle forskellige følelser. Til jul kan det føles som om, at det er lige i overkanten med mængden af følelser, når det bliver svært.

Det kan føles vigtigt at gøre tingene rigtigt – at gøre tingene på samme måde som sidste år, for at det føles ordentlig. Måske er det ikke muligt i år. Måske har du det ikke helt okay, måske har nogen i din familie det ikke helt okay. Måske er der ikke penge eller overskud til det. Måske mangler der nogen, før det kan føles som det plejer. Det kan få julen til at føles som en skuffelse, så december egentlig blot skal overstås for ikke konstant at blive mindet om alt det, december byder andre på. Det er svært.

Igen er det vigtigt at tage fat i de svære følelser og granske dem lidt – hvorfor føler du som du gør? At få nogle årsager på følelserne kan gøre dem mere konkrete og gøre dem mindre farlige. De bliver lidt nemmere at håndtere. Skriv dem ned sort på hvidt i stedet for kun at have dem i hoved og hjerte. Og når du så har reflekteret, vil jeg foreslå, at du gør noget andet. Gå en tur i sneen, kast pind med hunden, ring til en ven, bag nogle småkager, hør musik, køb julenisser i Netto – et eller andet, som kan få tankerne væk fra det svære og tilbage til alt det, der trods alt stadig er. Det kan måske hjælpe at tænke på, at essensen af julen jo ikke er alt det, der mangler men om at være taknemmelig for dem – og dem, der er, og som vi kan gøre en masse for. Uanset hvad, er der plads til alle de forskellige følelser, du rummer – de er ikke modsætninger, men hører sammen.

 

3. Året lakker mod enden, du gør ikke
Når julen står for døren og nytår nærmer sig, kan det føles som om, at der er en masse pres på. Man skal have de rigtige planer nytårsaften, man skal have fået de rigtige gaver juleaften. Efterfølgende venter måske eksamener. Det kan også føles en smule voldsomt, at der kun er så kort tid tilbage på året. Pludselig står der et nyt år foran dig, og det kan virke skræmmende, når det kommer med sit helt eget sæt af forventninger og muligheder. Her kan det være godt at stoppe tankestrømmen og sige, at blot fordi året lakker mod enden, gør du ikke. Du fortsætter, og du er meget mere end et kalenderår. Så hvis intet gik som det skulle i julen eller til nytår, og det hele bare har været møgsvært, så er der nye chancer næste år, og næste år og næste år og næste år.

Uanset hvordan din jul ser ud, så ønskes du med et kæmpe julekram en god jul (det kan være mange ting) og et godt nytår (fyldt med nye chancer), og du er altid velkommen til at chatte med UngtilUng, hvis alting bliver lidt for svært – sådan er vi mange, der kan have det.