fbpx

Login

Hjælp! Jeg er barn af en misbruger!

Indtil jeg var 16 år, troede jeg, at alles forældre drak hver dag. Jeg var begyndt på gymnasiet, og jeg begyndte at gå til fester og i byen næsten hver weekend. Det kom som en brat opvågning for mig. At mine forældre hver dag drak flere flasker rødvin var jo alt, hvad jeg havde kendt til. Og netop derfor kom det som et chok, da jeg opdagede, at andres forældre jo slet ikke drak hver dag.

Alkoholiske forældre

Indtil jeg var 16 år, troede jeg, at alles forældre drak hver dag. Jeg var begyndt på gymnasiet, og jeg begyndte at gå til fester og i byen næsten hver weekend. Det kom som en brat opvågning for mig. At mine forældre hver dag drak flere flasker rødvin var jo alt, hvad jeg havde kendt til. Og netop derfor kom det som et chok, da jeg opdagede, at andres forældre jo slet ikke drak hver dag.

Før havde jeg altid blot tænkt, at det var en voksenting. Men nu var jeg jo selv begyndt at blive ”voksen”, og derfor gik det op for mig, hvad det at drikke gør ved ens krop. Og lige der forstod jeg, at mine mors udbrud af gråd og skrig en lørdag aften skyldtes alkoholen. Hendes hårde ord mod mig og mine brødre kom altid om aftenen efter et par flasker vin. Dertil slag og tilsvininger. Det hele gav mening. Min mor er alkoholiker. Og jeg er barn af en misbruger.

Afklaring?

Man skulle tro at det hjalp mig at finde årsagen til, hvorfor vi altid skændtes, og hvorfor hun ændrede sig så drastisk, at jeg slet ikke kunne genkende hende når hun drak. Det var som om, at en anden person overtog min mors krop. Selv hendes øjne var ugenkendelige. Man skulle tro, at det hjalp da jeg forstod at hendes opførsel ikke var normal i forhold til mine venners forældre. Men det gjorde det ikke. Der startede for mig de værste år i mit liv. Mange år med sorg og frustration. Frustration over min mors opførsel over for mig. Sorg over tabet af, at jeg aldrig ville have et forhold til min mor i nærheden af det, som mine veninder havde med deres mødre.

Der er hjælp at hente

Kender du den følelse? Har du svært ved at snakke med dine venner omkring dine forældres misbrug? Jeg ville ønske, at der var nogen som havde opdaget det. Jeg ville ønske, at bare en enkelt person havde sagt til mig ”Har du nogensinde hørt om TUBA?”

TUBA

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere, og tilbyder hjælp til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i en familie med alkohol- eller stofmisbrug over hele landet. De tilbyder blandt andet chatrådgivning og SMS-rådgivning på deres hjemmeside. Derudover tilbyder de også enkelt- eller gruppeforløb med en psykolog i deres lokaler, og du har også altid mulighed for at deltage ved et af TUBAs Drop-In-møder og cafeaftener, hvor der vil være forskellige temaer fra gang til gang, såsom ensomhed, relationer og jul, hvor du har muligheden for at høre om konsekvenserne ved at vokse op i en misbrugsfamilie, og få gode råd til at håndtere de udfordringer som man kan møde.

Du er ikke alene

Jeg så en dokumentar da jeg var 22 år gammel om en pige, som havde vokset op med en alkoholiseret far. Næsten hver ting hun fortalte, kunne jeg nikke genkende til og for første gang hørte jeg om TUBA. Jeg sad med tårer i øjnene. Dagen efter meldte jeg mig til en samtale hos TUBA. Da jeg kom til samtalen med en psykolog, var jeg så nervøs og gik derfra grædende. Ikke trist grædende, men lettet. For første gang havde jeg fortalt en anden person om det, jeg havde oplevet. Vi blev enige om, at et gruppeforløb ville være rigtig godt for mig. Her ville jeg kunne møde andre piger på min alder, som havde haft en lignende opvækst med alkohol indblandet. Jeg gik og ventede 6 måneder på, at det blev min tur, og aldrig i mit liv har jeg været så glad for min beslutning om at søge hjælp. Vi er 6 piger alle mellem 22-25, vi har mulighed for at dele vores oplevelser og svære tanker. Vi møder hinanden med forståelse, empati og ikke mindst genkende nik. Vi har fundet et fællesskab i hinanden. Et fællesskab som ikke sluttede da vores gruppeforløb sluttede hos TUBA. Vi har forsat holdt fast i hinanden og mødes, hvor vi kan få lettet vores hjerter og sind.

Jeg vil afslutte med at sige, at dette ikke er den gyldne løsning. Men det har hjulpet mig at høre og snakke med andre som har gået igennem lignende ting som mig. I dag forstår jeg mig selv bedre, og er stolt af min udvikling.