fbpx

Login

Kontrolfreak: lær dine grænser at kende

Har du det bedst med, at du har kontrol over de fleste situationer? Kan du ikke lide uforudsigelighed? Påtager du for meget ansvar, når du skal arbejde sammen med andre?

 

Ringer det genklang hos dig, når du læser disse spørgsmål? Samme her! Jeg er nemlig en kæmpe kontrolfreak. Jeg har det faktisk bedst, hvis jeg ved præcis, hvad der skal ske, med hvem, hvor og hvornår. Jeg kommer egentlig også nemt til at tage styringen, hvis jeg skal planlægge noget med mine venner eller samarbejde med en gruppe. Det er en egenskab ved mig selv, jeg faktisk ikke altid er fan af, men ikke desto mindre har jeg lært nogle tips og tricks, der hjælper mig med at sætte grænser for mig selv (og andre).

 

  1. Lad ikke andre regne med dig altid

Grænsen, for hvor meget folk kan forvente af dig, bliver tit udvisket, fordi du måske kommer til at påtage dig ansvaret for mange ting. Det kan være i mange sammenhænge: Julegaveindkøb, gruppearbejde, planlægning osv. Fordi du har for vane måske at tage styringen (fordi så ved du, at tingene bliver gjort “rigtigt”), så begynder folk også at regne mere og mere med dig. De kan slappe af i, at ”det har hun/han helt sikkert styr på, fordi det plejer hun/han at have, så jeg kan bare læne mig tilbage og slappe af”.

 

  1. Fortæl

Dette tip spiller godt sammen med det forrige. Folk kommer måske ubevidst til at pålægge dig ansvaret for noget, fordi du aldrig har fortalt dem, at de faktisk gerne selv må gøre det, de nu regner med, at du får gjort. For nylig oplevede jeg at blive rigtig ængstelig over at snakke med en veninde om en rejse, vi snart skal på, fordi jeg følte, at jeg skulle tage meget mere ansvar end hende. Jeg fortalte hende om mine tanker, og hun var meget lydhør og forstod min grænse 100%. Ved blot at åbne munden og kommunikere sine tanker og/eller frustrationer til andre, sætter man allerede en god og sund grænse.

 

  1. Fralæg dig ansvaret

Hvor nemt det end lyder, kan det være enormt udfordrende for en person, der har svært ved at slippe kontrollen. At påtage sig ansvar er en simpel naturlighed, fordi man vil være sikker på, at tingene bliver gjort godt nok. Dette kan dog godt være en usund tankegang. Jeg fik engang at vide, at jeg skulle prøve blot ”at sætte mig på mine hænder”, næste gang jeg havde lyst til at tage kontrol over en opgave eller en situation. Nogle gange er det sundeste, man kan gøre, blot at lade andre gøre arbejdet – selvom det kan være rigtig svært at fralægge sig ansvaret ;).

 

  1. Forvent ikke altid det samme fra andre

Det kan være svært at forstå, at andre ikke går til opgaver med samme disciplin som en selv, hvis man virkelig er perfektionistisk. Men helt enkelt er vi mennesker bare forskellige, og derfor er det nødvendigt somme tider at huske sig selv på, at alle ikke er lige så kontrollerende som os selv, og at det er helt okay. Lær i stedet at spille sammen med og komplimentere dine medmennesker. På den måde bliver du både en bedre ven for dig selv og andre, samtidig med at du lærer dine egne grænser bedre at kende.