fbpx

Login

Hvornår lever jeg mit bedste liv?

Januar er nu overstået, og jeg tager et helt vildt gæt nu og påstår, at der er nogle derude, der allerede har glemt et nytårsforsæt eller to. Hvis det er noget, du kan nikke genkendende til, så leger vi lige, at det er januar igen, og vi starter på en frisk! Ja, man faldt af her og der, men man fik lov til lige at komme til kræfter, og så tager man den der fra. 

Januar er nu overstået, og jeg tager et helt vildt gæt nu og påstår, at der er nogle derude, der allerede har glemt et nytårsforsæt eller to. Hvis det er noget, du kan nikke genkendende til, så leger vi lige, at det er januar igen, og vi starter på en frisk! Ja, man faldt af her og der, men man fik lov til lige at komme til kræfter, og så tager man den der fra. 

Men det kan også være, at man har testet det lidt og fundet ud af, at nytårsforsættene har behov for at blive modificeret lidt, men det kan også være, man laver et nyt forsæt en måned inde i 2020. Et sådan helt mundant og gammeldags løfte til sig selv. Som det er i mit tilfælde. 

For det er blevet februar, og jeg besluttede mig ovenpå en lidt for beruset fredagsbar at tage en ædru måned. Kort tid efter tanken ramte mig, måtte jeg stoppe op og spørge mig selv: ‘’Hvorfor har jeg et behov for at begrænse mig selv?’’
Grunden til at jeg måtte fange mig selv, er fordi jeg tidligere har haft et behov for at kontrollere mit indtag af mad og af frygt for at falde i igen, må jeg nogle gange tjekke mit mentale velvære og se, om der er noget, der ligger til grunde for mit behov for kontrol. 

Det er så ganske ordinært, at man gerne vil forbedre sig selv i et forsøg på at leve sit bedste liv. Men hvorfor føler vi, at der er et behov for forbedring til at begynde med? Hvis det netop kommer fra et negativt sted, hvor man identificerer sig selv med et problem, der skal ‘’fikses’’, så handler det måske mere om, at man skal have hjælp udefra til at tænke i anderledes tankebaner. Det endte jeg med at indse efter en periode hos en psykolog.  

Så hvad skal man huske på, når man begynder at begrænse sig selv?

Jeg finder ud af med mig selv, om det er rodfæstet i en negativ tanke omkring mig selv og mit selvværd. For hvis det er det, så hjælper jeg ikke mig selv ved at begrænse en specifik ting, for det vil bare dukke op på en anden måde.

Mit behov for kontrol i forbindelse med mit madindtag var et resultat af et forhold, der var det absolut forkerte for mig. Så selvom jeg forsøgte at kontrollere et andet aspekt af mit liv, så ændrede det ikke min overordnede følelse af afmagt. 

Så hvis der er tanker, der buldrer op i dit hoved, så vent et øjeblik og se om du egentligt fodrer et negativt billede af dig selv. Hvis man genkender et negativt mønster i ens adfærd, så kan det være fordelagtigt at genoverveje ens beslutninger, men vi behøver ikke hele tiden at forbedre os selv. For jeg er i live, og jeg lever mit bedste liv i nuet.