fbpx

Login

Lær at styrke din optimisme og mød vinteren med oprejst pande

Erhvervscoach Henrik Mathiasen har en stålsat tro på, at man med de rette mentale værktøjer kan gøre lige hvad man vil. Du opnår mere succes gennem et aktivt valg af en optimistisk tilgang, og denne kan tilsyneladende tillæres af selv det mest pessimistiske Æseldyr.

Erhvervscoach Henrik Mathiasen har en stålsat tro på, at man med de rette mentale værktøjer kan gøre lige hvad man vil. Du opnår mere succes gennem et aktivt valg af en optimistisk tilgang, og denne kan tilsyneladende tillæres af selv det mest pessimistiske Æseldyr.

For os almindelige dødelige vil en særligt optimistisk person typisk fremstå naiv og irriterende på den der lidt frelste måde. Den selvproklamerede optimist Henrik Mathiasen er ingen undtagelse, men når man har vænnet sig til det overgearede format, er der gode råd og inspiration at hente hos den populære foredragsholder.

I vores kultur dyrker vi i stor stil Janteloven og brokkerier, og det er vel egentlig mere socialt accepteret at klage over at have travlt på jobbet, end det er at glæde sig over at have et job eller at være blevet solbrun på Mallorca-ferien. Måske dette er grunden til, at Mathiasen og typer som skønhedsguru Ole Henriksen kan blive lidt træls at høre på. Måske deres gejst og iver er for fremmed set med leverpostejsdansker-øjne. Eller måske vi ganske enkelt misunder dem deres positive syn på tilværelsen.

Æsel eller Tigerdyr?

En pessimist vil typisk opleve udfordringer som permanente, dvæle ved problemer og finde tryghed i selvmedlidenhed. Pessimisten tager sorgerne på forskud, og du vil ofte høre ham/hende sukke ”Typisk!” og ”Hvad sagde jeg?”, når der er bump i vejen. På den anden side vil en optimist anskue livets krumspring som midlertidige og overkommelige, denne person rejser sig hurtigt efter et fald, og han/hun tager ansvar for eget liv – og lykke.

Hvis vi drager en parallel til Hundredemeterskoven, kan man fristes til at kategorisere Henrik Mathiasen som et Tigerdyr. Plysbjørn er ganske vist også optimistisk af natur, men mindre energisk end det omkringfarende Tigerdyr. I den stik modsatte ende har vi det evigt sortseende Æsel. Man kan sige, at vi alle sammen befinder os på dette Æsel-Tigerdyr-spektrum, og somme tider bevæger vi os lidt frem og tilbage afhængig af hvilken vej vinden blæser.

“Hvis du bliver inviteret til en fest, er det sikkert en fejltagelse. Vær sikker på, at de giver dig skylden, hvis det regner.” 

– Æsel

”En af fordelene ved at være rodet er, at man hele tiden gør nye, spændende opdagelser.”

 – Peter Plys

Søg broer fremfor mure

At være optimist er ikke ensbetydende med at være totalt afskåret fra virkeligheden og usårlig. Enhver oplever modgang i livet, givetvis nogle mere end andre. Frustration, afmagt og vrede er i høj grad legitime følelser, og på samme vis er skepsis og tvivl vigtige i forhold til udvikling, og ja – overlevelse. Det er naivt at tro, at vi på magisk vis kan styre verden ved at styre vores tanker, og er det overhovedet muligt at styre tanker? Måske ikke, men ifølge den optimistiske coach kan du arbejde på at ændre dine adfærdsmønstre. Fokusér på de positive ting, gør mere af det der gør dig glad, og afslut hver dag med at nedskrive tre ting du er taknemmelig for.

Det er naturligvis ikke sundt at lægge låg på negative følelser, men det er muligt at tilvænne din hjerne til i højere grad at se løsninger og muligheder fremfor barrierer og problemer. I en tid med stadig kortere og koldere dage er det måske ekstra passende at lade sig inspirere af ”Danmarks Optimist nr. 1”. Der er ingen der siger det er nemt, men hvis du gør hvad du plejer at gøre, er der jo egentlig ikke noget at sige til, at der sker, hvad der plejer at ske.

Kilder: www.optimisten.dk