fbpx

Login

Hvem bestemmer egentlig over din krop og udseende?

Har du tendens til at huske kommentarer folk har sagt om dit udseende flere år tilbage? Du er ikke alene, men husk, at du er den eneste, der bestemmer over, hvordan din krop skal se ud.

Det gør du! Du er den eneste, der bestemmer over din krop og den måde, du udsmykker, bærer, og de valg du tager med din krop. Måske kan det være alligevel være, at kommentarer du har fået om din krop og udseende mange år tilbage stadig sidder fast hos dig.

Det kan være svært ikke at lade sig påvirke af andres holdninger til din krop og dit udseende. Det kan både være medier, venner, sexpartnere eller din kæreste, der har holdning til din krop, og de valg du træffer i forhold til din krop. Det kan være, at din kæreste giver udtryk for, at personen synes, at det er fedest, når du barberer din kønsbehåring, eller at det er flottest, når dit hår er langt fremfor kort. Det kan være, at din veninde fortæller dig, at det klædte dig, da du var tyndere, eller én du har et crush på fortæller, at de bedst kan lide personer, der klæder sig på en bestemt måde.

Uanset intentionen fra den person, der fortæller dig om sin holdning til din krop, skal du vide, at du ikke behøver at forholde dig til eller ændre noget på din krop for andres skyld. Du må endda gerne frabede dig holdninger eller udtalelser om din krop, hvis du kan mærke, at det er svært for dig at høre.

Men i sidste ende kan det være svært at styre, hvad andre mennesker siger eller ikke siger. Især mennesker, som du ikke har tæt på. Det eneste du kan forsøge at styre er, hvordan det påvirker dig.

Her er en lille øvelse, du kan prøve, for at tage styring over, hvad der påvirker dig:

  1. Lav en liste over hvem, der er vigtige nok for dig til, at deres kommentarer må påvirke dig.
  2. Det er nok en kort liste, måske er det kun dig selv, der står på?
  3. Alle andres uopfordrede kommentarer om din krop, skal nu ikke længere tages alvorligt. De er ikke vigtige nok for dig til, at måtte påvirke dig. Personer der ikke er på listen mister simpelthen retten til at påvirke dig med uønskede kommentarer.

Sexpartnere har ikke mere ret til holdninger
I relationer med mennesker, vi har sex med, kan det godt komme til at føles som om, man har ”ret” til at udtale sig om hinandens udseende. Det kan selvfølgelig være skønt med komplimenter, og det kan være dejligt at fortælle hinanden, hvad man tænder på.

Dog kan der være en tendens til, at man i en tæt/intim relation med en kæreste eller en fast sexpartner kommer til at fortælle hinanden, hvordan man bedst kan lide hinanden.

Det er vigtigt at huske, at bare fordi man har sex med hinanden, har man ikke mere ret til at bestemme over hinandens udseende. Grænserne kan godt flyde mere sammen i en intim relation, og derfor kan det være endnu sværere ikke at tage kommentarer ind og lade dem påvirke dig og dine valg. Særligt fordi du sikkert også ønsker at gøre din kæreste eller sexpartnere glade. Men du bliver ikke glad af at træffe et valg, som ikke er i overensstemmelse med, hvordan du bedst kan lide dig selv, og hvad du foretrækker.

Derfor er det vigtigt at huske:

  • Du skylder ikke nogen at se ud på en bestemt måde
  • Du har til alle tider ret til at frabede dig kommentarer om dit udseende
  • Det er dit valg, og kun dit, hvordan du vil se ud!