fbpx

Login

Kroppens signaler

Jeg er ikke læge, og har et par år endnu, før jeg kan kalde mig selv for sygeplejerske, men jeg har en stor kropsbevidsthed, og dermed også en bevidsthed om, hvornår den forsøger at fortælle mig noget. – Det har jeg dog ikke altid haft, eller det vil sige, jeg har været ufattelig god til at ignorere de faresignaler min krop har sendt mig, når jeg har været for hårdt presset – både mentalt og fysisk.

Menneskekroppen er noget af det mest fantastiske. Den kan skabe et lille menneske, den kan hele sig selv, og så kan den fortælle dig, når du skal tage en pause, hvis du lytter. Af de her årsager, og så mange andre grunde, skal vi passe rigtig godt på den, og være opmærksomme på hvilke signaler den sender os.

Jeg er ikke læge, og har et par år endnu, før jeg kan kalde mig selv for sygeplejerske, men jeg har en stor kropsbevidsthed, og dermed også en bevidsthed om, hvornår den forsøger at fortælle mig noget. – Det har jeg dog ikke altid haft, eller det vil sige, jeg har været ufattelig god til at ignorere de faresignaler min krop har sendt mig, når jeg har været for hårdt presset – både mentalt og fysisk. Jeg har her listet nogle af de ”alarmer” min krop sætter i gang, når jeg skal til at sætte farten ned og tage en dyb indånding, i håb om at de måske kan hjælpe dig til også at være opmærksom på hvordan du egentlig går og har det.

Uren hud
Min hud slår voldsomt ud, når jeg bliver følelsesmæssigt stresset. Det kan være fra den ene dag til den anden, at jeg har bumser på størrelse med minivulkaner i ansigtet. Det er oftest, hvis jeg går og bekymrer mig meget, at jeg bemærker det.

Vægttab
Nu var vægttab jo en stor del af min spiseforstyrrelse, og des mere ”syg i hovedet” jeg blev, des mere tabte jeg mig. Selvom jeg i dag er godt på vej ud af spiseforstyrrelsen, så sker der alligevel en lille svingning i min vægt, når jeg har for travlt eller for meget i hovedet. Det hænger sammen med, at mine dage bliver for pressede, så jeg ganske enkelt ikke når, at få alt det proppet i skuffen, som jeg skal eller min krop har behov for. Jeg har heldigvis en ugentlig vejning, så har jeg haft en alt for travl uge, jamen så når jeg også at blive opmærksom på de faldende tal, uden at de behøver at blive markante. – Og jeg får muligheden for at spørge mig selv om hvad jeg kan gøre anderledes for at forhindre, at min krop bliver udsat. 

Nakkeømhed / Hovedpine
Jeg har en tendes til at spænde meget op i skuldrene og kæbepartiet, når jeg føler mig presset. Jeg er blevet bedre til at tage mig selv i det, men opdager det oftest først når jeg bliver ramt af en hamrende hovedpine, som spændingerne forårsager.

Jeg har altid altid tyggegummi på lommen, for netop at undgå at spænde op i kæben. Så foretager jeg mig noget, hvor tankerne kan vandre, eller er jeg på arbejde på en travl dag, så tygger jeg lystigt afsted.

Hårtab
Går du på sundhed.dk, så er hårtab også en af symptomerne på stress. Det er heldigvis ikke noget, der som sådan er et problem for mig den dag i dag – Men var det uden tvivl i min gymnasietid, og specielt op til at jeg skulle flytte til England. Jeg var så mentalt presset, at min krop ligefrem skreg af mig. Jeg fældede rigtig meget, og endte med at blive noget så forfærdeligt tyndhåret. Det hang selvfølgelig til dels sammen med det følelsesmæssige pres, og til dels med den manglende næring min krop kaldte på. Så begynder du at finde store hårklumper i afløbet eller på hovedpuden, så er det helt sikkert på tide at se lidt indad.

 Evig forkølelse
Har jeg haft for meget i hovedet og i kalenderen, så begynder halsen at kradse og næsen at løbe. Det er en naturlig kropslig reaktion på stress; dit immunforsvar bliver svækket, og gør dig mere modtagelig overfor en infektion. Så gør du ikke noget for at sænke farten, jamen så kan du se langt efter en fri luftvej, og fylde dig selv med te i stride strømme. Lige fedt er det, du slipper ikke af med de baktusser førend du begynder at passe ordentligt på dig selv.

Søvnmangel / Uro
Når jeg bekymrer mig meget eller har for mange ting i kalenderen, så får jeg også meget svært ved at falde i søvn. Jeg behøver ikke nødvendigvis ligge og tænke på specifikke ting, men har snarere tankemylder, og jeg kan for alt i verden bare ikke slukke for det. Min døgnrytme bliver forstyrret, og det ender egentlig bare med at blive en ond cirkel, hvor jeg ender med at være i dårligt humør og i underskud af energi. Når jeg dog til gengæld føler mig ovenpå i hverdagen, jamen så sover jeg som en meget glad og tilfreds baby. – Eller en 80-årig, der kravler under dynen kl. 20.30, og står op på samme tid med fiskerne (Esbjerg reference).

Vær opmærksom
Det bedste du kan gøre for dig selv, er at være opmærksom på de signaler din krop sender dig. Tænk på kroppen som din bedste ven, den passer på dig, hvis du passer på den. Også hænger mental og fysisk sundhed i høj grad sammen; Har kroppen det godt, så er der også mere energi til hjernen. Glemmer du derimod at lytte til den og undertrykker dens behov, så bliver det lynhurtigt en ukontrollabel ond cirkel: Humøret daler, kroppen skriger højere, og dit overskud falder endnu mere.

Så søde venner, tag nu jer af jer selv. Utroligt meget mentalt overskud kan indhentes, hvis du værner godt om apparatet.