fbpx

Login

Jeg er særlig sensitiv

Da jeg fandt ud af, at jeg er særlig sensitiv, var det et af de mest lettende øjeblikke, jeg har oplevet og samtidigt også et af de mest følelsesladede øjeblikke. Jeg begyndte simpelthen at græde, og jeg kan tydeligt huske følelsen, der bredte sig gennem hele min krop. Det er efterhånden halvandet år siden.

Da jeg fandt ud af, at jeg er særlig sensitiv, var det et af de mest lettende øjeblikke, jeg har oplevet og samtidigt også et af de mest følelsesladede øjeblikke. Jeg begyndte simpelthen at græde, og jeg kan tydeligt huske følelsen, der bredte sig gennem hele min krop. Det er efterhånden halvandet år siden.

Jeg havde igennem en lang periode været rigtig udmattet psykisk og fysisk, jeg var stresset med skole, jeg var meget nedtrykt og utroligt forvirret over alle de ting, der foregik oppe i mit hoved. Efter noget tid blev jeg enig med min mor om, at vi skulle undersøge det, så vi kunne gøre noget ved det. En dag kom min mor hjem og fortalte mig, at hun havde snakket med en kognitiv terapeut, som havde sagt, han kunne genkende personlighedstrækket HSP i mig.

Det ramte mig enormt hårdt endelig at finde ud af, hvad der var ”galt med mig.” På den ene side var jeg enormt lettet, det var som om en kæmpe sten faldt fra mit hjerte. Jeg havde længe kæmpet med en følelse af, at der var ingen, der forstod mig, og ingen der kunne sætte sig ind i, hvordan jeg havde det. På den anden side havde jeg det også rigtig underligt med det. Jeg har aldrig set på mig selv som en følelsesladet person, og syntes egentlig det var lidt pinligt at skulle have det label, og det gjorde også, at jeg i starten ikke rigtig havde lyst til at dele det med andre. Jeg havde efterfølgende et par sessioner hos min terapeut og var også igennem både meditation (mindfulness) og hypnotisering flere gange, og jeg har også været til et enkelt foredrag. Jeg synes ikke længere, det er pinligt, og det er jo en del af mig, som jeg ikke kan ændre på.

For lige kort at give en forklaring på, hvad det betyder at være særligt sensitiv, så er det et nedarvet personlighedstræk, altså hverken en diagnose eller sygdom! Vi er alle sensitive i forskellig grad, men det er estimeret, at 1 ud af 5 personer er højt sensitive. HSP (Highly Sensitive Person) er kendetegnet ved, at ens nervesystem reagerer stærkere på stimulationer udefra, f.eks. lyde, lugte osv, og at hjernen bearbejder de her indtryk dybere. Det gør, at man kan blive overstimuleret og derfor overvældet. Selvom man ofte hører om ulemperne ved at være særligt sensitiv, er der også rigtig mange fordele. HSP går ikke væk og kan ikke bekæmpes, men man kan lære at håndtere det på en måde, så ulemperne fylder mindre.