fbpx

Login

Hjælp til eco-angst

Nu starter vi lige på og hårdt. Hvad kan man, som almindeligt menneske, gøre for at hjælpe miljøet? – Og forhåbentligt hjælpe på en evt. eco-angst? Der er en del, som du sagtens kan gøre i hverdagen, og disse råd er samlet her.

  • Brug mindre plastik og genbrug det du bruger. Kun ca. 9% af verdens plastik er blevet genbrugt. Undgå produkter såsom avokadoer, der er pakket ind i plast. Store firmaer følger efterspørgsel, derfor kan du, ved at gå udenom om den ikke-nødvendige emballage, skabe et behov for mere bæredygtig emballage.
  • Spis mindre kød. Dette er også godt for dit helbred, ligesom det er godt for miljøet. At opdrætte kalve og andre dyr skaber lige så meget drivhusgas som alle køretøjer til sammen. Desuden er der fældet masser af skov for at gøre plads til græsning.
  • Køb brugt tøj. Der bruges 2.720 liter vand til at lave en t-shirt, det er lige så meget vand, som man drikker på tre år, og der bruges næsten 10.000 liter til at lave et par jeans. Så ved at købe tøj og andet i genbrug samt donere gammelt tøj, sparer du en masse vand, som i stedet kan slukke tørsten hos mennesker.
  • Brug energi med eftertanke. Det vil både hjælpe klimaet og din pengepung. Tag stikket ud når du eksempelvis ikke bruger din kaffemaskine eller brødrister. Brug spare-pærer, vask dit tøj med lavere temperaturer og lad tøjet hænge til tørre i stedet for at bruge en tørretumbler.
  • Brug offentlig transport i stedet for bil. Busser producerer 33% mindre drivhusgas pr. passager end den gennemsnitlige bil med kun én ombord, og metroen producerer 76% mindre. Men selvfølgelig er cyklen eller gåben det allerbedste alternativ.
  • Køb lokale råvarer i sæson og meget gerne også økologisk, da økologi hjælper med at optage carbon i jorden. (Og så er det faktisk også bedre for dig at spise økologisk). Til sidst kan man altid skrive læserbreve for at sprede budskabet. Derudover kan man også skrive under på forslag, der eksempelvis kan opfordre regeringen til at forbyde plastik, fossile brændstoffer og plante flere træer.
    Så der er nok at gå i gang med. Dermed ikke sagt, at man som ét menneske skal gøre alt dette, det er blot idéer til at hjælpe i det små – og eventuelt hjælpe sin eco-angst. Jeg kan i hvert fald mærke, at min knude i maven bliver en lille smule mindre, hver gang jeg vælger at gå i genbrug efter tøj. Så forhåbentligt kan det gøre det samme for dig.