fbpx

Login

Hvorfor er egenomsorg så svært?

Det kan blive lettere for os at gøre noget godt for os selv, hvis vi gør de gode ting til gode vaner. Det kan være svært, men her får du nogle råd til, hvordan du skaber gode vaner.

Det burde være det mest naturlige i hele verden, men alligevel er det svært. At tage sig af sig selv. At sørge for at man selv, det eneste menneske man altid er sammen med, har det godt.

 

At tage sig af sig selv kan hurtigt føles både egoistisk og som en pligt. Men det er ingen af tingene. I stedet handler det om at huske at gøre ting, der får en til at have det godt. En god måde at huske at gøre ting på, er at gøre tingene til vaner.

 

En god vane er en ting, du har det godt med, som du gør hver dag og helst cirka samme tid hver dag. At du gør det på samme tidspunkt hver dag, gør det lettere at holde vanen. Så skal du ikke først finde tid og overskud, så gør du det bare.

 

Vi kan hurtigt føle, at vi ikke har overskud til at starte med en ny god vane. Det kan der være mange grunde til, men lad os kigge på tre, som flere af os kan nikke genkendende til:

 

  1. Vi bliver stressede af teknologi og sociale medier. De evigt indtikkende notifikationer kan minde os om, at vi altid har noget at tage os til og svare på. Vi ser, at der er en verden omkring om, der aldrig stopper, og vi føler et nærmest desperat behov for at reagere på den så hurtigt som muligt. Når vi konstant har den tanke i baghovedet, kan det være utrolig svært at tage sig tid, hvor man ikke kan kontaktes. Tid, hvor man bare er sig selv. Bruger vi bare én aften for os selv med ting, der gør os godt, kan vi hurtigt føle, at vi er gået glip af noget andet. Her kan det være vigtigt at minde sig selv om, at verden omkring dig i 99,999% af tilfældene godt kan vente på dig.
  2. Gode vaner skal helst se godt ud. Det føles bedre at have løbet en tur, når andre ved, at man har løbet en tur. Endnu vigtigere bliver det, når du kan se på Instagram, at en anden person har løbet en tur, og at det ser ud til, at deres liv er perfekt. Denne måde at tænke på kan give os præsentationsangst, når det kommer til at gøre gode ting for os selv. Det må aldrig blive en konkurrence eller en præsentation at have det godt med sig selv.
  3. Det er svært at gå i gang med en ny vane, selvom det er rare ting, vi gør. Det tager tid og en vis mængde disciplin at gøre den samme ting. Desuden går der noget tid, før man vænner sig til det.

 

Selvom det kan være svært at få gode vaner op at stå, kan nogle ting gøre det lettere. Her får du nogle ideer til at lave en egenomsorgsrutine, der fungerer godt for dig!

 

  • Skriv en masse ting ned, der giver dig glæde. Det kan være Kpop, håndboldkampe, farven grøn, duften af kaffe, lyden af din bedste vens stemme – ALT! Kun fantasien sætter grænser.
  • Vælg en af de ting, og tænk over, hvordan du kan få den ind i din hverdag. Måske kan du tage dig tid til at brygge kaffe hver morgen, høre musik på vej til skole, se håndbold, når du vasker op, og så videre.
  • Start i det små og opbyg en mikro-vane. Hvis du starter med at skulle dyrke en times motion hver dag, planlægge alle dine måltider, skrive i 4 forskellige dagbøger og bruge 7 forskellige ansigtscremer, kommer du aldrig til at opnå noget af det. Så bliver det lettere at føle, at man har fejlet og bare give op igen. Sig til dig selv, at du bare skal skrive én linje i din dagbog om dagen, lave én armbøjning og gå udenfor én gang. Nogle dage kan du have lyst til at gøre mere, når du allerede er i gang, og så er det fedt! Hvis du kun kan overskue at skrive den éne linje, så har du stadig gjort en god ting for dig selv.
  • Vær mindre på sociale medier og sæt din telefon på ”Forstyr ikke” flere gange om dagen.
  • Kig væk fra, hvad andre viser frem. Måske virker det godt for nogle mennesker at stå op klokken 5 om morgenen og lave yoga, og det skal de have lov til. Det betyder ikke, at det er det eneste rigtige at gøre, og det betyder ikke, at det nødvendigvis er godt for dig. Vi gør alle forskellige ting for at føle os sunde, stærke og glade, og du skal huske at give dig selv plads til den forskellighed.
  • Vær din egen bedste ven! Husk at rose dig selv, når du har gjort en god ting for dig selv. Sæt sedler på spejlet om, hvor sej du er. Klap dig selv på skulderen, når du opnår noget gennem dine gode vaner.