fbpx

Login

Gør noget godt for dig selv – SOV!

Det er vigtigt, at du altid tager dig tid til at sove. Selvom andre ting til hverdag kan føles vigtigere, er god søvn en stor del af det at tage sig af sig selv. Uden søvn, kan du ikke fungere.

Egenomsorg handler om at tage sig af sig selv, og det har ikke noget at gøre med hverken at være selvisk eller forfængelig. Egenomsorg handler om at gøre ting for dig selv, der gør dig sund og i stand til at tage dig af dit arbejde, dit sociale liv og alle de andre ting, du gerne vil.

 

Vi kan gøre mange ting for at føle os fysisk, psykisk og følelsesmæssigt veltilpas. Med andre ord sunde i krop og sjæl. Vi kan spise god mad, gå lange ture, tage varme bade, løfte vægte, strikke eller noget helt syvende. Vi har alle forskellige måder at få det godt på. Alligevel er der én ting, der går igen: søvn.

 

Ligegyldigt hvem du er, og hvordan du har det for tiden, kan jeg love dig, at du altid vil få det bedre fysisk, psykisk og følelsesmæssigt, hvis du sørger for at sove.

 

Søvn gør underværker

Her er nogle af de mange grunde til, at søvn er så vigtigt for os:

  • Søvn hjælper dig med at lære. Når vi sover, arbejder hjernen med alt det, vi har lært i løbet af dagen. Blandt andet lægger hjernen ting ind i hukommelsen for os. Det har den ikke tid til, hvis den hele tiden skal tage stilling til alle de nye ting, vi ser og oplever, når vi holder os vågne.
  • Søvn er med til at holde dig i god form. Søvn hjælper musklerne med at genopbygge energi og er forbundet med at holde en sund vægt.
  • Søvn gør dig gladere. Vi kender det fra eget liv, at hvis man ikke sover godt om natten, er man næste dag træt, irriteret, demotiveret og har ikke i samme grad lyst til at være social. God søvn kan endda på lang sigt være med til at reducere stress og depression.
  • Søvn gør dig bedre til at håndtere dine følelsesmæssige problemer. Jeg har en regel om, at hvis jeg er rigtig ked af det eller sur, så går jeg i seng. Så sidder jeg ikke for længe og har det dårligt. Når jeg vågner næste dag, føles det ikke længere så slemt, og hvis der faktisk er et problem, har jeg mere energi og overblik til at løse det.

 

Vi vidste måske i forvejen, at søvn er godt for os, og vi kender selv konsekvenserne af ikke at få en god nats søvn. Alligevel er vi unge gode til at nedprioritere søvn. Nogle gange er det fordi, vi føler, at vi ikke kan nå det hele, hvis vi sover de cirka 8 timer hver nat. Hvis vi bruger mange timer under dynen, stjæler vi tiden fra vores lektier, rengøring og løbeture. Men der kan jeg så fortælle dig, at det er de færreste opgaver skrevet klokken 3 om natten, der faktisk er gode. Så er det bedre at gå i seng og lave opgaven næste dag.

 

Søvn er en vigtig prioritet

Det kan føles som en alt for stor investering at sove lang nok tid. Som om vi ofrer for meget ved at bruge døgnets timer på at sove. Men tænk ikke på det som en tom investering, en masse spildte timer på en madras. Tænk på det som en investering i egenomsorg – som noget, du gør for dig selv for, at du kan fungere og trives.

 

Intet menneske kan fungere uden at sove, ligegyldigt hvor mange energidrikke vi drikker dagen efter. Det er dårligt for vores kroppe, for vores hjerner og for vores humør.

 

Derfor er det vigtigt for dig selv, at du altid sætter tid af til at sove. Der kommer dage, hvor du ikke kan sove længe eller godt nok, det er ikke til at undgå. Men så længe du til hverdag sørger for at få sovet nok, vil du se, at søvn gør underværker!

 

Det behøver desuden ikke være en træls og kedelig ”investering” at sove! Du kan gøre det til et dejligt ritual, der giver dig en rolig afslutning på dagen. Så bliver det også lettere at mærke, at du giver dig selv en gave ved at gå i seng.

 

Her er nogle tips til, hvordan du kan få en god nats søvn:

  • Lav de samme ting hver nat, før du går i seng. Stræk ud, skriv dagbog, flet dit hår, hør den samme podcast, læs en bog. Hvad end, der får dig til at slappe af. Når du bliver ved at gøre de samme ting hver nat, lige før du skal sove, lærer kroppen, at den skal slappe af, så snart denne ting sker. Så selvom du måske ikke er særlig træt, når du begynder dit lille aftenritual, vil din krop gøre sig klar til at sove.
  • Gør din seng behagelig med en god madras, bløde puder og rare dyner. Og lad være med at bruge din seng til at lave lektier eller se film i. Brug din seng til at sove. Det kan være svært, hvis man bor et sted uden en sofa eller lignende. Så kan du prøve at sætte mange puder i din seng, så du kan sidde i den som en sofa, og først ligge i den som en seng, når du skal sove.
  • Skru ned for lys og lyd når du skal til at sove. Læg din telefon og andre skærme væk, gerne en halv time før du går i seng. Det er for mange af os urealistisk, men rart de dage, man husker på det.
  • Gør ting, der er varme og dufter godt. Tag et varmt bad, tænd et lys, drik en kop te.
  • Giv dig tid til at sove, og gå i seng nogenlunde samtidig hver dag. Igen kommer det ikke til at være sådan hver dag, men hvis du prøver altid at gå i seng klokken 22, er din krop også klar til at gå i seng klokken 22, og det bliver nemmere for dig at falde i søvn.