fbpx

Login

Mit hadebrev til januar: 5 steps til at komme nogenlunde helskindet igennem årets første måned.

Skal dit nytårsmindset også vente til februar?

Jeg hader januar. Så er det sagt. Det kan godt være, at det for nogle er måneden for nye begyndelser, nye vaner, ’new year, new me’ og så videre, men for mit vedkommende er der ikke engang tale om ’new year, same me’, men måske nærmere ’new year, worse me’. For mit vedkommende er nytåret sjældent en tid til opblomstring og visioner, men nærmere en hård start på året. Og hvorfor så det, kunne man spørge? Nytåret er jo ellers en glimrende anledning til at sætte sig selv nogle af de berømte forsæt (både de realistiske og de mindre realistiske af slagsen) og ligesom ’begynde på en frisk’ med et nyt år.

Jeg finder bare hvert år, at det ikke er tilfældet. Jeg forbinder januar med svære perioder i livet og er derfor langt mere svingende i humøret end jeg plejer at være. Det er sværere at komme op på hesten igen hvis jeg kvajer mig og jeg er hårdere ved mig selv end jeg plejer at være, når jeg gør. Jeg synes også det er svært, at det er vinter; der er konstant mørkt og koldt og det gør det til en lidt større opgave at skulle finde de indre solstråler hele tiden. Hvor december har julen, kan januar fremstå som en kold, halvgrå vintermåned der rummer al det samme besvær som julen, bare minus hyggen og ferien. Arbejdet pejler sig op efter juleferien, trafikken er et kaos og vanerne skal tages op på ny efter ferieslumpen. Og for lige at toppe den af her til sidst i min meget negative opremsning, så er januar også en famøs eksamensmåned, som fører ekstra nervøsitet og arbejdstimer med sig. Det er hårdt arbejde og jeg kan nemt føle mig fuldstændig alene i verden med det.

Måske genkender du det? Selvom det kan være nemt at føle sig alene, varmer det altid at høre fra andre i samme båd. Det er en påmindelse om, at ingen af os i virkeligheden er alene, og at selvom vores problemer og udfordringer måske kan føles individuelle og som en ensom byrde at bære, så er vi faktisk mange om at opleve den, og dermed flere om at løfte den 🍀🙏

Så hvad kan vi gøre ved det?

Godt spørgsmål. Jeg ved det heller ikke. Ellers havde jeg måske ikke skrevet et hadebrev til januar. Men måske handler det ikke om at ’fikse’ situationen. Måske handler det om at gøre den en lille smule bedre hvor man kan og acceptere, at resten er sværere end det plejer. Så lad os prøve alligevel:

  • Første step er måske at overveje hvad der gør, at januar føles sværere end andre måneder. Er det diskriminerende nytårsreklamer for fitness, der smadrer ens lidt skrøbelige selvtillid efter jul? Er det vinterhuden, der ikke gider makke ret? Er det eksamen? Måske familie? Mørket? Jeg har remset min egen klagesang op i denne artikel, og du kan måske prøve samme strategi. Det lindrer en smule, at den dårlige følelse får tid og rum til at blive undersøgt og plejet, og det hjælper at se, hvad det er der forsager den, når det står sort på hvidt på papiret. Man kan sommetider overraskes over årsagerne hvis man tør spørge sig selv: Hvad er det egentlig, der går dig på? Og faktisk formulerer et svar. Man finder også ud af, at det ikke er ’det hele’ som man ellers sommetider kan føle.
  • Andet step er måske at overveje hvad der kunne afhjælpe det, der gør ondt, for en stund. Måske kan man lave en mere udførlig plan for sine eksamener, så man ikke føler, at man konstant er bagud eller ikke forstår det godt nok. Hvis det er familie, har man måske behov for at snakke mere med nogle og lidt mere afstand i en periode til andre. Man kan prøve en ny ansigtsmaske og trykke ’unfollow’ på den der fitness-influencer som man følger for ’inspiration’, men som i virkeligheden giver en dårlig følelse i maven. Det er ikke sikkert, at det hjælper på det hele, men det hjælper at gøre noget. Vi tager magten tilbage.
  • Tredje step kan være at flippe det hele på hovedet og erstatte det negative med et taknemmelighedsbrev. At skrive de ting ned, vi er glade for i livet, er en god påmindelse om, at vi trods alt er heldige, at vi ikke er afmægtige og at vi har indflydelse på vores eget liv. De negative tanker kan godt komme til at fylde så meget, at man får svært ved at se det gode, så på et tidspunkt skal de ikke få lov at fylde så meget mere og erstattes med noget rarere i stedet.
  • Et forslag til fjerde step kunne være at finde nye kilder til ro. Når hovedet føles kaotisk og verden udenfor endnu mere kaotisk, kan det være nødvendigt at finde nye måder at finde ro på. Det kan være at prøve sig frem med meditation eller mindfulness, at falde i søvn til beroligende lyde eller stille musik. Det kan også være at få pulsen op med en rask gåtur eller en sjov sportsgren, som kan få tankerne væk et øjeblik. Måske efterfulgt af at lægge telefonen væk og praktisere en hobby. Det kan være at forsvinde ind i en anden verden ved at skrive, tegne, male, hækle, strikke eller noget helt andet. En hobby er netop fed fordi den ikke skal være ’brugbar’ men bare er nice fordi den er nice. Det er skønt at mærke glæden over at skabe noget og at opleve et flow, hvor tankerne flyder uden at man er bevidst om hvad man tænker. En anden måde at finde ro på kan også være at se en film, altså virkelig se den, måske med en ven, hund eller familiemedlem, eller læse en bog med en ven og forme jeres egen lille bogklub. Når januar føles uoverskuelig, så start i det små, med noget du kender, noget overskueligt, og find glæde i de små momenter hvor man sammen kan glemme tid og sted og få et øjebliks ro. Pauser er vigtige og giver os mere energi til alt det, der kræver mere af os i januar. Så prøv at gøre lidt mere af alt det gode.
  • Femte og sidste step er for mit vedkommende at vente med nytårsmindsettet til februar. Årets første måned kan være svær nok i forvejen og hvis al energien skal bruges på at komme igennem den nogenlunde okay, er det ikke forventeligt, at man også lige kan ændre en vane, begynde til noget nyt eller ’være en bedre version af sig selv’. Januar kan være svær at navigere i og at acceptere den præmis i sig selv kan være en lettelse. Det er helt okay at tage den med ro og at give sig selv lov til at tage den med ro. Januar slutter også på et tidspunkt. Desuden er det jo ikke kun i januar, at man kan begynde på nye vaner og nyt mindset – det kan man hele året. Så du kan med ro i maven vente til februar – det gør jeg også 💖