fbpx

Login

Kender du forskellen mellem selvværd og selvtillid?

Hvad er hvad?

Forskellen mellem selvværd og selvtillid kan være svær at tyde i første omgang, når man lige støder på ordene. Hvis du søger om hjælp til at arbejde med dit selvværd og/eller selvtillid kan en god start være først at vide, hvor forskellen mellem de to ord ligger, da det nogle gange kan være sådan, at mennesker døjer med et lavt selvværd uden at have en lavt selvtillid. Ordene “selvværd” og “selvtillid” er sammensatte ord. Ifølge Den Danske Ordbog skal “selvværd” forstås som oplevelsen af eget værd som menneske (det, du er), mens “selvtillid” omhandler en persons tillid til sig selv og sine evner (det, du gør).

Tegn på lavt selvværd og selvtillid:

Nu hvor du har styr på de sproglige forskelle mellem ordene, står du måske stadig og tænker over, om det er det ene eller andet, der skal arbejdes på. Læs videre hér og bliv klogere på tegnene for lavt selvværd og selvtillid.

Tegn på lavt selvværd:

  • Lav prioritering af egne ønsker og behov.
  • Følelsen af at man ikke fortjener “mere” eller “det bedre”.
  • Siger oftest “undskyld” eller føler sig skyldig overfor selv de ting man ikke har kontrol/ansvar for.
  • Få eller ingen grænser.
  • Besvær ved at træffe beslutninger.
  • Generel negativ selvopfattelse.

Tegn på lavt selvtillid:

  • Følelsen af usikkerhed på én selv.
  • Tøven i at kaste sig ud i nye ting.
  • Hård mod én selv.
  • Svær ved at stå ved sig selv overfor andre.
  • Generel negativ selvopfattelse.

Hvad kan du gøre for mere klarhed?

Står du stadig og mangler mere klarhed over din situation, kan du med fordel tage et stykke papir og skrive alle dine tanker ned. Til at starte med skal du slet ikke bekymre dig over, om det du skriver drejer sig om dit selvværd eller dit selvtillid – bare få skrevet løs! Efterfølgende kan du tage to farver (eksempelvis rød for selvværd og grøn for selvtillid) og understrege alle dine tanker, alt efter om de omhandler hvad du er (dit selvværd) eller hvad du gør (dit selvtillid). På denne måde kan du få dannet dig et overblik over, om det enten er noget selvværds- eller selvtillidsrelateret du står med – eller måske en blanding?

Hvordan kan jeg få et højere selvværd/selvtillid?

Nu har du dannet dig dit overblik. Men hvad er så næste skridt? Der er naturligvis ingen fælles løsning for alle mennesker, da alle ikke bare står i forskellige situationer, men også har forskellige tempoer som de arbejder i. På dette trin er det derfor vigtigt, at du får mærket efter dit ‘hastighedsniveau’, når det handler om at få skabt ændringer i dine vaner. Løsningen på et lavt selvværd eller en lav selvtillid ligger nemlig i at få ændret især de mentale vaner, der gemmer sig bag det lave selvværd eller selvtillid. Det vil sige, at hvis du fik skrevet ned på papiret, at du oftest fanger dig selv i at undskylde for mange gange (uden nogen speciel grund) kunne en løsning være, at du næste gang, inden du undskylder, lige stopper op og tænker “Er dette virkelig min skyld?”. Det kan også være, at du fik skrevet ned, at du har svært ved at kaste dig ud i nye ting, da du ikke tror på, at du kan klare det. Her kan du næste gang, du bliver mødt med en ny tanke om at prøve noget nyt, sige til dig selv “Hvorfor ikke? Hvad kunne gå galt?”. På disse måder har du allerede hér mentalt ændret dine synspunkter på det, der ellers plejede at forhindre dit selvværd eller selvtillid i at vokse.