fbpx

Login

Grænsesætning: Skal du have indført grænsekontrol?

Hvis du, ligesom jeg, har udfordringer med at sætte sunde grænser for dig selv, så læs med her og bliv klogere på hvad du muligvis kan gøre for at finde dine egne, sunde grænser.

Hvad er grænsen faktisk for en størrelse? Hvor går den til, og hvordan føles den egentlig?

Hyppigt overskredne grænser kan komme til udtryk gennem følelsesudbrud af vrede og frustration, men også ved at man ikke kan mærke, hvad man har lyst til, eller hvad der gør en tilpas.
Dette kan skyldes, at du har været udsat for grænseoverskridende adfærd tidligere i dit liv, hvor du har været nødt til at gøre noget, du egentligt ikke har haft lyst til, og hvor dine grænser ikke har været respekteret eller accepteret.

Den indre grænsekontrol

Ville kontrolløren mellem landegrænserne bare lukke personer ind, der kun har intention om at skade og ødelægge? Nej vel?

Hvorfor er det så okay, at andre skal have fri passage til dit indre, uden at have dit velbefindende for øje?

Vrede er en følelse, der har til formål at beskytte din integritet og er din indre grænsekontrol – hvis du lærer at kontrollere den og ikke lader den kontrollere dig!

Vrede var for mig en “farlig” størrelse, da jeg ikke vidste hvor, hvornår eller hvordan den kom til udtryk. Jeg havde gemt den så langt væk, at jeg ikke længere kunne mærke mine egne grænser. Alle fik frit lejde ind i mit indre og kunne gøre stor ravage, hvis de ville – for hvem skulle stoppe dem?

“At sige NEJ til andre, er at sige JA til mig selv.”

Dette budskab har jeg selv skrevet ned, som et ‘huske-kort’, så jeg bliver mindet om, at det er okay at sige fra, når der er noget, jeg ikke har lyst til.

Øvelse gør mester

Jeg søgte professionel hjælp, hvor der trods et helt liv med grænseløshed ikke skulle mange samtaler til, før jeg var klar til at øve mig på egen hånd. Jeg inddragede mine nærmeste i mine udfordringer med grænsesætning, så jeg havde nogen at læne mig op ad, når tingene blev svære.

“Just keep swimming” sagde Dory, vidst engang, mens hun svømmede ned i den mørke, ukendte afgrund.

For vedholdenhed er mit svar på succes. Selvom det er svært og virkelig hårdt arbejde, så er der lys for enden af tunnelen, hvis bare man bliver ved med at øve sig.
Min indre grænsekontrol er (endelig) sat i arbejde, og gør det så godt den kan.
Alles grænser kan blive overskredet. Det vigtigste er at mærke efter, hvor grænsen blev krydset, så det ikke sker igen!