fbpx

Login

Kunsten at sige “NEJ”

Det kan være svært at sige nej, men uanset hvad er det til tider en nødvendighed. Hvis du er en smule ligesom mig, kan det være decideret skræmmende at sige nej. Jeg synes jo, at det er rarest at sige ja og på den måde gøre andre folk glade og undgå eventuelle uenigheder. Heldigvis er jeg blevet bedre til at sætte tid af til mig selv, og kun sige ja til det jeg egentlig har lyst til at gøre, i stedet for at sige ja fordi andre gerne vil have mig der.

Vi har alle brug for en pause i ny og næ. Det er kun naturligt, faktisk er det unaturligt aldrig at sidde stille og slappe af. Får du aldrig tid til bare at trække vejret, vil det over tiden kunne vise sig fysisk såvel som psykisk. Da jeg gik på STX, havde jeg så mange jern i ilden, at jeg til sidst var væk mindst en dag om ugen på grund af diverse fysiske sygdomstegn, jeg havde ondt i hovedet og kvalme bl.a. Min krop havde desperat brug for en pause.

“Jeg har så travlt for tiden”

Vi lever i en verden, hvor det er smart, at sige man har travlt, og at man har gang i alverdens ting på en gang. Men man må ikke glemme, at vi samtidig lever i en verden, hvor flere og flere går ned med stress. Man skal huske, at hver gang man siger ja til noget, siger man samtidig nej til noget andet. Så hvis du tænker over det, så hver gang du siger ja til noget, du ikke vil, siger du samtidig nej til dig selv og din indre ro.

Det bedste råd jeg kan give er at være ærlig, både overfor dig selv og andre, omkring dine begrænsninger. At sige “jeg ville meget gerne med, men jeg har ikke haft tid til mig selv i lang tid, og det trænger jeg til.” På den måde afviser du ikke blankt, men forklarer at du simpelthen ikke har energien til det. Jeg vil vove at påstå, at det er en situation alle kender til, og at dit nej vil accepteres. Selv hvis de ikke forstår det, så er det jo egentlig lige meget, for du forstår det. Du forstår din krop og lytter til den. Desuden er det tæt på umuligt at være der for andre, og have det godt, hvis ikke man passer på sig selv.

“Mig-dag”

Jeg ligger i ny og næ en dag i min kalender, der hedder ”mig-dag”, hvor jeg gør, hvad jeg har lyst til. Det kan være at lave yoga, meditere, tegne, læse eller lægge en ansigtsmaske. Det vigtigste er egentlig bare, at det gør mig glad. Så brug dine hobbyer til at koble af, lyt måske til noget musik mens du sidder og nørkler med noget, du godt kan lide. På den måde kan du glæde dig til at tage en pause, og det bliver nemmere at sige nej til det andet, når du ved, du har en hyggelig dag planlagt.
Og vigtigst af alt, så er det ikke noget, du skal gøre dig fortjent til. Du skal huske at dit største ansvar er dig selv. For har du det ikke godt, kan du ikke nyde de andre aspekter af dit liv. Du kan ikke yde dit bedste i skolen, og du har ikke energi til venner og familie.

Husk at passe på dig selv!