fbpx

Login

Jeg er introvert – er du også?

Er du introvert? Eller er du ekstrovert? Der er intet galt i at være hverken det ene eller det andet. Tværtimod! Det handler om at kende sig selv, give sig selv plads til at være den man er. Da jeg var yngre, følte jeg, at min introverthed holdte mig tilbage. Jeg ville jo bare være ligesom alle de andre.

Har du nogensinde overvejet om du er introvert?

Elsker du den stille lørdagaften alene på dit værelse med et langt varmt bad, ansigtsmaske og Den store bagedyst i tv-et? Foretrækker du at være sammen med én eller to venner i stedet for en fest på over 50 mennesker, som du aldrig har mødt før, og nok aldrig kommer til at se igen?

Oplever du at blive kaldt kedelig, når du tager hjem kl. 12 i stedet for at blive ude til den lyse morgen, fordi du er overvældet og træt af de mange indtryk? Hvis ja, så er du måske introvert.

Dilemmaerne ved at være introvert

Det værste jeg kender er at blive inviteret til en fest, hvor jeg kun kender den, der inviterer mig. Det betyder skyld og skam. Skyld over, at det eneste jeg ønsker mig er, at der dukker en god undskyldning op, som jeg kan bruge så jeg ikke behøver at tage med. Skam fordi jeg skammer mig over at være en dårlig ven, som ikke dukker op til en fest som min ven inviterer mig til. Fordi det er jo mig, som er den mærkelige? Er det ikke? I dag ved jeg, at det er jeg ikke.

At være introvert eller ekstrovert er ikke et spørgsmål om enten eller, men fungerer mere som en skala. Nogle mennesker er bare mere introverte end andre. Det betyder, at du skal lære at lytte til dig selv. Lyt til din mavefornemmelse. Du må gerne være den første, der smutter fra festen, hvis du ikke føler dig til rette. At tage til fest behøver ikke betyde, at du skal være der til at lukke den ned. Fordi hvem er det sjovt for, hvis du tager med til den fest eller familiefødselsdag, hvis du ikke har det godt eller føler dig til rette? Dig? Nej. Gæsterne? Nej. Personen der inviterede dig?! Nej. Dine venner kender dig, din familie kender dig. De ved hvem du er. Og hvis ikke de kan acceptere den, du er, så er det måske en person som ikke sætter pris på dig og, hvem du virkelig er.

Accepter dig selv

Jeg er introvert. Det er en sætning som har været svær for mig at kunne sige, og faktisk endda være stolt af og hvile i. Dette betyder ikke, at jeg hader mennesker og har 10 katte alt imens jeg lever af te og at strikke. Nej, jeg elsker at være sammen med mine venner og endda at feste og gå i byen! Men. For der er et men. Men jeg bliver bare træt. Jeg bliver træt af at være social, fordi det dræner mig for energi. Derfor har jeg et behov for at være alene og lade batterierne op. Hvis ikke, så brænder jeg simpelthen ud. Jeg bliver frustreret, mangler energi, overskud og jeg bliver distræt. Men det er ingens skyld. Hverken mine venner eller min egen, det er bare sådan jeg er. Jeg er nemlig introvert. Derfor betyder det at være introvert for mig, at jeg efter en lang og hård uge har behov for en dag, hvor jeg bare kan være mig selv. Bare ligge på langs med en god film og lade op.

Er du introvert? Eller er du ekstrovert? Der er intet galt i at være hverken det ene eller det andet. Tværtimod! Det handler om at kende sig selv, give sig selv plads til at være den man er. Da jeg var yngre, følte jeg, at min introverthed holdte mig tilbage. Jeg ville jo bare være ligesom alle de andre. Men at være ligesom alle de andre, var en ting som jeg aldrig ville blive. Jeg havde det ikke sjovt tredje nat i byen i træk. Jeg havde det dårligt nok sjovt første nat i byen, netop fordi jeg tvang mig selv til at være en person, som jeg bare ikke var. Og ved at erkende dette, er jeg i dag ikke kun tro mod mig selv, men jeg er også en gladere person. Og når jeg har aftaler med mine venner i dag, så tager jeg til de aftaler, med overskud og glæde.

Test dig selv

Jeg fandt den her test, som du kan prøve for at se om du er introvert, ambivert eller ekstrovert.

 1. Jeg ser ofte detaljer og sammenhænge, som andre ikke lægger mærke til
  Sandt eller Falsk
 2. Jeg foretrækker et arbejde, hvor jeg har ro til at fordybe mig i opgaven
  Sandt eller Falsk
 3. Noget af det værste, jeg ved er receptioner og fester, hvor man forventes at gå rundt og smalltalke
  Sandt eller Falsk
 4. Det sker ret tit, at jeg ikke har lyst til at tage min telefon og i stedet lader telefonsvareren tage imod besked
  Sandt eller Falsk
 5. Jeg nyder at være alene indimellem
  Sandt eller Falsk
 6. Jeg foretrækker at udtrykke mig selv skriftligt frem for mundtligt
  Sandt eller Falsk
 7. Folk opfatter mig ofte som stille, reserveret og afdæmpet
  Sandt eller Falsk
 8. Jeg har det med at overforberede mig, hvis jeg skal lave en præsentation eller holde en tale
  Sandt eller Falsk
 9. Jeg føler, at jeg har et rigt indre liv
  Sandt eller Falsk
 10. Hvis jeg har været til en større social sammenkomst, så kan jeg være fuldstændigt drænet for energi bagefter
  Sandt eller Falsk
 11. Efter en travl dag med mange mennesker omkring mig, har jeg et stort behov for at lade op alene
  Sandt eller Falsk
 12. Jeg synes, der er stor forskel på venner og bekendte
  Sandt eller Falsk
 13. Jeg kan godt lide lige at se tingene an, før jeg kaster mig ud i dem
  Sandt eller Falsk
 14. Jeg har det bedst med at møde nye mennesker i en naturlig sammenhæng. Bare at gå hen og præsentere mig for nogen, jeg ikke kender, bryder jeg mig ikke om
  Sandt eller Falsk
 15. Hvis der har været meget larm og uro omkring mig i længere tid, kan jeg brænde helt sammen og virke sur og tvær – uden egentlig helt at være det
  Sandt eller Falsk
 16. Jeg kan godt lide at tænke, før jeg taler
  Sandt eller Falsk

Hvis du har svaret  Sandt til de fleste af spørgsmålene, tyder det på, at du har en introvert personlighed.
Det betyder, at du oftest foretrækker det tætte samvær sammen med få mennesker, du kender godt, fremfor store sammenkomster med mange nye ansigter. Ofte vil du også være en meget rolig person, som kan lide at tænke dig om, før du taler.

Hvis du derimod har svaret Falsk til de fleste af spørgsmålene, har du sandsynligvis en ekstrovert personlighed.
Du elsker selskabelighed med mange mennesker – også folk, du ikke kender. Du er snakkende og kan lide at være “på”. Du kan lide at opleve og trives i et udadvendt job.

Hvis du har cirka lige mange svar i de to kategorier, er du ambivert.
Vi har alle både ekstroverte og introverte træk i os, men det lader til, du har en mere ligelig blanding. Det betyder, at du sikkert vil kunne genkende mange af trækkene ved at være introvert, men samtidig har du også en ekstrovert åre i dig, som – i hvert fald til tider – vil elske at være sammen med mange mennesker.

Test fundet på: https://id-coaching-odense.dk/er-du-introvert-ekstrovert-eller-ambivert/