fbpx

Login

Fritstillet – hvad så nu?

Han har indkaldt mig til samtale sent på eftermiddagen. Langsomt og køligt skubber han en kontrakt hen foran mig og siger, at mine arbejdsopgaver fremadrettet vil ligge hos en anden, og at han kan tilbyde mig en stilling som receptionist.
Han har indkaldt mig til samtale sent på eftermiddagen. Langsomt og køligt skubber han en kontrakt hen foran mig og siger, at mine arbejdsopgaver fremadrettet vil ligge hos en anden, og at han kan tilbyde mig en stilling som receptionist. Hvis jeg ikke kan acceptere de nye opgaver, er jeg fritstillet.

Jeg er rasende, skuffet, uforstående, trist, underligt lettet og snotforvirret, da jeg kører hjem. Hvad er der lige sket? Hvorfor kunne jeg ikke få nogen ordentlig forklaring? Og… hvad så nu?

Ganske hurtigt går det op for mig, at jeg ønsker fritstilling. Jeg har mistet tilliden til min chef og har ikke lyst til at se på ham mere. Jeg sover næsten ikke den nat. Mit job har fyldt så meget. Jeg har lagt mange interessetimer på min arbejdsplads og har knoklet løs selv på sygedage. Nu skal jeg vinke farvel til alle mine skønne kolleger. Jeg får dårlig mave. Det gør jeg altid, når der er meget usikkerhed i mit liv.

Mærk & konfronter følelserne

Dagen efter meddeler jeg ham mit valg per e-mail. Jeg prøver på at lade mig selv virkelig mærke alle de modsatrettede følelser og signaler, som min krop og hjerne sender mig lige nu. Jeg er pissebange. Bange for fremtiden. Bange for mine følelser og reaktioner. Jeg registrerer min angst og fortæller mig selv, at der ingen fare er på færde.

Da min chef beder mig ringe til ham, så vi kan få lavet en udmelding om, at jeg stopper, kan jeg mærke på mig selv, at jeg har brug for lige at få sagt en ting eller to til ham. Jeg er normalt jordens rareste menneske, men ikke den dag. Jeg taler hårdt til ham i telefonen – fortæller ham, at jeg synes, han har taget en uovervejet beslutning, og at jeg føler mig uretfærdigt behandlet. Han bliver målløs og ved ikke, hvad han skal sige. Han har aldrig oplevet mig vred før. Det giver mig en magtfølelse tilbage. Jeg vil ikke finde mig i hvad som helst mere. Det er en meget lettet honningbi, der til sidst afslutter samtalen på civiliseret vis, og som nu i dag griner lidt af hele situationen, fordi jeg synes, at det var lidt sejt gjort!

 

Gode råd, når stormen raser i dit liv

Denne tid vækker mange gamle følelser i mig. Sidste gang jeg gik ledig, endte jeg med indlæggelse på psykiatrisk afdeling i en måned med en svær depression, fordi mit selvværd var i bund. Jeg gik helt i stå og fik vendt om på nat og dag. Nu bliver jeg testet på alt, hvad jeg siden da har lært. Jeg forsøger at gøre tingene meget anderledes end dengang, så jeg ikke ender i det sorte hul igen. Følgende er en del af min strategi:

  1. Mærk og accepter dine følelser: Jeg har snakket, grædt, grint og været underligt spontan, fordi det lige var det, jeg havde brug for. Det har betydet, at jeg meget hurtigt er blevet afklaret med min situation og nu føler ro og håb.
  2. Hold en fast dagsrytme: Stå op i ordentlig tid, og lav planer for dine dage. I går stod der følgende på min ”to do” liste: Gåtur med hundene, vasketøj, cykeltur, jobansøgning og bad + pænt tøj til fødselsdagsfest om aftenen.
  3. Brug tid sammen med venner og familie.
  4. Sørg for motion: Gåture, cykelture, fitness osv.
  5. Tro på dig selv: Du er stærkere, end du aner.
  6. Vær god mod dig selv: Tag ekstra lange bade, læg en ansigtsmaske, mal dine tånegle, læs en god bog, lav en lækker frokost til dig selv, tag i svømmehal eller biografen osv.
  7. Hav tillid til, at der er en mening med galskaben: Af modgang bliver man stærk, og nu er det igen tid til, at jeg skal styrkes og blive endnu klogere på livet!
  8. Se det positive i situationen: Fire måneders betalt ”sommerferie”, tid til mine dyr, min mormor, at tegne og skrive, oprydning i gammelt skrammel og gode TV-serier. Nu kan jeg måske også finde et job, som i endnu højere grad matcher mine ønsker, og som ligger lidt tættere på mit hjem.