fbpx

Login

Fokuser på andre og få det bedre selv

De fleste mennesker er bange for, hvad andre tænker om dem. Men vi kan vende denne frygt til noget positivt, hvis vi skifter fokus væk fra os selv og over på andre.

De fleste mennesker går op i, hvad andre tænker om dem. Lidt for meget endda, vil nogle mene. Men det er vigtigt at vide, at der er to forskellige måder at gå op i, hvad folk tænker om dig. Den ene måde kan komme til at bestemme over hvilket tøj, du tager på om morgenen, hvor meget du drikker til fester eller hvilken uddannelse, du vælger.

Disse tanker kan hurtigt komme til at kontrollere for store dele af dit liv, og gøre dig usikker og bange for at være dig selv. Det er her den anden måde kommer ind i billedet. For faktisk kan du vende dit fokus på, hvad andre tænker om dig, til din fordel.

Mennesket som flokdyr

Lad os starte med at slå fast, at det er en helt normal ting at gå op i, hvad andre mennesker tænker om os. Vi er i bund og grund sociale væsner, og flere psykologiske studier viser, at vores glæde i høj grad afhænger af vores forhold til andre mennesker.

Vi har altså brug for venner, familie og studiekammerater. Det gør det helt naturligt, at vi gerne vil vide, hvad de tænker og synes om os. Vi vil nemlig gerne have, at de er glade for os, så de bliver ved med at være vores venner.

Vi får først et problem, hvis vi direkte begynder at frygte, om andre synes godt nok om os. Det kan give en angst, der går ind og får lov at overtage vores liv. Det kan gøre, at vi ikke tør række hånden op i timen, eller sige, at vi hellere vil hjem end at tage videre i byen, i frygt for at blive set som dum eller kedelig.

Når vi tænker på den her måde, graver vi selv dybere og dybere ned i et hul, hvor vi begynder at tænke værre om os selv, der igen gør os mere usikre. Vi bliver bange for os selv, og begynder at tro på, at vi måske bare er dumme og kedelige.

Ryk fokus fra dig selv til andre

Du har måske hørt, at grunden til, at folk siger lede ting til andre, er fordi de selv er kede af det. Du har måske også fået at vide, at folk faktisk ikke tænker så meget på dig, som du går og tror. De er nemlig for travlt optaget af at tænke på sig selv.

Begge dele viser os, at vi faktisk ikke har grund til at bekymre os så meget om, hvad folk tænker om os. For enten har det egentlig ikke noget med dig at gøre – eller også tænker folk slet ikke over dig, på den måde, du frygter. Mange af de ting, der fylder og presser på inde i vores hoveder, findes kun i vores hoveder. De kommer fra os selv, og de fodres af os selv.

En måde at komme af med de dårlige tanker på, er at vende fokusset væk fra os selv. Lade være med at tænke så meget på os selv, men i stedet bruge vores energi på at tænke på andre.

Hvis vi gerne vil beholde vores gode venskab, så i stedet for at bruge tid på at tænke over, om de nu kan lide os nok, så gør dem glade. Ikke for at få dem til at kunne lide os bedre, men fordi vi gerne vil se dem glade. Brug dine kræfter på at være venlig, tilgivende og omsorgsfuld over for andre mennesker, og lad dem vide, at du synes godt om dem.

Vis omsorg

Der er mange gode grunde til at bruge din energi på andre mennesker, i stedet for at lade den køre i ring i dit eget hoved.

  • Er du glad, venlig og rar over for andre mennesker, vil de naturligt synes bedre om dig. Så behøver du ikke bruge kræfter på at tænke over det.
  • Hvis du skulle komme til at sige eller gøre noget, der sårer andre, så ved du, at du gjorde det med en god intention. Og det ved de andre også. Det gør det lettere at undskylde, lettere at tilgive, og det kommer til at give dig stor friplads i dit hoved.
  • Det gør dig selv gladere! Du vil opleve, at du slet ikke bekymrer dig så meget om, hvad andre tænker. Du ved, at du gør ting med et ønske om at være god mod andre, og det kan booste din selvtillid og dit selvværd.
  • Andre bliver gladere! Og det kommer til at smitte af på alle dem, de omgiver sig med, inklusiv dig.

Hvad kan du gøre i praksis?

Det kan virke svært, at skulle lade være med at tænke på, hvad andre synes om dig. Det er ikke en ændring, der sker på én dag. Men du kan prøve nogle af disse ting som et skridt i den rigtige retning.

  • Fortæl folk, at du synes godt om dem. Lad dine studiekammerater vide, hvis de stillede et rigtig godt spørgsmål i timen. Lad dine bekendte vide, at de ser brandgodt ud i den nye trøje. Og lad dine venner vide, at de er en vigtig del af dit liv.
  • Send et brev til en, du ikke har set længe. Det er altid en dejlig overraskelse for andre, og kan minde dig om, hvor glad du er for personen.
  • Hav mod til at være sød mod folk, der ikke er søde mod dig. Smil til dem og ros dem, når de stiller et godt spørgsmål, har en flot trøje på osv. Det vil give dig større selvtillid, og gøre, at du bliver mindre påvirket af, hvad folk siger til dig fremtiden. Måske vil dine ”fjender” endda få det så godt med sig selv, at de ikke har behov for at trække dig ned.