fbpx

Login

Har du lavt seksuelt selvværd eller selvtillid? – Du er ikke alene!

Hvad er seksuelt selvværd? og hvad sker der når skammen over vores krop påvirker vores selvværd? Tjek om du måske selv har lavt seksuelt selvværd og hvad du kan gøre for at booste dette?

Kender du følelesen af egentlig ikke at have lyst til sex. Du føler ikke, at din krop er flot nok til at vise frem og vil egentlig hellere gemme den væk under en løs bluse. Eller måske interesserer sex dig bare ikke, og når du tænker over det, så har du aldrig forstået, hvorfor sex er så vigtigt for så mange personer eller hvorfor nogen endda er afhængige af det.

Er det mig, den er galt med?

Når vi først oplever at vi enten ikke føler, tænker eller opfører os på samme måde som andre, er den første tanke ofte ”Der er noget galt med mig”. Hvad hvis jeg fortalte dig at mange mænd og krvinder oplever at føle på denne måde. Hvad du tænker og føler er derfor helt normalt, og der er ingenting galt med dig! Hvad du oplever, kan være dit seksuelle selvværd eller rettere; selværd, som har brug for et boost.

Vores seksuelle selvværd hænger sammen med den måde vi seros selv og vores krop. Selvværdet er, hvad der skaber vores selvtillid, og du kan derfor ikke have den ene uden den anden. Godt selvværd skaber god selvtillid.

Tegn på lavt seksuelt selvværd samt selvtillid kan være:

  • Du har ikke lyst til sex eller nyder det ikke.
  • Du sætter sjældent dine egne behov først i sengen. I stedet sætter du din partners nydelse først.
  • Du ytrer ikke dine egne seksuelle behov, enten fordi du egentlig ikke rigtig ved, hvad de er eller, fordi sex bare ikke interesserer dig, og du derfor lige så godt kan fokusere på din partner.
  • Du søger anerkendelse i form af ros omkring din krop, og tror ikke selv på, at du er smuk, før du hører det fra en andens mund.
Mediernes idealer

Vi lever i en moderne verden, hvor vi hver dag bliver bombarderet med nyheder og billeder. Samtidig lever vi i en tid hvor det ikke er særlig populært at dele ”det virkelige liv” på de sociale medier. Folk i dag deler kun deres opture. Deler kun billeder af dem selv, når de ser ekstra flotte, muskuløse eller slanke ud. For ikke at nævne alle de billeder vi hver dag ser på af kendte, der er photoshoppet til perfektion!

Kravene til hvordan vi skal se ud kan for mange af os virke alt for høje! Det er nemt at føle, at hvis ikke vi ligner de kvinder eller mænd som kan ses i film eller på de sociale medier, så er vi ikke gode nok eller ikke sexede nok. Vores skam over hvordan vores krop ser ud kan tage over, og dette påvirker vores seksuelle selvværd. Når vores seksuelle selvværd rammes vil vi have svært ved at give os selv hen til at have et sundt sexliv med masser af nydelse, fordi vi konstant vil tænke på alle de måder, hvorpå vores krop ikke er god nok. Derfor er første skridt at lære hvordan vi elsker os selv.

Elsk dig selv

Jeg vil ikke lyve – et godt selvværd er ikke noget, der sker over natten. Det kræver arbejde, men arbejde som er det hele værd! Derfor har jeg her samlet et par små tips til, hvordan vi (det inkluderer nemlig også mig selv) kan arbejde os hen mod at føle os trygge i vores egen krop, og ja, endda måske nå til det punkt hvor vi kan elske at vise den frem!

  • Skriv ned hver dag, hvad du elsker ved dig selv og din krop. Det kan være at nævne 3 ting. Hvis ikke du er nået til det punkt hvor du kan nævne ting som du elsker ved din krop, så start med din personlighed. Måske er du altid flink overfor fremmede, eller god til boligindretning. Udfordringen er at kunne nævne 3 ting som vedrører dig selv og som ikke er negative, så vi lige så stille begynder at vende vores tankegang til det mere positive.

 

  • Undgå at følge profiler på de sociale medier, som får dig til at føle dig trist over din egen krop. Som jeg har nævnt tidligere, lever vi desværre i en tid hvor det er de færreste som deler de ikke-så-glansfulde øjeblikke på de sociale medier. Vi har alle oplevet at føle os triste over vores krop, men følelsen bliver kun dobbelt så slem, hvis du samtidig følger profiler som konstant får dig til at skamme dig over din krop eller få følelsen af at du ikke er god nok. Unfollow unfollow unfollow.

 

  • Prøv at se dig selv med andres øjne. Vi har ofte svært ved at se på os selv med andet end kritiske øjne. Men hvad hvis du forestillede dig, at du var udestående og kiggede på dig selv som en ven eller som din partner. Ville du stadig tænke kritisk om dig selv? Sikkert ikke vel? Hverken vores venner eller vores partner ser det, som du selv kalder ”fejl”, de ting der gør, at du ikke ser din krop som perfekt. Kroppen er ikke alt. Når det kommer til sex så er charme og udstråling af glæde noget der 100% overvinder, hvordan kroppen ser ud. Tro mig, det er det, som din partner tænder på.

 

  • Lær din krop at kende. Hvis sex ikke interesserer dig, kan det være, fordi du måske ikke rigtig ved, hvad du kan lide. Hvis du lærer dig selv og din krop at kende, bliver det nemmere for dig at tage aktiv del i dit sexliv og dermed øge både dit seksuelle selvværd men også din selvtillid. Vid at din krop er perfekt som den er. I stedet for altid at tænke på, hvordan den ser ud, tænk da i stedet på alt det den kan. Den nydelse den kan give dig. Både seksuelt men også når det kommer til den mad du spiser eller de aktiviteter du kan gøre med den.

 

  • Lær at sige nej! Et vigtigt skridt hen imod mere seksuelt selvværd er at begynde at værdsætte sig selv nok til at sige fra. Det at du ser dig selv som en person, som har lov til at ytre sin mening og som har lov til at sige nej. Hvis ikke du værdsætter dig selv, hvordan kan du så sætte grænser når det kommer til sex, eller ønske nydelse for dig selv nok til, at du tør at sige dine behov højt. For nogen kan dette måske virke selvisk, men det er det ikke. Lyt til hvad du gerne vil og gør ikke noget, der ikke føles rigtigt, eller som du ikke har lyst til.

 

Vigtigst af alt; Vid at du er nok! At du er smuk som du er.

Sig det til dig selv hver dag foran spejlet, nøgen eller ej. Jo mere du siger det til dig selv, jo mere overbeviser du dig selv om at det er sandt.

For det er sandt!