fbpx

Login

Kunsten i at sige nej – beskyt dine sociale grænser

Grænser.

Et super vigtigt emne, da alle mennesker er forskellige, og alle har forskellige grænser. Man skal ikke blot kende sine egne grænser, men også lytte til det, når andre viser og siger, hvor deres grænser er. 

I det her indlæg vil jeg med udgangspunkt i mine egne erfaringer fokusere på, hvordan du kan lære at sige fra og lære at kende din sociale grænse vha. kunsten i at sige NEJ.

Jeg har igennem hele mit liv haft så svært ved at sige fra. Det har især været svært, fordi jeg vidste, at jeg ville få totalt FOMO, hvis jeg ikke hoppede ud ad sengen og tog mig sammen til at tage til den ottende fødselsdag i samme måned. Pyha 🤯 Selvfølgelig skal man også lære at skubbe sig selv i gang engang imellem og gøre ting, fordi de nu engang bare skal gøres – men hvis man har en hård periode, studiet fylder, eller kæresten lige er smuttet, så er det netop hér, at det er vigtigt at huske på, at et nej kan gøre en verden til forskel for dig selv og din mentale trivsel.  Det er ikke alle, der er ekstroverte og har energi til at se mennesker i alle døgnets timer, og det er fuldstændig okay!

Inden jeg giver dig nogle råd til, hvordan du kan sige nej, så husk dig selv på disse ting:

  • Du er IKKE en dårlig veninde, kæreste eller datter, fordi du har brug for at tage en aften på sofaen
  • Det er helt naturligt og vigtigt at have tid til sig selv – for hvis vi ikke lytter til, hvad vores krop fortæller os, så går den i stå eller reagere på en eller anden måde
  • Du øver dig i at være ærlig! Det er jo en ganske god egenskab og et godt tegn, at du er tryg i dine egne behov og kan være ærlig over for dine medmennesker og fortælle, når dit sociale batteri er helt bund

Her er så mine egne bedste råd til at komme i gang med at øve dig på kunsten i at sige nej:

  1. Når du siger nej, så vær ærlig og stå ved din beslutning. Selvom folk måske virker skuffede over, at du ikke kan deltage til stjerneløb på arbejdet, så skidt pyt – der kommer flere sjove arrangementer.
  2. Uddyb gerne dit nej – hvis det giver mening i situationen. Et kort og kontant nej kan måske virke lidt spydigt i situationen – prøv derfor at uddybe dit nej ved eksempelvis at sige “Nej, jeg kan desværre ikke på lørdag, jeg ville ellers rigtig gerne, men har lavet andre planer.” eller “Jeg ville rigtig gerne, men jeg kan mærke, at jeg ikke lige har det sociale overskud til det.” Selvom du måske ikke decideret har andre planer – så kan man sagtens have planer om ikke at have nogle planer! Din sociale grænse er måske nået for ugen, og det er helt okay.
  3. Start i de små skridt. Hvis du ikke føler, at modet er der til at sige nej til større arrangementer endnu, så start i det små, så det bliver lettere over tid. Det kan fx være at aflyse mindre aftaler, når du føler et behov for det – fx eftermiddagskaffen med mormor, gåturen med din gamle studiekammerat eller lignende.

Nu har du forhåbentlig lært en lille del af dét at sige nej – og blevet forsikret om, at det altid er helt okay. Jeg håber, at du husker på, at din trivsel er enormt vigtig, og at du derfor vil huske dig selv på mine råd, næste gang du har svært ved at sige sige fra. De har i hvert fald hjulpet mig.

Omfavn dig selv, tag en dyb vejrtrækning og sig nej!

Hvis du har behov for at snakke med en af os, så vi kan give et godt råd med på vejen, så husk på at vores chatrådgivning er åben hver dag mellem 16-20. 💗