fbpx

Login

Generationskløft – en udfordring eller et potentiale?

Vi har fokus på forskellen mellem generationer. Har du oplevet at være misforstået af dine forældre eller bedsteforældre? Oplever du, at det er svært at forstå dem? Det er der en god grund til. Det behøver dog ikke at være en forhindring, det er en del af vores læringsproces. Læs hvilken i denne uge her på hjemmesiden eller deltag i debatten på vores Facebook.

Generationskløft er et ord vi bruger til at beskrive hvorfor to mennesker har en meget forskellig opfattelse eller tilgang til den samme ting. Det kan være bedsteforældrene, som ikke har delt en seng eller en hyggelig eftermiddag i 10 år, men hvis generation ikke bliver skilt. Det kan være ens forældre, som ikke forstår hvorfor de unge kommunikerer via Facebook, Snapchat eller SMS fremfor at ringe. Det kan være ens veninde, som er 5 år ældre og lige har fået sit første barn, imens man selv roder rundt med byture, løse forhold og tømmermænd.

”Kløfter” insinuerer, at der er en stor afstand mellem de to mennesker, og umiddelbart er der en undertone af, at de kløfter er uoverkommelige. I 2017 lader det dog til, at vi har fået bygget nogle solide broer over kløfterne, bedsteforældrene er på Facebook, de unge bliver besøgsvenner på plejehjemmene og vi dater og finder venner på tværs af aldersforskelle. Når vi taler om generationskløfter fokuserer vi på forskellene fra generation til generation, og ofte bliver de fremstillet i et negativt lys. De ældre er håbløst gammeldags og fuldstændig ude af trit med den moderne virkelighed – de unge er historieløse og forstår sig ikke på livets sande værdier, blot for at nævne et par klassiske eksempler. Der kan ganske vist være noget om disse påstande, i nogle tilfælde, men man kan også vælge at fokusere på hvilke muligheder disse generationskløfter rummer: kløfterne kan nemlig være rum for forandring og læring.

Bedsteforældrene er sjældent med på den nyeste udvikling, men de kan fortælle om tiden under Anden Verdenskrig, om børneopdragelse og Danmark som det så ud for 60 år siden. Forældre har livserfaring og dermed et godt udgangspunkt for at give gode råd, selvom de ikke altid har ret. På samme måde kan det være befriende at have gode venner eller veninder, der er ældre eller yngre end en selv, men som man er på bølgelængde med. Bare fordi man er først i 20’erne behøver man ikke gå i byen hver weekend, eksperimentere med stoffer eller seksualitet – man kan sagtens blive hjemme og eksperimentere med vaniljestang frem for sukker, Netflix fremfor HBO eller hvidvin fremfor rosé, med en god ven, der heller ikke gider flere våde byture.

Der i kløften mellem generationer er forskellige normer, forskellige forventninger og forskellige måder at gøre tingene på end andre. Hvis man lader være med at fortabe sig i, om udviklingen er en forbedring eller en forværring, så tilbyder generationskløften et perspektiv og et alternativ: tag imod det, overvej det og bliv klogere, om ikke andet på dig selv.