fbpx

Login

Hvilken præventionsform skal jeg vælge?

Denne artikel giver unge en viden om hvilke præventionsformer der er aller mest brugt, og hvilke man selv kan bruge, hvis man skulle gå og være i tvivl om man beskytter sig ordentligt ift. samleje.

Sikker sex
Er du i tvivl om hvilken præventionsform, der er bedst for dig? Og kender du alle de præventionsformer, man kan benytte sig af?
Rigtig mange piger tager p-piller for at beskytte sig selv imod at blive gravid.

I forhold til at beskytte sig mod at blive gravid, er denne præventionsform den, der er brugt allermest hos piger.
Men har I nogensinde tænkt over andre måder at beskytte sig på? Og er du en af dem, der ofte har tendens til at glemme at tage din p-pille og måske ønsker at finde ud af, om der er en anden eller bedre måde at beskytte sig selv på?
Så læs med her.

Sikker sex er en meget vigtig ting, når det kommer til at have sex med f.eks. ens kæreste, flirt osv.
Men hvordan beskytter man sig bedst og hvilken præventionsform beskytter en mest, hvis man gerne vil undgå at blive gravid eller undgå at blive smittet med en sexsygdom.

Her vil I kunne læse om de mest bruge former for prævention, når det gælder om at beskytte sig selv mod at blive gravid mens I er unge.

De 5 præventionsformer

Spiral
Spiralen er en af de mest brugte præventionsformer, og er en sikker præventionsmetode. Spiral lægges ind i livmoderhulen, hvor graviditeten forebygges ved, at spiralen forstyrrer sædcellerne og forhindrer et eventuelt befrugtet æg i at sætte sig fast i livmodervæggen.

P-ring
Den næste er en p-ring. En p-ring indeholder de samme hormoner som p-piller og er ligeså effektiv som præventionsmiddel. Denne ring sættes ind én gang om måneden af kvinden selv, og er en god metode hvis man f.eks. har tendens til at glemme at tage en p-pille dagligt.

P-plaster
Den tredje form er et p-plaster. Plasteret sættes på ens hud en fast dag hver uge i 3 uger. Den fjedre uge bruges plasteret ikke, da ens menstruation vil komme dér. Denne metode er også god, hvis man har tendens til at glemme at tage ens p-piller dagligt og heller ikke ønsker at benytte p-ringen som nævnt før, da nogle kan føle, det er ubehageligt.
Dog er et p-plaster dyrere i brug sammenlignet med piller.

P-stav
Den anden sidste præventionsform er p-staven.
P-staven er en 4 cm lang plaststav, som lægges ind under huden. Denne metode er rigtig god til dig, som ønsker at bruge en præventionsform, som er så enkel som overhovedet muligt, og hvor du ikke skal huske dig selv på noget. P-staven holder nemlig i op til 3 år, før man skal have en ny en. Dette sker hos et besøg hos ens læge.

Kondom
Sidst, men ikke mindst; kondom.
Kondom er den allermest brugte præventionsform. Ønsker du beskyttelse udover beskyttelse mod graviditet, så beskytter kondomet derudover også en imod diverse sexsygdomme som f.eks. klamydia, som smitter under ubeskyttet sex.
Både kondomet og hormonspiralen er de eneste former for prævention, der har begge virkninger og beskyttelse imod ikke kun graviditet, men også sexsygdomme. Her er kondomet uden sammenligning bedst.

Dette var et lille udkast af de allermest brugte former for prævention, som er nogle gode metoder alt efter ens ønske til prævention.
For én ting er sikkert, og det er, at det er utrolig vigtigt at have styr på beskyttelse, ikke mindst for en selv, men også for andre.
Sikker sex er vigtigt at huske på – og hvis man vil være på den sikre side, så er disse former for prævention nogle af de mest brugte former, hvis du skulle gå og være i tvivl om hvad du kan gøre for at gøre sex sikkert.