fbpx

Login

Når bekymringer tager over nuets glæder

Kan du også godt komme til at bekymre dig og overtænke over en masse store ting, når du egentlig bare gerne vil være i nuet og nyde din hverdag? Så er du slet ikke den eneste, men bare rolig, for der findes råd for at slippe bekymringerne.

”Carpe diem” – grib dagen:

Nogle gange kan dagligdagen godt føles hektisk og derved give anledning til bekymringer om f.eks. fremtiden. Det er ret normalt, at man kan ende i en træls spiral, der egentlig bare resulterer i mere og mere bekymring. Finder du dig selv stresset allerede inden dagen er rigtigt begyndt, så prøv at lukke øjnene, tæl til 10 og pust ud. Dagen er ikke engang startet, og du stresser allerede, oftest uden nogen egentlig grund. Selvom det lyder banalt, og nemmere sagt end gjort, kan det være en god idé at se meget meget simpelt og ukritisk på tingene en gang imellem. Prøv f.eks. at sige til dig selv: ”I dag tager jeg bare dagen, som den kommer, og enhver anledning til bekymring skal jeg nok løse”.

Fokusér på det, du laver her og nu:

Bekymrer du dig over, om du nu også når de ting, du har planlagt eller skrevet ned på din To-Do-liste for dagen? Er det træls, at du også lige skal nå at lave mad, selvom du har noget arbejde eller lektier, du skal have lavet?
Det går ikke hurtigere af, at du bekymrer dig; faktisk får du bare mindre ud af det, du laver lige nu, hvis du fokuserer på bekymringer om dit og dat.

Det gælder eksempelvis, når du skal lave mad om aftenen: Du skal jo have mad på den ene eller anden måde, så fokusér i stedet på den ro i din travle hverdag, som madlavningen giver. Se det som fritid til din hjerne.

Anerkend din bekymring:

At leve i nuet handler ikke om, at du skal skubbe dine problemer til side. Hvis der er noget, der virkelig bekymrer dig, så anerkend det, gør noget ved det – hvis du kan – eller tal om det med dine medmennesker. Står du f.eks. og ved, at du gerne vil starte på studie efter sommer, men ved ikke, hvad du vil læse, så kontakt en studievejleder og bed om hjælp. På den måde giver du adgang til senere at kunne leve mere i nuet, fordi du konfronterede dine problemer netop nu.

Hvis du ignorerer de store bekymringer, bliver de kun større og sætter sig som et nagende ubehag, der gør det meget sværere at leve rigtigt i nuet. Konfrontér dine problemer – træk dem konstruktivt ind i nuet i stedet for at udskyde dem til fremtiden.