fbpx

Login

Hvordan får man struktur på hverdagen som studerende?

Livet som studerende kan være meget ustruktureret. Det kan godt give en stresset og overvældende hverdag. Her kan du få nogle gode råd til, hvordan du får mere struktur på din hverdag som studerende.

Noget af det der kendetegner livet som studerende på en videregående uddannelse, er, at det kan være meget ustruktureret. Man har ikke nødvendigvis undervisning hver dag, men har end del selvstudie, nogle uger er der meget at læse, andre er der ikke og eksamensperioderne kan være langt mere pressede end ens almindelige hverdag.

Det kan være anstrengende at føle, man mangler struktur på sin hverdag. Man kan nemt blive stresset og overvældet, eller føle man ikke kan finde tid til de ting, man gerne vil.

Her er nogle gode råd til at undgå de følelser og få mere struktur på sin hverdag.

Skab en fast rutine

De dage man ikke har undervisning, eller man måske først skal til en forelæsning kl. 14, kan man nemt fristes til at blive liggende i sengen til langt op ad formiddagen. Det er klart en frihed man har som studerende og det kan være rart at trykke på snooze-knappen engang imellem. Man får dog ikke en særlig stabil døgnrytme af hele tiden at skifte mellem at stå op kl. 7 og kl. 12.

Får man en nogenlunde fast rutine, hvor man går i seng og står op omkring samme tid hver dag, vil man hurtigt kunne mærke, at man får mere energi. Kroppen og hjernen vil ikke mangle søvn hver anden dag og man skal ikke hele tiden omstille sig til en ny sengetid.

Hvis du står tidligt op på dine undervisningsfrie dage, vil du nok også føle, at du kan nå at få mere ud af dagen. Du kan få overstået læsningen om formiddagen, ses med dine venner om eftermiddagen og stadig havde tid til at slappe af for dig selv om aftenen.

Find en studiegruppe

Det kan være enormt ensomt at være studerende. På nogle uddannelser har man ikke særlig meget med sine medstuderende at gøre, og der er kun få sociale arrangementer. Det kan også være, man hovedsageligt har online undervisning, og derfor er alene det meste af tiden.

Det kan være svært holde gejsten og motivationen oppe, hvis man ikke har nogen at støtte sig til, som er i samme båd. Derfor kan det betyde rigtig meget, at man finder sig en god studiegruppe, hvor man hjælper hinanden og holder hinanden kørende.

En studiegruppe giver også struktur på din hverdag, hvis I f.eks. aftaler nogle faste dage om ugen, hvor I mødes og læser eller laver opgaver sammen. Så ved du, hvornår du har sat tid af til at studere, og hvornår du kan holde fri.

Kom ud af din lejlighed

Hjemme i sin egen lejlighed kan man hurtigt blive distraheret af ting man kunne lave, når man egentlig burde studere. Skulle jeg lige tage opvasken? Er der noget lækkert i køleskabet? Kan jeg lige se et afsnit mere af den her serie?
Når man sidder derhjemme, kan det være svært at komme i et arbejds-mindset. Derfor har mange gavn at tage ud af hjemmet, og læse et andet sted. Det kan f.eks. være:

  • På et bibliotek
  • På et studenterhus
  • I en park
  • På sin skole eller sit universitet
  • På en café
  • I en læsesal
  • På et kontor man låner eller lejer

Når man har et sted at tage hen, føles det mere som om man tager ”på arbejde”, og dermed føler man også, at man rigtigt har fri, når man så kommer hjem igen.

Et studiejob kan give struktur

Det kan være rigtig godt have et studiejob af flere grunde. Dels er det rart med lidt ekstra penge ved siden af SU’en og noget relevant erfaring, man kan skrive på sit CV, men et studiejob kan også være med til at gøre ens hverdag mere struktureret.
På et studiejob har man typisk nogle faste mødetider. Dem skal man overholde, ellers kan man jo risikere at miste sit job. Når man er vant til at tænke sådan om de arbejdstider, som ens chef sætter for en, kan det være lettere også at tænke sådan om de arbejdstider, man sætter for sig selv.

Samtidig giver et studiejob også nogle faste holdepunkter i din hverdag. Hvis du f.eks. arbejder hver tirsdag og torsdag, så ved du, at de dage har du ikke tid til at studere og så vil du tilrettelægge din tid sådan, at du sørger for at bruge mandag, onsdag og fredag på at læse, tage til undervisning og lave opgaver.
Har man ikke nogen faste aftaler at forholde sig til og planlægge udfra, så kan man nemt komme til at lave diverse overspringshandlinger. Hvorfor læse i dag, når jeg ligeså godt kan gøre det i morgen? Eller i overmorgen? Eller… Pludselig er det søndag aften og man forsøger at indhente en hel uges læsning.

Der følger mange friheder med livet som studerende, men det kræver også en vis disciplin at leve sådan. I sidste ende handler det om at finde ud af, hvad der fungerer for en selv, og få skabt nogle strukturer og rutiner, der gør ens hverdag nemmere.