fbpx

Login

Mine erfaringer med manglende sexlyst

Heldigvis er verden blevet bedre til at snakke åbent om sex. Dog synes jeg, at der stadig er et vigtigt punkt, vi ikke får talt nok om. En form for tabu. Nemlig mangel på sexlyst. Måske er du en af dem, der aldrig rigtig har haft lyst til at dyrke sex, men mest bare følt dig forpligtiget af samfundet til at interessere dig for det? Egentlig har du mest bare lyst til helt at lade være. Så kan det være, at du er aseksuel. Og det er du ikke alene om! Faktisk viser studier, at ca. 1% af verden aseksuel. Det er altså ret mange mennesker, når vi tænker på, at vi er næsten 8 milliarder tilsammen. Måske har du normalt lysten til sex, men oplevet at den pludselig er forsvundet? Det kan være rigtig frustrerende, når sexlysten forsvinder, specielt hvis man lever i et forhold, for så er der forventninger om, at man har sex med hinanden. Med mindre, at man har aftalt noget andet selvfølgelig.

Heldigvis er verden blevet bedre til at snakke åbent om sex. Dog synes jeg, at der stadig er et vigtigt punkt, vi ikke får talt nok om. En form for tabu. Nemlig mangel på sexlyst.

Måske er du en af dem, der aldrig rigtig har haft lyst til at dyrke sex, men mest bare følt dig forpligtiget af samfundet til at interessere dig for det? Egentlig har du mest bare lyst til helt at lade være. Så kan det være, at du er aseksuel. Og det er du ikke alene om! Faktisk viser studier, at ca. 1% af verden aseksuel. Det er altså ret mange mennesker, når vi tænker på, at vi er næsten 8 milliarder tilsammen.

Måske har du normalt lysten til sex, men oplevet at den pludselig er forsvundet? Det kan være rigtig frustrerende, når sexlysten forsvinder, specielt hvis man lever i et forhold, for så er der forventninger om, at man har sex med hinanden. Med mindre, at man har aftalt noget andet selvfølgelig.

Jeg har prøvet at være i et forhold, hvor min sexlyst forsvandt helt. Det var en kæmpe krise for os begge, for han følte, at det var ham, der var noget galt med, siden jeg ikke længere havde lyst. Det skabte et endnu større pres for mig, da jeg selvfølgelig gerne ville vise ham, at det ikke var ham, den var gal med. Men selvfølgelig er det svært at have sex, når man ikke har lyst, og det skal man heller ikke, for som udgangspunkt, gør det bare det hele værre.

Det er desværre sådan, at sexlyst ikke rigtig er noget, der kan tvinges frem. Der er ikke en knap, man kan trykke på, og så ”wupsi”, så har man lyst til sex igen. Det kræver sommetider, at man stiller sig selv nogle svære spørgsmål, og også taler med sin partner om, hvad det er, man tror, kan være til grund for ens manglende lyst, og at han/hun så også er åben for at lytte.

Jeg har været i forhold, hvor jeg har mistet lysten, men jeg har også været i forhold, hvor det har været min partner, der mistede lysten til sex.

Nedenfor har jeg skrevet nogle af de faktorer, der har spillet ind i mine egne forhold:

 • Stress og jag
  Stress kan sætte en stopper for sexlysten meget hurtigt. Kroppen tænker på alt muligt andet, og man kommer så langt væk fra sig selv, at det sidste man har overskud til, det er at tænke på sex. Både jeg og kærester har været presset fra job eller studie, og det gør altså bare, at man har tankerne et andet sted. Så må man lige give plads til hinanden, og prøve bedst muligt at skabe overskud for den anden person, måske ved at stå for aftensmaden eller tage oprydningen. Sexlysten vender først tilbage, når man igen føler, at man kan trække vejret, og dette kan der altså ikke skyndes på.
 • Dårligt forhold til egen krop
  De dage, hvor jeg ikke føler mig godt tilpas i min krop og ikke føler mig attraktiv, er heller ikke de dage, jeg har allermest lyst til sex. Hvis jeg først får det sådan, hjælper det ofte at gøre lidt ud af mig selv, løbe en tur eller tage et langt, varmt bad. Dette er ikke ensbetydende med, at sexlysten kommer med det samme herefter. Men med små steps, kan man langsomt få det bedre med sig selv igen, og så kan det komme på sigt
 • Personlige problemer eller store livskriser
  Denne her ligger sig lidt op af stressfaktoren. Hvis man går igennem en stor omvæltning i sit liv, og/eller man er stødt på problemer, der kræver meget af ens tanker og følelser, så er det klart, at sex kommer i anden række. Der er noget andet, der stjæler alt opmærksomheden. Med denne problemstilling er min erfaring, at tiden bliver nødt til at hele såret. Tal med din partner om det, og sæt ord på, hvorfor det her påvirker dig så meget, og at din manglende sexlyst altså ikke har noget at gøre med ham/hende. Tag den tid du har brug for, ikke føl dig presset til noget. Når man er kommet over krisen, vil sexlysten automatisk komme tilbage.
 • At forholdet ikke længere fungerer
  Desværre er det jo også sådan nogle gange, at man mister følelser for sin partner. Det kan være rigtig hårdt at slå op, så derfor hænger man måske i unødvendigt længe. Når man ikke længere føler sig følelsesmæssigt knyttet til sin partner, så er det klart, at lysten til at være intim også hurtigt forsvinder. Med den her, er det min erfaring, at jeg i forhold har prøvet at bilde mig selv ind, at det har været nogle af de andre faktorer, fordi det er for smertefuldt at indse, at det er fordi, man ikke længere elsker sin partner.
  Jeg er derfor gået og fundet på undskyldninger for mig selv, når jeg egentlig bare skulle have afsluttet forholdet. Når det så er sagt, så er det også helt naturligt, at der sommetider er tørkeperioder i forhold, og der er jo ingen, der forventer, at man har sex flere gange om dagen, som man måske havde, da man var nyforelskede.
  Men hvis den manglende sexlyst er noget, der varer ved, så er det måske en god ide at sætte sig ned og tænke over, om det kan have noget med ens parforhold at gøre.
 • Du synes ikke, at det sex, du har, er dejligt
  Måske bliver der ikke lyttet nok til dine behov i sengen? Gør din partner noget under samleje, du ikke bryder dig om? Prøver I nye ting og deler I fantasier med hinanden?
  Det er vigtigt, at sex er dejligt, for hvis man tvinger sig selv til at have noget sex, man ikke synes er rart, kan det skade sexlysten. Derfor er det vigtigt, at din partner stopper, hvis han/hun gør noget, du ikke bryder dig om, og det er også vigtigt, at du kan fortælle, hvis du gerne vil prøve nye ting, hvis du føler, det er blevet lidt kedeligt.

Det her er altså bare nogle af de årsager, jeg selv er stødt på i mine parforhold. Der kan være mange andre grunde.
Det er vigtigt, at man kan snakke om det, hvis der er noget i ens sexliv, der ikke fungerer. Dog skal man også have lov til at tage afstand fra sex i en periode, selv hvis man er i et forhold, uden at man nødvendigvis skal forklare sig hele tiden, for det kan godt gøre det hele værre, hvis man føler, at ens partner er utålmodig.

Prøv at find ud af, først med dig selv og herefter din partner, hvad grunden kan være til, at du har mistet lysten til sex.
Det er helt normalt, at man sommetider ikke har lyst til at have sex, både for kvinder og mænd, og det skal du ikke undskylde. Jeg tror, at mange mænd føler, at der er en forventning til, at de skal have lyst til sex hele tiden, og det er vigtigt, at vi bryder op med den forestilling, for sådan er det altså ikke i virkeligheden.

Uanset, så synes jeg, det ofte hjælper at snakke sammen i forholdet, når problemerne opstår. Give hinanden plads samtidig med, at man er støttende.